19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsistenţii medicali, aşteptaţi la „revalorizare“

Asistenţii medicali, aşteptaţi la „revalorizare“

Absolvenţii promoţiilor 2006-2009 ai Liceului „Charles Laugier“ din Craiova, care doresc să muncească în străinătate, sunt aşteptaţi la unitatea de învăţământ pentru revalorizarea diplomelor. Formarea iniţială de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, devine conformă cu formarea prevăzută de Directiva 55/2013/UE, de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.
Pentru revalorizarea diplomelor, absolvenţii acestor promoţii sunt aşteptaţi să urmeze cursuri de două-şapte luni, în funcţie de numărul de module care trebuie parcurs. Aceste cursuri de revalorizare nu sunt obligatorii pentru asistenţii medicali generalişti care îşi exercită profesia pe teritoriul ţării. În urma absolvirii cursurilor de revalorizare, recunoaşterea în scopul exercitării profesiei în alte state membre UE se va face automat, fără aplicarea măsurilor compensatorii (stagii de adaptare, teste de aptitudini, cursuri teoretice şi alte examene), aşa cum se procedează în prezent.
Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel naţional, cu sprijinul experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii şi are avizul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenților Medicali din România. Metodologia de organizare, desfăşurare şi finalizare a programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, a intrat în vigoare de la 6 ianuarie 2015.
„Liceul «Charles Laugier» din Craiova a fost ales alături de alte 13 unităţi din ţară acreditate în acest sens şi este singurul din regiunea sud-vest Oltenia. Cursurile vor începe pe 1 aprilie 2015 şi pot dura două până al şapte luni în funcţie de numărul de module. Pentru cei care au nevoie de şase până la opt module, preţul este de 800 de lei, iar cei care necesită 11-13 module trebuie să plătească 1.200 de lei“, a precizat prof. Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al ISJ Dolj. Astfel de cursuri de revalorizare a diplomelor se mai pot face în Bucureşti la Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni“, la Iaşi la Şcoala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica Voda“; la Braşov la Colegiul de Știinţe „Grigore Antipa“; la Alba Iulia la Şcoala Postliceală Sanitară; la Arad, Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca, Focşani, Oradea, Zalău, Baia Mare şi Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS