9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProtest la Târgu Jiu: „Nu suntem oi, suntem oameni ca voi!“

Protest la Târgu Jiu: „Nu suntem oi, suntem oameni ca voi!“

Sindicatele au adus peste 4.000 de protestatari la Târgu Jiu  (Foto: Eugen Măruţă)
Sindicatele au adus peste 4.000 de protestatari la Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)

Peste 4.000 de mineri și energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia au protestat ieri, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, împotriva concedierilor și a reducerilor salariale. Mitingul a început în jurul orei 17.00, la o oră după ce ortacii și angajații din termocentrale au ieșit din schimb. În fața sediului Diviziei Miniere, situat în centrul municipiului, au fost prezenţi mineri din majoritatea carierelor de lignit din judeţul Gorj, precum şi reprezentanţi ai sucursalelor electrocentrale de la Craiova II şi Işalniţa. Extrem de nemulţumiţi de propunerile administraţiei de a pune în practică un program de disponibilizări de personal şi reducere de cheltuieli cu salariile, muncitorii au scandat în permanenţă până la ora 18.30 lozinci împotriva managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, pe care l-au chemat în cariere, să vadă în ce condiţii lucrează ortacii. Aceştia s-au plâns de lipsa pieselor şi a materialelor, precum şi de lipsa lucrărilor de reparaţii la excavatoare sau la sistemele de benzi folosite pentru transportul cărbunelui.

Nu renunţă la proteste până când nu obţin demisia lui Ciurel

Ca şi săptămâna trecută, protestatarii au cerut demisia întregii conduceri a Complexului Energetic Oltenia. Oamenii au purtat pancarte pe care se putea citi: „Şi de-i iarnă, şi de-i vară, până pleci, noi stăm afară!“, „Nu suntem oi, suntem oameni ca voi!“, „FMI egal disponibilizare plus privatizare“, „112 Urgenţă Naţională – Salvaţi CEO!“. Nu au fost uitaţi nici politicienii locali, precum Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, perceput ca un susţinător al politicilor de reduceri salariale şi de personal propuse de Ciurel. Nemulţumirile sindicaliştilor veniţi în Piaţa Prefecturii s-au îndreptat şi în direcţia premierului Victor Ponta, deputat de Târgu Jiu, care timp de trei ani nu s-a interesat de situaţia Complexului Energetic Oltenia, ajuns în prezent să se confrunte cu probleme economice grave. Liderii de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie şi din cadrul Federaţiei „Univers“ le-au cerut salariaţilor să fie uniţi şi să participe în continuare la toate formele de protest, până când actualii şefi ai Complexului Energetic Oltenia, în frunte cu managerul Laurenţiu Ciurel, îşi vor da demisia sau vor fi demişi pentru lipsă de performanţă.

A apărut prima ruptură în sindicate

În urma discuţiilor pe care administraţia le-a avut miercuri seară cu liderii de sindicat, Eugen Iovan, preşedintele Sindicatului „Energia“ Turceni, care are aproximativ 1.500 de membri, a anunţat că nu va mai participa la proteste şi că organizaţia pe care o reprezintă este de acord cu propunerile administraţiei. Acestea s-au concretizat printr-un acord pe care directorii Complexului Energetic Oltenia l-au propus liderilor de sindicat şi pe care aşteaptă să îl semneze cât mai mulţi reprezentanţi ai minerilor şi energeticienilor. Eugen Iovan a declarat că este de acord cu propunerile directorilor Complexului Energetic Oltenia, cu o condiţie, respectiv ca angajaţii care vor fi păstraţi în companie să beneficieze de aceleaşi venituri ca în 2014.

Ce le transmite administraţia salariaţilor?

Pe lângă disponibilizările de personal, administraţia producătorului de energie electrică şi cărbune din Oltenia doreşte şi reducerea bugetului de salarii şi a unor cheltuieli. „Complexul Energetic Oltenia traversează o perioadă extrem de dificilă din cauza apariţiei pe piaţă, în perioada 2011-2013, a unei mari cantităţi de energie produsă din surse regenerabile. Cea mai mare problemă, în anul 2015, este necesitatea de a aloca 500 de milioane de lei pentru achiziţia certificatelor de CO2. Această obligativitate a apărut după anul 2013. Dacă, în 2013 şi 2014, certificatele au fost cumpărate cu preţuri între doi şi cinci euro, în 2015 preţul mediu este de aproximativ opt euro/certificat. Neachiziţionarea acestor certificate duce la oprirea activităţii termocentralelor. Singura posibilitate de a face față acestei cheltuieli este o restructurare a companiei. Aceasta se poate face prin: 1. externalizarea carierei Berbeşti (aproximativ 1.000 de persoane); 2. încetarea raporturilor de lucru pentru 1.300 de salariaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la 1.06.2017; 3. încetarea raporturilor de muncă pentru 250 de salariaţi de la Sucursala Brăila; 4. încetarea raporturilor de muncă cu alţi 450 de salariaţi, conform unor criterii stabilite. Salariaţii de la punctele 2, 3 şi 4 pot beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de venit de completare în cuantum de 1.700 de lei lunar, pentru o perioadă de doi ani. În aceste condiţii, s-ar putea păstra pentru angajaţii rămaşi un câştig lunar brut salarial de 3.527 de lei, adică 97,2% din câştigul anului 2014, de 3.629 de lei. Referitor la prima de vacanţă: conform legislaţiei actuale nu se mai pot acorda bani, ci doar vouchere de vacanţă, și anume cupoane turistice în valoare de aproximativ 1.000 de lei. Se propune ca, în locul acestei prime, fiecărui salariat să i se majoreze salariul lunar brut cu 208 lei sau cu o sumă mai mică, iar cu diferenţa să se soluţioneze dezechilibrele din sistemul de salarizare“, potrivit unui comunicat al CEO.

Energia pe căbune versus energia verde

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, dacă se va realiza restructurarea propusă vor putea fi menţinute anumite sporuri, precum cel de carieră sau pericol. De asemenea, posturile de inspectori sociali, ocupate de sindicalişti, vor fi desfiinţate. „Compania nu mai poate suporta, de asemenea, un concediu mediu de 34 de zile  lucrătoare, fiind, în acest fel, nevoită să cumpere lucrări pe care le pot face angajaţii proprii, în condiţiile în care există un excedent de angajaţi. Se propune, deci, ca suplimentarea concediului legal să fie de maximum trei zile. Prin restructurarea propusă mai sus, în limitele câştigului mediu brut salarial de 3.527 de lei, se poate menţine valoarea sporurilor şi a altor bonificaţii aferente fondului de salarii: spor de carieră, de pericol, de fidelitate, alte sporuri existente. De asemenea, vor fi desfiinţate funcţiile de inspectori sociali, iar liderii de sindicat vor fi plătiţi în condiţiile legii. Neînregistrarea Contractului Colectiv de Muncă pe 19 februarie 2015 conduce la lipsa suportului legal pentru acordarea: transportului salariaţilor,  tichetelor de masă, mesei calde, ajutoarelor de deces şi boală, primelor ocazionale. Chiar în aceste condiţii, nu există garanţii că se va putea vinde cantitatea de energie necesară pentru asigurarea veniturilor. În toată Europa, în  anul 2015, producătorii de energie pe cărbune îşi reduc sau închid activitatea. Directoratul va lua măsuri ca exerciţiul bugetar pe 2015 să poată fi, la nevoie, adaptat cerinţelor pieţei de energie, în vederea menţinerii în funcţiune a CE Oltenia şi a locurilor de muncă“, potrivit Directoratului CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS