11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj6.000 de mineri şi energeticieni au protestat la Târgu Jiu

6.000 de mineri şi energeticieni au protestat la Târgu Jiu

Aproximativ 6.000 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au protestat ieri după-masă la Târgu Jiu, împotriva reducerii cheltuielilor cu salariile. Protestul a început la ora 17.00, când în Piaţa Prefecturii se aflau deja peste 4.500 de salariaţi. Ulterior au mai sosit angajaţi din majoritatea subunităţilor Complexului Energetic Oltenia. Este vorba, în principal, de mineri din Roşia, Lupoaia, Peşteana, Roşiuţa, Turceni, Jilţ sau Rovinari. În Piaţa Prefecturii, respectiv în faţa sediului Diviziei Miniere din cadrul CEO, s-au aflat şi delegaţii de la cele două sucursale electrocentrale de la Craiova II şi Işalniţa, precum şi reprezentanţi sindicali de la Berbeşti (Vâlcea) şi Husnicioara (Mehedinţi). De asemenea, în semn de solidaritate cu protestul colegilor lor din Oltenia, la Târgu Jiu au venit şi câţiva ortaci din Valea Jiului, Hunedoara.

Cer demisia conducerii CEO

Ortacii şi energeticienii au scandat împotriva managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, căruia i-au cerut din nou demisia pentru că îl consideră responsabil pentru situaţia în care se găseşte compania. Directoratul CEO le-a propus federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă reduceri consistente ale bugetului de salarii şi cheltuielilor cu munca vie. Este vorba de reducerea unor sporuri sau prime şi eliminarea cotei de combustibil. Se mai discută şi de reducerea la jumătate a transportului pentru salariaţi, asigurat în prezent de Complexul Energetic Oltenia. Muncitorii au purtat pancarte cu mesaje împotriva guvernului Ponta şi şi-au vărsat furia şi pe Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, considerat un susţinător al politicilor de reduceri salariale promovate de administraţia Complexului Energetic Oltenia. Supărarea protestatarilor este cu atât mai mare cu cât aceştia consideră că premierul Ponta ar fi putut şi ar putea face mai mult pentru producătorul de energie electrică din Oltenia, fiind de trei ori ales deputat de Gorj, şi ar cunoaşte situaţia locurilor de muncă de la nivelul companiei şi cea a vânzărilor de energie. Minerii şi energeticienii au rămas în piaţă până în jurul orei 18.30 şi au părăsit complet zona până la ora 19.00. Mitingul a fost organizat de către Federaţia Naţională Mine Energie şi Federaţia „Univers“, organizaţiile cu cel mai mare număr de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia.

Se gândesc la grevă generală

Liderii de sindicat nu vor să accepte niciuna dintre variantele propuse de administraţia CEO, care susţine că trebuie să pună în practică un plan de restructurare şi eficientizare dorit de FMI. Este vorba de reducerea personalului cu 2.000-3.000 de angajați şi reducerea anumitor cheltuieli. În aceste condiţii ar fi posibilă şi mărirea salarială de 2,2% pe care o solicită sindicatele. În momentul de faţă, negocierile pentru noul contract colectiv de muncă sunt blocate. Au mai avut loc discuţii între administraţie şi reprezentanţi ai sindicatelor, însă în afara cadrului formal al negocierilor. „Nu vom ceda. Luptăm pentru locurile noastre de muncă şi pentru familiile noastre. Nu putem să ne tăiem singuri locurile de muncă de pe listă. Există soluţii şi ele trebuie găsite de administraţie, sindicate şi cu implicare guvernamentală. Trebuie să începem prin a spune adevărul în legătură cu situaţia în care se află acum compania şi să vedem ce se poate face, punctual. Nu ne trezim cu lista de propuneri în faţă şi suntem puşi să semnăm. Vom urma toţi paşii legali până îi vom epuiza. După 19 februarie vom putea deschide un conflict de muncă şi se va putea trece la strângerea de semnături pentru grevă. Vedem dacă se va ajunge acolo. După 19 februarie, nu vom mai avea contract colectiv de muncă dacă nu se va mai negocia“, a precizat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie şi unul dintre principalii organizatori ai mitingului din Piaţa Prefecturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS