20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDefrişarea a 22 de hectare de pădure, oprită în instanţă

Defrişarea a 22 de hectare de pădure, oprită în instanţă

Pădurile sunt deasupra zăcământului de lignit (Foto: Eugen Măruţă)
Pădurile sunt deasupra zăcământului de lignit (Foto: Eugen Măruţă)

Asociaţia Bankwatch România a obținut anularea în instanță a 27 de decizii de defrișare, totalizând 22 de hectare de pădure amplasate în județul Gorj. Solicitările de defrişare a suprafeţelor de pădure au fost depuse de către Complexul Energetic Oltenia, iar deciziile pentru tăierea fondului forestier au fost emise în 2012 de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea, în vederea extinderii exploatărilor de lignit din Cariera Roșia (amplasată în apropiere de Rovinari). ITRSV Vâlcea emisese în total 27 de decizii de defrişare în avantajul Complexului Energetic Oltenia. Potrivit Bankwatch România, Codul Silvic stipulează că pentru defrișarea unei suprafețe mai mici de un hectar e suficient ca beneficiarul să obțină o decizie de la ITRSV de pe raza căruia se află pădurea, iar pentru suprafețe mai mari de zece hectare este necesară emiterea unei hotărâri de guvern.

Procesele continuă

Procesele de blocare a extinderii carierelor au fost inițiate de Asociația Bankwatch România în februarie 2014. Pe rol există încă opt procese similare având ca obiect alte suprafețe de pădure din zona a nouă cariere de lignit.
„Estimăm că CE Oltenia a obținut decizii de defrișare pentru cel puțin 200 ha de pădure din apropierea carierei Roșia, în cel puțin 49 de decizii de defrișare, doar în 2014. În calitate de pârâte, ITRSV Râmnicu Vâlcea și Complexul Energetic Oltenia vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până în prezent, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților. Decizia instanței în acest caz nu este surprinzătoare. Ea vine după ce luna trecută Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement în acest caz, iar în vara anului trecut un acord de mediu ilegal emis pentru defrișarea a peste 59 de hectare de pădure a fost anulat în primă instanță. Considerăm că SC Complexul Energetic Oltenia SA trebuie să înceapă să aplice legislația de mediu în vigoare la acest moment și pentru extracția de lignit și să înțeleagă faptul că ea trebuie să fie realizată și în România conform principiului dezvoltării durabile“, a declarat Cătălina Rădulescu, avocatul care a reprezentat Asociația Bankwatch România în instanță.
Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Oltenia, a precizat că societatea nu a primit hotărârea instanţei de judecată şi că va fi luată o decizie în urma analizei documentelor. Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a contestat toate deciziile instanţelor judecătoreşti, unde au fost soluţii defavorabile companiei, în ceea ce priveşte defrişările de pădure pentru extinderea fronturilor de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS