11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOfertă unică pentru construirea noului „Oblemenco“

Ofertă unică pentru construirea noului „Oblemenco“

Angajații primăriei demontează scaunele și pregătesc stadionul pentru demolare Foto: Lucian Anghel
Angajații primăriei demontează scaunele și pregătesc stadionul pentru demolare
Foto: Lucian Anghel

O asociere formată din nu mai puțin de opt firme a depus singura ofertă la licitația organizată de Compania Națională de Investiții pentru proiectarea și construirea noului stadion „Ion Oblemenco“ din Craiova, în valoare estimată de peste 51 de milioane de euro. Liderul asocierii este societatea comercială Con-A din Sibiu, cea care a construit Sala Polivalentă din Cluj și a amenajat exteriorul stadionului Cluj Arena. În paralel, guvernul a aprobat luni o hotărâre prin care a dat undă verde desființării bătrânului „Oblemenco“, iar Primăria Craiova a anunțat că marți va publica anunțul pentru organizarea licitației prin care să se stabilească firma ce va demola actuala arenă. 

Construirea noului stadion „Ion Oblemenco“ se pregătește să intre în linie dreaptă în paralel cu demolarea celui existent. Compania Națională de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării, cea care ar urma să suporte 90% din costurile realizării stadionului, a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice singura ofertă depusă la licitația demarată în noiembrie pentru proiectarea și execuția unui stadion de fotbal în Craiova. Este vorba despre o asociere formată din opt societăți comerciale din Sibiu, Cluj-Napoca, București și Germania: Con-A din Sibiu- liderul asocierii, Aci Cluj – asociat 1, Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Tiganas birou de proiectare din Cluj – asociat 3, Plan 31 Ro din Cluj – subcontractant, Instal Data Proiect din Cluj – subcontractant, Helinick din București – subcontractant și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic. Liderul asocierii Con-A este unul dintre liderii în construcții din România și este controlat de omul de afaceri Mircea Bulboacă. Firma a construit noua Sală Polivalentă din Cluj-Napoca și a amenajat exteriorul stadionului Cluj Arena. Con-A a obținut și contractul pentru construirea parcului tehnologic dezvoltat la Cluj și a derulat contracte și cu Holdingul Atlassib, una din lucrări fiind cea a unui hotel de patru stele, aparținând influentului om de afaceri Ilie Carabulea, potrivit informațiilor din presă. Proprietarul firmei, Mircea Bulboacă, are o avere estimată la 24 – 25 de milioane de euro şi a figurat în Top 300 Capital. Con-A a lucrat și în Craiova la două obiective ale Mitropoliei Oltenia. Este vorba despre consolidarea, restaurarea şi refuncţionalizarea Casei Bengescu de pe strada Brestei, în valoare de aproximativ trei milioane de euro, lucrare la care Con-A a fost subcontractant, și de consolidarea şi restaurarea Bisericii Mântuleasa de pe strada Calea Unirii, lucrare de peste un milion de euro.
Practic, dacă oferta depusă este conformă, asocierea celor opt firme va fi desemnată în curând câștigătoarea licitației. Și asta dintr-un motiv foarte simplu: nu are cine să depună contestație, deci rezultatul final nu va fi întârziat. Dar desemnarea unui câștigător nu este suficientă pentru construirea unui nou stadion. Mai întâi, trebuie demolat cel existent, lucru de care este responsabilă Primăria Craiova. Instituția a comandat o evaluare a costurilor, raportul a sosit, iar următorul pas este organizarea unei licitații pentru desemnarea firmei care să demoleze efectiv stadionul. Acțiunile de până acum ale municipalității de demontare a scaunelor de pe „Oblemenco“ prin Regia de Administrare a Domeniului Public au fost un prim pas spre demolare. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat luni pentru GdS că anunțul de participare la licitație va fi publicat marți. „Mâine (marți – n.r.) ar trebui să fie publicat anunțul de participare la licitație, iar suma estimată cu TVA este de 350.000 de euro“, a spus primarul.
Dar pentru demolarea propriu-zisă era nevoie de o hotărâre de guvern care să aprobe desființarea celui existent, lucru care s-a întâmplat luni.
„Primăria Municipiului Craiova intenționează modernizarea obiectivului Stadion «Ion Oblemenco» prin construirea a două stadioane, unul cu destinația principală de stadion de atletism, cu o capacitate de peste 5.000 de locuri, din fonduri exclusiv de la bugetul local al municipiului Craiova, și al doilea stadion cu o capacitate de 30.000 de locuri cu destinația de stadion de fotbal și rugbi, construit de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții, cu o cofinanțare din bugetul local al municipiului Craiova de 10% din valoarea investiției“, se arată într-un comunicat al biroului de presă al guvernului despre aprobarea hotărârii de desființare a actualului stadion.

Construirea stadionului de atletism începe în martie 2015

Lucrările de construire a stadionului de atletism de 5.000 de locuri de care se amintește în comunicatul de presă au fost atribuite încă din 1 septembrie, dar anunțul de începere a lucrărilor a întârziat să apară. Ca și în cazul stadionului de fotbal, la cel de atletism a fost depusă o singură ofertă, care a fost declarată și câștigătoare. Asocierea dintre SC AB TEHNICA SRL, lider de asociere, și SC K-BOX CONSTRUCTION DESIGN SRL au obținut contractul de peste șase milioane de lei din fondurile locale ale municipalității. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că organizarea de șantier a fost deja făcută, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi dat atunci când o va permite vremea, cel mai probabil, prin luna martie. „Când ne lasă vremea, vom da și ordinul de începere a lucrărilor. Ei au făcut organizarea de șantier și zic că pot intra și pe pământ înghețat, dar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla prin luna martie anul viitor. Dacă s-ar fi prezentat la prima licitație (anulată din lipsă de oferte – n.r.), anul acesta era finalizat stadionul“, a precizat Vasilescu. Legat de hotărârea de guvern de desființare a stadionului de fotbal, primarul a spus că o aștepta și că aceasta a fost întârziată la Ministerul Tineretului. „Noi am început să mutăm unele lucruri de pe «Oblemenco» pe stadionul «Extensiv» și așteptam unda verde pentru demolare. Au ținut-o (hotărârea de guvern – n.r.) la Ministerul Tineretului pentru discuții legate de pista de atletism. Din punct de vedere legal, noi suntem acoperiți, pentru că am demarat lucrurile pentru stadionul de atletism“, a precizat primarul.
Desființarea pistei de atletism de pe actualul „Oblemenco“ ar putea ridica probleme de ordin legal prevăzute în Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000. Articolul 79 spune că „Schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a guvernului şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate“. În litera legii, asta ar însemna că pista de atletism poate fi desființată doar după ce va fi finalizat în „prealabil“ stadionul de atletism de 5.000 de locuri. În spiritul legii, însă, stadionul este deja licitat, iar construirea lui este doar o chestiune de timp.

Va primi finanțare noul „Oblemenco“?

Prin bugetul pe 2015 adoptat de parlament, capitolul din care se finanțează complexurile sportive, printre care și stadionul de 31.000 de locuri de la Craiova, a primit o alocație financiară de 150 de milioane de euro. Banii vor fi împărțiți către ANL și CNI, companiile de stat din subordinea Ministerului Dezvoltării care derulează investiții publice. Va primi stadionul finanțare din acest buget? Într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, CNI nu a răspuns clar. „Prin HG nr. 900/2014(…) au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiție «Complex Sportiv Craiova – stadion de fotbal». De asemenea, bugetul pentru obiectivele de investiții derulate de Compania Națională de Investiții SA nu sunt alocate punctual pentru fiecare obiectiv, ci este vorba de sume alocate pentru cele două programe derulate, respectiv Programul Național pentru construcții de interes public și social, respectiv Sistem Integrat de Reabilitare a Sistemelor de Alimentare cu Apă și Canalizare a Stațiilor de Tratare a Apei Potabile și a stațiilor de epurare a apelor uzate în localitățile de până la 50.000 de locuitori“, se arată în răspunsul CNI trimis GdS.
Potrivit anunțului de participare la licitație, noul stadion „Oblemenco“ are o durată de proiectare și execuție de 17 luni și o garanție de 60 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS