15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost comandant al „Scorpionilor Roșii“, numit șef al Statului Major

Fost comandant al „Scorpionilor Roșii“, numit șef al Statului Major

Începând cu 15 octombrie, Nicolae Ciucă a fost locțiitorul actualului șef al Statului Major, generalul Ștefan Dănilă
Începând cu 15 octombrie, Nicolae Ciucă a fost locțiitorul actualului șef al Statului Major, generalul Ștefan Dănilă

Cunoscut ca „generalul deșertului“, general-locotenentul Nicolae Ciucă, fost comandant al „Scorpionilor Roșii“ între anii 2001 și 2004, a fost numit șef al Statului Major General începând cu 1 ianuarie 2015.

Administrația prezidențială a anunțat luni că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind numirea general-locotenentului cu trei stele Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major, începând cu 1 ianuarie 2015. Nicolae Ciucă a fost în ultimele două luni locțiitorul actualului șef al Statului Major, generalul Ștefan Dănilă.

Nicolae Ciucă s-a născut în 1967 în comuna doljeană Plenița, iar în 1985 a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. După o carieră militară de 30 de ani, la numai o lună după ce a fost înaintat în gradul de general-locotenent (1 decembrie 2014), Nicolae Ciucă a fost numit în rangul de conducere cel mai înalt din armată.
Statul Major General asigură, printre altele, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006, conducerea, organizarea, planificarea şi operaţionalizarea forţelor, mobilizarea armatei, antrenarea comandamentelor şi trupelor, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, dar și desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării Naţionale şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare şi educaţiei civice.
Șeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, fiind numit de preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

„Scorpionul“ Nicolae Ciucă

Generalul-locotenent Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operațiuni, potrivit hotnews. Ciucă a fost singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).
A fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie Craiova, cunoscut drept „Scorpionii Roșii“, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).
Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.
Potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Apărării Naționale (MApN), în 1985, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“ Craiova, iar trei ani mai târziu Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu“ Sibiu. Între august 1988 și martie 1989, a fost comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat Craiova, iar din martie 1989 și până în septembrie 1992 a fost comandant de pluton cercetare și instrucție la Batalionul 121 Cercetare Craiova.
Din septembrie 1992 și până în octombrie 1993, Nicolae Ciucă a fost ofițer de stat major în Biroul operații, Batalionul 121 Cercetare Craiova, iar iulie1995 și până în mai1996, ofițer de stat major în Biroul operații și pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată Craiova.
Din mai 1996 și până în mai 1997, Nicolae Ciucă a fost ofițer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi a revenit ofițer de stat major la Brigada 2 Mecanizată Craiova.
Din noiembrie 1998, Nicolae Ciucă a fost numit șef de stat major al Batalionului 26 Infanterie Craiova, iar din februarie 2001 și până în octombrie 2004 a fost comandantul „Scorpionilor Roșii“.
Între iunie 2002 și ianuarie 2003, Batalionul 26 Infanterie, condus de Nicolae Ciucă, a participat la misiunea Enduring Freedom din Afganistan. În 2003 a fost conducător/director al exercițiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF, iar în primele șase luni ale anului 2004 a participat la misiunea „IRAQI FREEDOM“ din Irak.
Ulterior, până în martie 2007, când a plecat la Focșani ca locțiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, Ciucă a fost șef operații la Brigada 2 Infanterie Craiova, respectiv împuternicit șef de stat major la aceeași brigadă.
În ianuarie, anul acesta, Nicolae Ciucă a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar pe 15 octombrie locțiitor al șefului Statului Major General. Începând cu 1 decembrie, în baza Decretului nr. 709/28.11.2014, Ciucă a fost înaintat la gradul de general-locotenent.

Distincții și decorații

Pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a primit o serie de distincții și decorații: Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Semnul onorific „În Serviciul Patriei“ pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Cavaler, Emblema de merit „În Serviciul Armatei României“ cls. a III-a, Emblema de merit „În Slujba Păcii“ cls. a III-a, Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei României, Titlul onorific de „Militar Veteran“ pentru militari, Emblema de merit „Ştiinţa Militară“ cls. I, Ordinul naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler, dar și Medalia Naţiunilor Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS