Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj
Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj
Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj

Deschiderea şantierului la noua şosea ocolitoare a municipiului Târgu Jiu a avut ca rezultat descoperirea unor vestigii arheologice vechi de peste 4.000 de ani. Pe traseul viitoarei şosele de centură au fost puse în evidenţă şase situri arheologice unde au fost efectuate săpături de către personalul Muzeului de Istorie Gorj. Cele mai multe aşezări umane au fost descoperite între kilometrii 7 şi 13. Potrivit conducerii Muzeului Judeţean Gorj, lucrările arheologice au fost încheiate la sfârşitul săptămânii trecute, din cauza înrăutăţirii vremii. Cele şase situri datează din Epoca Bronzului şi până în perioada Evului Mediu.
„Săpăturile sunt pe traseul viitoarei şosele de centură. Acum lucrările sunt sistate şi se vor relua săpăturile anul viitor. Oricum nu se mai putea lucra nici la centură, nici la situri. Aşezările umane sunt chiar pe traseul şoselei şi se întind şi în stânga, şi în dreapta. Nu au fost recuperate decât cioburi de ceramică. Este o zonă cu potenţial şi vom vedea anul viitor ce descoperiri vor fi făcute. Au lucrat acolo trei specialişti din Zalău, Constanţa şi unul din Gorj. Este o descoperire importantă, care arată că această zonă a fost locuită cu mii de ani în urmă. Este vorba de aşezări trace din Epoca Bronzului, iar din Evul Mediu de aşezări româneşti“, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.