17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISJ Dolj se spală pe mâini de cazul „Repetenția“

ISJ Dolj se spală pe mâini de cazul „Repetenția“

O profesoară de chimie de la Colegiul „Ștefan Milcu“ din Calafat este acuzată că a pus note fictive pentru a salva de la repetenție doi elevi. Sancțiunea primită de la colegiu a fost anulată de ISJ Dolj. Cazul este cercetat de Parchet.

Colegiul de Disciplină (CD) al ISJ Dolj a judecat vineri cazul „Repetenția“ de la Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu“ din Calafat. Profesoara de chimie Camelia Marinaș este acuzată că notat în fals doi elevi aflați în situație de repetenție, pentru a-i ajuta să treacă clasa. Elevii S.D. și C.M., inițial corigenți la trei materii și implicit repetenți, ar fi reușit să ia note de trecere după încheierea mediei pe semestrul II.
În cazul elevei S.D., media la chimie pe semestrul I era 4. În semestrul II, eleva încasase deja o notă de 6 (10 martie) și o notă de 4 (19 mai). Media semestrială 5 (încheiată) era insuficientă pentru a scăpa de corigența la chimie. În consecință, eleva a fost evaluată cu două note de 6 (16 și 17 iunie), ceea ce i-a permis media semestrială 6 și media anuală 5. „În zilele de 16 și 17 iunie, când ar fi fost evaluată eleva S.D., profesoara Marinaș Camelia nu a efectuat nici un fel de oră. Se poate verifica la condica de prezență a cadrelor didactice că a fost suplinită. În zilele respective, doamna Marinaș a făcut parte din comisia de competențe digitale la Bacalaureat 2014. Programul comisiei a fost între orele 8.00-17.00. Deci, doamna Marinaș nu putea să evalueze eleva respectivă. Mai mult, având o singură oră de chimie pe săptămână, eu mă întreb cum a fost eleva evaluată de două ori (16 – 17 iunie). În zilele respective, eleva avea practică și nu a lipsit de la ore. Am fost nevoit să sesisez organele de cercetare penală. Mi-am dat seama de la început că este ceva în neregulă, pentru că este vorba de două cazuri identice în care, prin note fictive și modificarea mediilor elevii au fost salvați de la repetenție“, a declarat Dan Bora, directorul colegiului. Alt aspect ciudat este că pe 16 și 17 iunie elevii de la X CAD aveau practică de specialitate, și nu ore de chimie.

ISJ, neinteresat dacă sunt indicii de fraudă

În cazul elevului C.M., media la chimie pe semestrul I era 5. În semestrul II, elevul a luat două note de 3 (25 februarie și 20 mai). Elevul a primit două note (5 și 8) în aceeași zi (1 iulie!) pentru a obține media 5 și a scăpa de corigență la chimie. Cazul „Repetenția“ a mai fost abordat în paginile GdS („Anchetă la Colegiul «Ștefan Milcu» din Calafat“ – 1 septembrie 2014).
Profesoara Camelia Marinaș și Gabriel Nacu, directorul însărcinat cu verificarea cataloagelor, au primit observație scrisă din partea școlii. Sancțiunea a fost contestată la ISJ Dolj. La sfârșitul săptămânii trecute, inspectoratul a anulat sancțiunea pentru vicii de procedură. Concret, este vorba despre forma deciziei de sancționare, care nu a arătat de ce au fost înlăturate apărările celor sancționați. Practic, ISJ Dolj a judecat forma și nu fondul problemei: sunt sau nu indicii de fraudă în acest caz? Inspectorul școlar general adjunct Nicușor Cotescu, cel care s-a ocupat de acest caz în CD, a evitat un răspuns tranșant. Ne-a trimis la consilierul juridic Dana Coșei, secretarul CD, care a explicat că „frauda nu este o sancțiune disciplinară“ și că oamenii de la ISJ sunt „legați de mâini și de picioare“ în cazuri de acest gen. Între timp, Dan Bora, directorul Colegiului Tehnic „Ștefan Milcu“, a sesizat Parchetul. Camelia Marinaș și Gabriel Nacu sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale (art. 320, alin. 2 CP).
Bogdan Groșereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS