19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați definitiv pentru infracțiuni informatice

Condamnați definitiv pentru infracțiuni informatice

Cei zece inculpați au fost acuzați de procurorii DIICOT că montau aparatură pe bancomate pentru a copia datele cardurilor de credit
Cei zece inculpați au fost acuzați de procurorii DIICOT că montau aparatură pe bancomate pentru a copia datele cardurilor de credit

Curtea de Apel Craiova a condamnat, săptămâna aceasta, zece persoane acuzate de comiterea de infracțiuni cu carduri de credit. Patru dintre inculpați sunt judecați și în dosarul de infracțiuni informatice în care a fost trimis în judecată Iustin Covei.

Patru dintre cei 18 inculpaţi judecaţi alături de Iustin Covei, Ionel Călin, zis Nixon, sau Florin Dirivan, poreclit Fulgerică, pentru comiterea de infracţiuni cu carduri de credit, au fost condamnaţi definitiv, într-un alt dosar penal, printr-o hotărâre a magistraților de la Curtea de Apel Craiova. Este vorba de Jean Marin Mihăilă, Eman Vătămăniţa, Dan Bârcă şi Sorin Buruiană, care au fost deferiţi justiţiei în martie 2010, alături de Iustin Covei şi alţi 13 inculpaţi, toţi fiind acuzaţi de comiterea de infracţiuni cu carduri de credit. Deşi erau încă judecaţi de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, cei patru au comis acelaşi fel de infracţiuni, fiind prinși și de data aceasta de oamenii legii.
Astfel, Mihăilă, Vătămăniţa şi Buruiană, dar şi George Savu, Năstasie Gancea, Monica Cârneanu, Valeriu Chircă, Marinel Vasile, toţi din Craiova, şi Dan Brescan din Petroşani, au fost reţinuţi în aprilie 2013, în urma unei acţiuni organizate în Bănie şi în judeţul Hunedoara de procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO Craiova. Alt inculpat din dosarul lui Iustin Covei, Dan Bârcă, a fost cercetat în stare de libertate în acest dosar. Anchetatorii au precizat că toţi cei zece inculpaţi sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, dar şi acces fără drept la un sistem informatic. Potrivit procurorilor DIICOT din Craiova, membrii grupului infracţional se ocupau cu confecţionarea, distribuirea şi montarea de aparatură de tip skimming pe ATM-uri din mai multe state ale UE. Ulterior, în octombrie 2013, cei zece inculpaţi, dintre care cinci în stare de arest preventiv, au fost trimişi în judecată, iar pe 17 aprilie, anul acesta, Tribunalul Dolj i-a condamnat. Marin Mihăilă, Brescan şi Vătămăniţa au primit câte doi ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise, iar Buruiană, Bârcă şi Gancea – câte trei ani. George Savu a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare, iar ultimii trei inculpaţi – Cârneanu, Chircă şi Vasile – la câte doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpaţi, iar marți, pe 21 octombrie, Curtea de Apel Craiova le-a respins acțiunile, hotărârea instanței fiind definitivă.
În cazul lui Mihăilă, Brescan, Savu, Buruiană şi Gancea, instanţa a scăzut perioada cât aceştia au fost arestați preventiv, de pe 9 aprilie 2013 şi până pe 21 octombrie 2014.

Condamnaţi şi la București

Cei 18 inculpaţi din dosarul nr. 11872/3/2010, printre care se numără Iustin Covei, Ionel Călin, Florin Dirivan, Jean Marin Mihăilă, Eman Vătămăniţa, Dan Bârcă şi Sorin Buruiană, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la sfârşitul lunii ianuarie, anul acesta, pentru infracţiuni asemănătoare. Dacă Iustin Covei a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare, Jean Marin Mihăilă a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Dan Bârcă, Eman Vătămăniţă şi Sorin Buruiană au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie. Ceilalţi 13 inculpaţi au primit pedepse între doi şi opt ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de inculpaţi la începutul lunii februarie, iar următorul termen de judecată a fost stabilit de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti pentru data de 4 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS