9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘi condamnați, și cu banii din „tras cu cardul“ confiscați

Și condamnați, și cu banii din „tras cu cardul“ confiscați

În noiembrie 2009, nouă inculpați au fost duși la Tribunalul Gorj cu propunere de arestare preventivă, însă instanța a respins propunerea procurorilor
În noiembrie 2009, nouă inculpați au fost duși la Tribunalul Gorj cu propunere de arestare preventivă, însă instanța a respins propunerea procurorilor

Zece inculpați trimiși în judecată într-un dosar de infracțiuni cu carduri de credit au fost condamnați vineri, printr-o hotărâre a magistraților bucureșteni de la Curtea Supremă. Pe lângă pedepsele cu închisoarea, judecătorii au hotărât să confiște de la inculpați sumele de 124.708 euro, 76.524 de dolari și 70.608 lei, bani făcuți din „tras cu cardul“.

La începutul lunii noiembrie 2009, procurorii DIICOT din Gorj anunțau destructurarea unui grup infracțional organizat din municipiul Craiova, care se ocupa cu comiterea de infracţiuni cu cărţi de credit. Oamenii legii au făcut, pe 3 noiembrie 2009, 23 de percheziţii în Craiova, Malu Mare, Bucureşti, Păuleşti – Prahova şi Rovinari – Gorj, după ce interceptaseră un colet cu 31 de cititoare de carduri care trebuia să ajungă de la Ploieşti în Craiova.
În urma perchezițiilor domiciliare, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au ridicat și dus la audieri mai multe persoane, nouă dintre suspecți, cei mai mulți din Craiova, fiind reținuți de procurori. Este vorba de craiovenii Horaţiu Gheorghe, Victor Ţecu, Florin Ţecu, Daniel Radu, zis „Neamţu“, Alin Grigorescu, Robert Axinte, Puiu Raichel, Cristian Dudoiu, dar şi de ploieșteanul Cristea Totu, care au fost arestați preventiv abia pe 23 noiembrie, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova, pentru că, inițial, judecătorii Tribunalului Gorj au respins propunerea de arestare formulată de procurorii DIICOT.
În urma anchetei s-a stabilit că grupul de craioveni achiziţiona cititoare de carduri şi altă aparatură electronică din Ploieşti şi Bucureşti. De altfel, Cristea Totu a fost prins de poliţiştii care i-au bătut la uşă pentru percheziţie în timp ce fabrica alte cititoare de carduri. Odată ajunse la gruparea din Craiova, cititoarele de carduri erau montate pe bancomate din țară și din străinătate, iar după copierea datelor cardurilor bancare, membrii grupului efectuau retrageri de numerar cu cardurile clonate.

Și condamnați, și cu banii confiscați

După încheierea cercetărilor, în februarie 2010, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a celor nouă inculpați arestați preventiv, dar și a lui Cătălin Mîndreanu, toți fiind acuzați de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a dispozitivelor informatice şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin modificarea de date informatice.
După doi ani, în martie 2012, Tribunalul Gorj i-a găsit vinovați și condamnat pe cei zece inculpați la pedepse cu închisoarea între cinci și cinci ani și șase luni. În plus, instanța a dispus confiscarea de la inculpați a sumelor de bani obținute din comiterea infracțiunilor, în total 124.708 euro, 76.524 de dolari și 70.608 lei. Cea mai mare sumă, 48.611 euro şi 75.994 de dolari, a fost confiscată de la Horațiu Gheorghe, bani primiți prin Western Union, iar cea mai mică, 664 de euro, de la Alin Grigorescu.
Din banii confiscați, suma de 69.434 de lei reprezintă banii retrași fraudulos de Mîndreanu, Victor și Ionuț Țecu, Cristian Dudoiu şi Puiu Raichel de la bancomate din Craiova, Drobeta Turnu Severin, Filiaşi şi Strehaia.
Printre băncile păgubite de gruparea de carderi se numără BRD, BCR, RAIFFEISEN BANK, CEC BANK, BANC POST, CARPATICA, BANCA ROMÂNEASCĂ, OTP BANK, UNICREDIT ŢIRIAC BANK, BANCA TRANSILVANIA, ING, LIBRA BANK, dar și firma EBAY INC., toate fiind părți vătămate în acest dosar penal. În final, judecătorii gorjeni au mai dispus confiscarea de la inculpați a mai multor CD-uri, carduri de memorie, cititoare de carduri, guri de bancomat, fante de bancomat, telefoane mobile, cartele telefonice, carduri bancare, laptopuri, „pe care inculpaţii le-au folosit în activitatea infracţională, şi care au fost ridicate de la aceştia cu ocazia percheziţiilor domiciliare şi corporale“, după cum au consemnat magistrații Tribunalului Gorj.

Condamnați definitiv

Cei zece condamnați au formulat apel împotriva hotărârii instanței, iar în noiembrie 2013, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să reducă pedepsele inculpaților, aceștia fiind condamnați la pedepse între doi și trei ani de închisoare.
A urmat recursul, iar vineri, pe 10 octombrie, Curtea Supremă a respins ca nefondate acțiunile inculpaților, hotărârea instanței fiind de data acesta definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS