20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConstructorii au câştigat 200 de milioane de euro în Craiova

Constructorii au câştigat 200 de milioane de euro în Craiova

\n

Primăria Craiova a cheltuit în ultimii șapte ani peste 200 de milioane de euro pentru lucrările publice importante din oraș.

Licitațiile organizate de municipalitate au atras ca un magnet firmele de construcții. Competiția pentru fondurile publice a fost crâncenă și de multe ori s-a soldat cu acțiuni în justiție. Cea mai recentă mare licitație este cea pentru încheierea unui acord-cadru (patru ani) de reparații și întreținere a străzilor, trotuarelor și parcărilor, estimată la 135 de milioane de lei (30,6 milioane de euro), la care au participat nouă asocieri de firme. Prețul cel mai mic a fost oferit de Delta ACM 93 – 18,7 milioane de euro, fără TVA. Rezultatul a fost contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), iar ulterior, la Curtea de Apel Craiova, de către Erpia SA Craiova. Până la soluționarea litigiului înregistrat pe 5 august, contractul de execuție nu poate fi încheiat. În așteptarea deznodământului, am întocmit un „Top 10“ firme care au câștigat contracte pe bani publici la licitațiile organizate în perioada 2008 – 2014, sumele exprimate mai jos fiind fără TVA.

Locul 1 – Delta ACM 93 (70 de milioane de euro). Dacă își va ajudeca și contractul cadru pentru străzi, firma va ajunge la un total de aproape 90 de milioane de euro. Suma reprezintă mai mult decât au câștigat toți ceilalți competitori la un loc. Printre lucrările importante realizate de Delta ACM enumerăm două acorduri-cadru pentru asfaltare, în 2009 (27 de milioane de euro) și 2012 (8,6 milioane de euro) și un contract pe Zona Metropolitană Craiova (8,5 milioane de euro). La acestea se adaugă proiectul Craiova Water Park (14,8 milioane euro) aflat în execuție și amenajarea parcului din Lunca Jiului, devenit „Parcul Tineretului“ (6 milioane de euro). Firma s-a mai ocupat de reparații și asfaltări pe mai multe străzi din cartierele Valea Roșie, Lăpuș, Sărari, George Enescu și pe bulevardele Calea București și Știrbei Vodă, în valoare cumulată de 5,12 milioane de euro.

Locul 2 – Recon SA Craiova (26,8 milioane de euro). Societatea a dat lovitura prin două contracte derulate de primărie cu fonduri UE. Este vorba despre construirea Centrului Multifuncțional (CM) din cartierul 1 Mai (14,27 milioane de euro) și reabilitarea centrului istoric al municipiului (11,9 milioane de euro). CM este o clădire cu spații expoziționale de peste 11.000 mp, comparabilă cu Romexpo, a cărei construcție a durat 27 de luni. Firma a lucrat în colaborare cu Mitliv SA și Romelectro SA. Execuția reabilitării centrului se află în derulare.

Locul 3 – Mitliv SA Craiova (19 milioane de euro). Societatea patronată de Liviu Cioană a obținut recent cel mai mare contract cu municipalitatea. Este vorba despre parcarea subterană (11 milioane de euro) de lângă Teatrul Național „Marin Sorescu“, pe care o realizează împreună cu Polystart Impex SRL și Habau Construcții SRL. La final, parcarea pe două niveluri trebuie să aibă o capacitate de peste 600 de locuri de parcare și o suprafață desfășurată de 17.000 mp. Alt contract important al firmei este execuția pasajului subteran (8 milioane de euro) din centrul municipiului.

Locul 4 – SCT București (15,7 milioane de euro) – Societatea bucureșteană de construcții a realizat pasajul suprateran din centrul municipiului (13,5 milioane de euro), în colaborare cu Erpia SA Craiova. Totodată, realizează și Lotul 1 din contractul privind reabilitarea liniei de tramvai pe bulevardul Decebal (2,2 milioane de euro).

Locul 5 – Tel Drum SA Teleorman (9 milioane de euro). Societatea despre care se spune că este controlată de vicepremierul Liviu Dragnea a ajuns în top datorită unui contract privind reabilitarea infrastructurii rutiere de pe străzile Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. Lucrările de pe strada Caracal au ajuns la stadiul turnării stratului de uzură, iar pe Râului se lucrează cu greutate din cauza lucrărilor de apă și canalizare care trebuie executate înaintea asfaltării. În cazul lucrărilor la strada Râului, Tel Drum a fost amendată de poliție pentru că nu a semnalizat corect rutele ocolitoare, multe tiruri străine ajungând să provoace incidente în centrul orașului.

Locul 6 – Domarcons SA (7,9 milioane de euro). În trecut, Domarcons era una dintre firmele care câștigau frecvent contracte cu primăria. Cel mai mare contract din ultimii ani se leagă de reabilitarea bulevardelor Dacia și Decebal (5,9 milioane de euro), pe care a realizat-o împreună cu Colas Drumuri SRL și Sorocam SRL. Firma și-a adjudecat lucrări mai mici, în valoare cumulată de aproximativ două milioane de euro. Printre acestea, se numără realizarea de parcări în zona centrală a municipiului (137.000 euro), lucrări pe Titulescu – Calea București (500.000 de euro), amenajare str. Tabaci (300.000 de euro), modernizări ale străzilor Basarabia (200.000 de euro) și Maramureș (290.000 de euro) sau reparații curente în cartierele Rovine, Brazda lui Novac și Piața Gării (50.000 de euro).

Locul 7 – Mari Vila Com SRL București (5,7 milioane de euro). Compania bucureșteană se ocupă de reabilitarea liniei de tramvai pe un tronson de 11 kilometri pe bulevardul Nicolae Titulescu, Calea Severinului și în zona accesului la depoul de tramvaie.

Locul 8 – Erpia SA Craiova (3 milioane de euro). Societatea a ratat licitațiile importante în fața principalului concurent, Delta. În perioada 2008-2014, firma a obținut de la primărie mici contracte de întreținere și reparații străzi, în valoare cumulată de 3 milioane de euro. A participat la realizarea pasajului suprateran, împreună cu SCT București.

Locul 9 – Team World Construct (1,5 milioane de euro). Firma înființată în 2012 a câștigat după numai cinci luni licitația pentru construirea adăpostului canin de la Breasta, care a avut nevoie de lucrări suplimentare. La sfârșit, costurile lucrării au depășit suma de 500.000 de euro.
Ulterior, Team World a câștigat contractul pentru reabilitarea căminului de bătrâni, în valoare de circa 1 milion de euro.

Locul 10 – Polystart Impex SRL (600.000 de euro). Cel mai mare contract din perioada menționată se leagă de realizarea canalizării în cartierul Popoveni (600.000 de euro). Firma este însă parte a asocierii în care lider este Mitliv SA, care a câștigat execuția parcării subterane de 11 milioane de euro din centrul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS