19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCizmăria, ca o artă

Cizmăria, ca o artă

http://www.youtube.com/watch?v=ue75EZgrek8

\n

Felix și Vasilica Bonciog oferă o nouă imagine a profesiei de cizmar. Ambiția lor, calitatea lucrului și chiar metodele moderne prin care se promovează, comunicarea prin internet în timp real între ateliere și, nu în ultimul rând, gândirea pozitivă au transformat activitatea lor în una inedită. Iată povestea unor oameni care au o minte deschisă, putere de muncă și ambiție cu carul.

L-ați cunoscut pe Felix Bonciog în urmă cu doi ani, prin intermediul GdS, într-un articol care a făcut parte dintr-o campanie a ziarului, intitulată „Meșterii de lângă noi“. De atunci și până acum, îndeletnicirea lor „a prins aripi“. Meșterul cizmar și-a dezvoltat mica afacere de familie și, pe lângă atelierul de pe strada Horia, și-a mai deschis un atelier în Craiovița Nouă, în BIG-ul din spatele Poștei, din dorința de a-și dezvolta mica întreprindere individuală pe care o deține împreună cu soția sa, Vasilica Bonciog. Cei care calcă prima dată într-un astfel de atelier se așteaptă să vadă „un bătrânel cu ochelarii pe nas, care bate niște cuie la un pantof“, spune Felix Bonciog glumind. În realitate, în atelierele celor doi soți este cu totul altfel decât într-o dugheană veche și prăfuită. Vasilica și Felix, în vârstă de 39, respectiv 40 de ani, au transformat această meserie: atelierele sunt spațioase, bine amenajate, cu mobilier nou, și nu se simte nici măcar o secundă miros de prenandez sau de alte substanțe. Folosesc materiale de bună calitate, pe care le testează inițial pe încălțările unor ospătari. În plus, cei doi și-au rebranduit mica afacere de familie. Și-au deschis un site pe internet (www.cizmariamea.ro) unde își detaliază serviciile oferite craiovenilor, un cont de Facebook și chiar agreează tehnologia modernă în micile lor ateliere, în sensul că ei comunică în timp real prin intermediul Skype, cu ajutorul unor tablete montate pe biroul de lucru. Vasilica și Felix Bonciog văd acum internetul ca pe o necesitate, pentru mica lor afacere. „Înainte, când îmi vedeam fiul că stă toată ziua pe internet, îl certam și nu eram de acord, dar acum văd că este funcțional și pentru noi și dă roade“, a povestit femeia, din atelierul de pe strada Horia, de pe lângă zona numită Rotonda.

Cum a îmbrățișat Felix meseria de cizmar

Cum a început totul? Felix Bonciog nu era străin de domeniul cizmăriei, bunicul său înfințând, pe vremuri, o cooperativă care a funcționat în acest domeniu. „Lucram în construcții ca salahor, iar când s-a născut fiul meu, în aceeași zi, am început și eu meseria de cizmar. Eu am o tradiție de familie. Bunicul meu a prins o perioadă grea din istorie. Refugiat fiind din Moldova, el a venit în Craiova, și s-a numărat printre membrii fondatori ai Cooperativei Încălțămintei. A fost al patrulea membru fondator, pentru că așa era pe atunci: câțiva oameni au început să clădească o cooperativă, cu multe sedii, cu mulți meseriași și chiar cu o fabrică de încălțăminte“, a povestit Felix Bonciog în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv.
În urmă cu aproape 15 ani și-a deschis primul atelier de reparații încălțăminte. La început erau circa 50 de astfel de ateliere pe piață, iar restul meseriașilor îi spuneau „copilul“, el fiind unul dintre cei mai tineri care s-a apucat de cizmărie. La trei ani după ce s-a apucat el de cizmărie i s-a alăturat și soția sa, Vasilica.
Activitatea de cizmar presupune multă muncă și multe dificultăți. „Au fost etape când doream să renunț, dar au fost și momente în care am prins aripi. Dar, încet-încet, vedeam clienții că începeau să aibă satisfacția că le-am lucrat ceva frumos. Și clienții ne recomandau altor clienți și așa mai departe. Aceasta este cea mai frumoasă și mai bună reclamă pe care ți-o face clientul, dar o reclamă care se propagă în timp“, a spus Felix Bonciog. De nevoie a mai întrerupt activitatea din Craiova și a mai muncit peste graniță, dar astfel a aflat cum sunt organizate atelierele de cizmărie din Franța, spre exemplu. S-a întors în țară croit să meargă mai departe. Soții Bonciog au clienți și din alte orașe, iar, mai nou, persoane din București le trimit încălțările prin curier rapid.

În loc să plătească ajutor de șomaj, statul să transforme șomerii în ucenici

Felix Bonciog susține că trebuie gândită o strategie prin care să apară ucenicii în această meserie, dar și în altele. „În loc să le dea statul ajutor de șomaj celor care rămân fără loc de muncă, mai bine îi încurajează pe acei oameni să fie ucenici în atelierele noastre și să învețe o meserie, iar noi să încheiem un contract cu acei oameni, astfel încât să poată să lucreze în ateliere pe perioadă nedeterminată, dacă se poate, după ce termină ucenicia“, a opinat meșterul cizmar.

Cum poate statul să scoată veniturile „negre“ la lumină

Specialistul în repararea încălțămintei mai spune că, dacă toți comercianții sau prestatorii de servicii și-ar fiscaliza veniturile și ar da toți bon fiscal, atunci ar fi bine și pentru stat, și pentru economie. El mai propune chiar un sistem de bonusare a persoanelor fizice care fac dovada cu bonuri fiscale că și-au cheltuit banii în țară. El propune să se acorde un premiu, prin tragere la sorți, celor care își pot justifica prin bonuri fiscale că și-au cheltuit 80% din venituri. „În felul acesta, ar fi o egalitate între cei care dau bon fiscal și cei care vând mormane la second-hand fără să dea vreun bon fiscal. Dar cu un sistem de premiere va fi încurajat clientul să meargă și să ceară bon fiscal și de la cel care vinde produse second-hand și de la meșteri și comercianți“, spune cizmarul.

Cum și-au schimbat viața după articolul din GdS

În 2012, cei doi meșteri doreau să lase totul în urmă și să plece în străinătate. Dar după articolul din GdS, ei au rămas în țară, s-au ambiționat și s-au dezvoltat. La doi ani după ce povestea sa a fost cunoscută de craioveni prin intermediul nostru, meșterul a scris un mesaj pe Facebook, prin care spunea cum i s-au schimbat viața și viziunea după acel articol.
El a povestit acum, în emisiunea „Economia Sudului“, cum s-a întâmplat să se răzgândească și să rămână în țară. „În urmă cu patru ani am cunoscut un francez care este instructor-profesor la Școala de Arte și Meserii din Marseille. A fost un schimb de experiență benefic. Am vrut să vând totul în țară și să mă mut în Franța. Vrei să evoluezi… Articolul despre care spuneți mi-a schimbat perspectiva și evoluția, direcția către care urma să mergem. Nu uitați că eram într-o perioadă de criză…“, a povestit meșterul. Cuvintele de încurajare venite de la cititori, reacția pozitivă de la cunoscuți după publicarea articolului l-au făcut pe Felix Bonciog să-și continue meseria în România. Și, nu în ultimul rând, aflat în atelierul său din Craiovița Nouă, Bonciog a precizat că un singur cuvânt din articolul publicat de GdS în 2012 l-a ambiționat să își creeze spațiile de lucru pe care le are astăzi: „Acel articol ne-a făcut să prindem aripi, ne-a făcut să luptăm împreună și să rămânem aici. Ați scris atunci că ne-ați găsit într-o dugheană și chiar așa era. Atunci, în mintea mea a fost un singur lucru: o să vadă Ramona Olaru că acea dugheană va renaște și va fi ceva care chiar să placă!“, a spus cu zâmbetul pe buze meșterul, la finele săptămânii trecute, când am vizitat atelierele sale.

Pe viitor, meșterul vrea să dezvolte o franciză

Visul tânărului cizmar este ca pe viitor să dezvolte o franciză în toată țara, motiv pentru care este în curs de autorizare ca și francizor. El intenționează să aducă la Craiova persoanele care vor să se ocupe de franciza cizmariamea.ro, să fie școlite aici, la el în atelier, după care să dezvolte franciza pe cont propriu în orașele din care provin. Totul este să găsească oameni pasionați de meseria de cizmar și care să vrea să evolueze în plan personal. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS