9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Constantin Brâncoveanu, comemorat printr-o piesă de teatru la Horezu

Vâlcea: Constantin Brâncoveanu, comemorat printr-o piesă de teatru la Horezu

Casa de cultură din oraşul Horezu găzduieşte spectacolul cu piesa „Plecare fără întoarcere”, vineri, 15 august 2014, începând cu ora 20.00. Piesa va fi jucată de actorii de la Compania de Teatru „Civic Art” din Bucureşti.
Această punere în scenă reprezintă o dramatizare a romanelor „Ultimul Constantin”, de Ileana Toma, şi „Neamul Basarabilor”, de Aurel Petrescu,  adaptate după piesele de teatru „Ultimul drum al lui Constantin Brâncoveanu”, de Dan Tărchilă, şi „Constantin Brâncoveanu”, de Nicolae Iorga.

Scenariul şi regia piesei de teatru îi aparţin actorului principal al piesei, Marian Ciprian, care îl întruchipează pe Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Alături de acesta, din distribuţia spectacolului mai fac parte Cristina Moldoveanu – în rolul doamnei Marica, Corneliu Jipa – în rolul stolnicului Cantacuzino şi Cristian Dionisie – în rolul trimisului sultanului.
„Spectacolul face parte din programul mai multor manifestări organizate la nivel naţional, marcând astfel comemorarea a 300 de ani de la Martiriul Sfinţilor Brâncoveni; Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Radu, Ştefan, Matei şi Sfetnicul Ianache. Voinţa sa a fost să îşi doarmă somnul de veci la Mănăstirea Hurezi unde sarcofagul îl aşteaptă gol de aproape trei secole. Cu toate acestea, personalitatea marelui Voievod este adânc încrustată în istoria Horezului, în cultură, ctitoriile religioase, arhitectură şi artă. Noi, cei de astăzi şi de acum înainte, având obligaţia de a-i cinsti memoria şi a-i păstra viu spiritul de sacrificiu suprem pentru valorile neamului românesc”, a spus primarul oraşului Horezu, Fârtat Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS