25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoul „Oblemenco“, stadion de rugbi?

Noul „Oblemenco“, stadion de rugbi?

7,6 hectare din actualul complex vor fi transferate CNI pentru a se construi noul stadion, după cerințele UEFA Euro 2020. CNI a lansat concursul de soluții pentru construirea unui complex de 30.000 de locuri, estimat la 45-55 de milioane de euro, cu funcțiuni pentru fotbal și rugbi, cu doi ofertanți secreți. Stadionul mic, de 5.000 de locuri, estimat la 1,7 milioane de euro, are un singur ofertant la a treia reluare a licitației.

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, în ședința ordinară din 31 iulie, trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului a unei părți din Complexului Sportiv „Ion Oblemenco“. Complexul (134.000 mp) a fost divizat în două loturi: lotul I – 57.000 mp și lotul II – 77.000 mp. Activele aflate în lotul II (teren de fotbal, tribune, tabela electronică, instalația de nocturnă, microhotel, magazii) au fost trecute în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, care se va ocupa de demolarea lor. Ulterior, terenul liber de orice sarcini va fi transmis în folosința gratuită a Companiei Naționale de Investiții (CNI), prin care se va derula investiția în noul complex „Ion Oblemenco“. Investițiile sunt finanțate cu fonduri din bugetul statului, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care are pentru 2014 o alocare financiară de 241 de milioane de lei (53,5 milioane de euro). Previziunile de finanțare pentru următorii ani sunt de 19,6 milioane de euro în 2015 și 19,8 milioane de euro în 2016.

CNI vrea stadion în zece luni!

CNI a lansat, în aprilie 2014, un concurs de soluții pentru „Complex sportiv jocuri de echipă capacitate netă 30.000 de locuri pe scaune, în tribune acoperite“. Complexul sportiv estimat la 45-55 de milioane de euro (inclusiv TVA) trebuie să aibă facilități conform UEFA Euro 2020. În afară de competiții de fotbal FRF Liga I, UEFA Champions League și UEFA Europa League, stadionul trebuie să poată susține „meciuri de rugbi cu public, pentru un nivel mondial și național“. Complexul trebuie să aibă minimum 1.800 de locuri în zona VIP, 40 de camere pentru cazarea sportivilor, vestiare pentru jucători, arbitri și oficiali, cabinet medical, cabinet antidoping, săli de încălzire etc. De asemenea, trebuie să aibă minimum 60 de locuri pentru autocare și 900 de locuri pentru autoturisme și microbuze, dar și o platformă de minimum 2.000 mp adiacentă Tribunei I Vest.
Pentru poliție, pompieri și alte structuri de intervenție în caz de urgență trebuie asigurate locuri speciale de parcare, inclusiv o platformă pentru aterizarea elicopterului. Pentru spectatori trebuie asigurate parcări păzite, cu o capacitate de minimum 2.000 de locuri de parcare pentru autoturisme și 80 pentru autocare. 10% din suprafața de teren aferentă complexului sportiv trebuie să cuprindă spații verzi amenajate, incinta terenului de joc trebuie să aibă minimum 120 m lungime și minimum 80 m lățime, în timp ce terenul de joc trebuie să aibă 105 m lungime și 68 m lățime. Gazonul trebuie să fie natural, dotat cu încălzire și sistem eficient de drenare, dar și cu lumină naturală suficientă. Suprafața avută în vedere de proiectanți trebuie să fie de aproximativ 70.000 mp. Unul dintre potențialii ofertanți (Proiect București SRL) a contestat cerința privind destinația stadionului și pentru competiții de „rugby league“, având în vedere că în România se practică „rugby union“ – adică rugbi simplu. De asemenea, contestatorului i s-a părut că timpul de execuție este ireal de scurt: zece luni. „Numai realizarea fundațiilor ocupă cel puțin jumătate din timpul impus, iar dezvoltarea gazonului implică minimum trei-patru luni“, a scris acesta în contestația respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), pe motiv de tardivitate. Potrivit CNI, au fost depuse două oferte, care vor fi însă secrete până la desemnarea câștigătorului.
În această perioadă, Primăria Craiova derulează licitația pentru construirea unui stadion de atletism și sporturi de vară cu o capacitate de 5.000 de locuri, estimat la 1,7 milioane de euro. Potrivit documentației, stadionul trebuie finalizat în cel mult șase luni. După ce la primele două licitații nu s-a prezentat nici o firmă, a treia încercare a adus un singur ofertant: asocierea AB Tehnica SRL (lider) – K – Box Construction Design SRL, având ca terți susținători firmele Stelstar Prod Import Export SRL (financiar) și Grupo Empresarial Magenta SA Spania (tehnic).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS