Roșiile sunt distruse, dar se face țuica în Robănești

Autori


Grădinile localnicilor din comuna doljeană Robănești sunt distruse aproape în totalitate de ploi și de inundații, dar unii dintre localnici speră ca măcar producția de țuică să fie semnificativă, pentru că s-au copt corcodușele, iar pomii sunt plini de fructe.

Printre rafalele de ploaie care alternau cu razele de soare, ne-am oprit pe strada principală în dreptul unei curți din comuna Robănești. Pe sub un corcoduș care avea crengile pline de fructe galbene și aromate, doi oameni stăteau în genunchi și culegeau de pe jos fructele coapte. „Culegem corcodușe că ne place țuica!“, spune zâmbind nea Costică Vasile. „Consumați adesea țuică?“, îl întreb pe sătean. „Da, da! Consumăm, cum să nu!“, răspunde omul.

Unii localnici nici nu au gustat roșiile din grădină

Nea Costică devine repede serios când îl întreb dacă știe să fi fost ploi acide în comună. „Ne-au distrus ploile și roșiile, și castraveții. Și inundațiile care au fost… Ne-a inundat de două ori și casa, și grădinile. Roșii am pus de două ori, dar acum nu se face nimic. Trebuie să cumpărăm ca să supraviețuim, că altfel e vai de noi. S-au uscat și vrejurile la roșii, și la castraveți… toate. Nu se face nimic“, s-a plâns Constantin Vasile.

Altă familie din Robănești nici nu a gustat roșii din propria grădină, deși a cultivat de toate anul acesta. „Din cauza ploilor s-au distrus toate roșiile. Au fost ploi acide, a fost și mană. Acum – soare, acum – ploaie și s-a ajuns la distrugerea legumelor, după cum se vede. Cumpărăm roșii pentru bulion și pentru tot ceea ce face o gospodină. A mai fost mană și inundații, dar ca anul acesta niciodată. În alți ani nu se uscase de tot tulpina și vârfurile mai rămăseseră și până în toamnă au mai crescut, dar anul acesta nu s-a făcut nici strictul necesar“, a spus Maria Preda, din Robănești.

„Ploile acide au distrus grădinile aproape în proporție de 100%. Toate legumele de prin grădinile oamenilor s-au uscat de vreo lună din cauza ploilor care au căzut“, a spus primarul localității, Romică Nițu. El a adăugat că din cauza precipitațiilor abundente, circa 1.000 de hectare cultivate cu grâu sunt compromise. Iarba a crescut în lan mai mare ca grâul, iar combinele nu-l mai pot treiera.

Drumul, inundat timp de câteva zile

Localnicii spun că, de câte ori plouă sau se topesc zăpezile, toată apa se strânge pe drumul județean ce leagă Robăneștiul de Drăgotești și care duce către Caracal. „Apele se scurg după dealuri și din stânga, și din dreapta și se face pe drum apa de un metru și jumătate. S-au făcut lucrări proaste, în sensul că nu s-a tasat pământul când au refăcut digul. Apa a rupt digul pe o lungime de 30 de metri și toată valea s-a inundat, cu grădini, cu culturi, cu tot. Trebuie să facă digul acolo și să-l taseze“, spune Constantin Matei, un localnic.

Spusele acestuia sunt susținute și de primarul localității, Romică Nițu, care a declarat: „La ultimele inundații, drumul județean 641 Mischii- Caracal a fost blocat două zile și două nopți. Toată apa care s-a strâns la Mischii, la Ghercești și la Pielești s-a deversat la Robănești (…). La doi metri înălțime a ajuns apa aici“.

Când se blochează drumul respectiv din cauza apei, localnicii trebuie să ocolească mai bine de zece kilometri, pe la Lăcrița, ca să ajungă la Drăgotești sau Teslui.

Impozite plătite pe jumătate

În Robănești, localnicii își plătesc impozitele doar pe jumătate. Primarul spune că veniturile proprii ale primăriei se realizează în proporție de 60-65% și că oamenii nu au din ce să își plătească impozitele pe case și terenuri. În plus, unii nici nu își achită amenzile de circulație, iar sumele acumulate, cu care se „încarcă“ bugetul local, sunt uriașe. „Am început să-i executăm pe cei care au sume mari de plată. Cea mai mare sumă pe care o avem de încasat din amenzi este de 10.000 de lei și îi aparține unui cetățean care are firmă de taxi și mașinile sunt înmatriculate pe Robănești. I-am blocat conturile, ca să plătească amenzile“, a spus primarul comunei.


100 de angajați și 200 de șomeri

Locuitorii comunei nu prea au locuri de muncă în Robănești. Mulți dintre cei apți de muncă fac naveta la Balș, unde lucrează preponderent în construcții, dar și la Craiova, comuna fiind la doar șase kilometri de Balș și la 14 kilometri de Craiova.

Dacă sunt doar 100 de angajați în comună, numărul șomerilor este dublu, spune primarul. Cei circa 200 de șomeri din Robănești au vârste între 25 și 40 de ani și își găsesc cu greu un serviciu, susține primarul.

„Se face țuica!“

Înainte să plecăm din comună, pe marginea drumului am observat câțiva corcoduși care erau plini de fructe. Proprietarii le-au pus propte din lemne, ca să nu se rupă crengile încărcate. „Se face țuica anul acesta?“, am întrebat-o pe proprietara corcodușilor. Cu un zâmbet larg și cu o mână prinsă în șold, Viorica Croitoru mi-a răspuns: „Se faaace, cum să nu se facă. Îi place cui o bea! Roșii mai puține anul acesta, dar țuică…“. Dacă nu sunt roșii, măcar bine că se face producția de țuică la Robănești, se bucură unii localnici. „Producția de corcodușe e foarte bună anul acesta. Facem țuică, facem! Consumă cine e mai consumator, cine nu e… mai păstrăm, mai facem muncile. Eu nu beau, că sunt cu inima, dar alții mai beau. Și viile au rod, dar s-au mai mănit. Nu știm până la toamnă ce o fi, că «toamna se numără bobocii», dar la țuică o să fie producție bună“, spune încă o localnică.

Robănești, comuna cu apă potabilă

În Robănești există o rețea publică de alimentare cu apă, care se întinde pe 2,5 kilometri, investiție care a costat patru milioane de lei. Avantajul comunei față de alte localități este acela că Robăneștiul este printre puținele din județ unde apa este potabilă, iar analizele au ieșit bine de fiecare dată. „Aducem apa de la o adâncime de 170 de metri și este potabilă. Noi nu avem probleme cum au alte comune“, spune primarul Romică Nițu, care a explicat că puțul de unde se extrage apa potabilă a fost forat într-o zonă care nu e inundabilă.

Două drumuri comunale vor fi pietruite

Pe timp de ploaie, pe drumurile comunale se circulă cu mare dificultate. În toamna și iarna trecută era o adevărată aventură chiar și pentru cei care locuiesc în comună să ajungă la casele lor, din cauza drumurilor pe care se formează șleauri.

Primarul Nițu spune că pe 6 august are loc licitația pentru pietruirea unui drum în lungime de doi kilometri, iar alt drum comunal de opt kilometri va fi pietruit, dar nu se știe când. Deocamdată urmează să se facă un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic, pentru atragerea de fonduri europene, ca să pietruiască și drumul de opt kilometri.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 5 august 2014

Actualitate

» Conducerea Spitalului Poiana Mare, colorată politic
» Au golit conturile și vor ajutor social
» Firmele, jumulite de taxa tv
» Refacerea Celrom din Turnu Severin, aproape de final
» Germanii angajează poştaşi şi oferă 2.000 de euro salariu
» Adjunct nou la ISJ
» Loc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi
» Reţea de canalizare şi apă pentru cel mai nou cartier
» Centrul Istoric al Craiovei, 60% gata
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Vâlcea: Păstrăvăria de pe lacul de acumulare Brădişor, înconjurată de zeci de tone de gunoaie
» ONU solicită 187 de milioane de dolari pentru ajutorarea celor 250.000 de persoane strămutate din Gaza
» Vâlcea: Călimănești-Căciulata inundată complet în această seară
» Minidelte cu nuferi în Târgu Jiu
» Vâlcea: Zona administrată de Ocolul Silvic Romani, cea mai afectată în urma inundaţiilor
» Parcul Bucovăţ naşte controverse
» Voleibaliştii din nou împreună
» Blocări record de conturi bancare in Oltenia
» Prima la Academie
» Permisul la control
» Băsescu, despre propunerile de miniştri: În principiu le resping
» MAE avertizează asupra pericolului infestării cu Ebola în timpul călătoriilor în Africa de vest
» Gorj: 103 dosare admise şi 38 respinse în cadrul programului “Casa Verde”
» Gorj: Premii în valoare de 13.000 de euro la Festivalul “Drumeţii Montane”
» Ploile torențiale și inundațiile au distrus peste 500 de kilometri de drumuri forestiere
» USL are de achitat, din 2012, datorii de peste 2.200.000 de euro
» Prefectul de Vâlcea: 55 de localităţi afectate de inundaţii la nivelul judeţului

Local

» Parcul din comuna Bucovăț naște controverse
» Alimentele alterate, greu de analizat la laborator
» Roșiile sunt distruse, dar se face țuica în Robănești
» La Căminul Sf. Mina, bătrânii redescoperă optimismul
» Primarul din Poiana Mare, acuzat că și-a angajat nevasta la primărie
» Van-Dame de Mehedinți, prins fără permis în Craiova
» Olt: Peste 320 de locuri de muncă disponibile în străinătate prin AJOFM
» Craiova: Asociaţie de proprietari, urmărită penal pentru ucidere din culpă
» Olt: 24 de fântâni şi 10 beciuri au fost asanate după inundaţii, în ultimele două zile
» Olt: Un bărbat a fost găsit înecat în Olteţ

Gorj

» Scandalul „fetiţe pentru şefii din CEO“ se lasă cu demiteri
» ROMATSA continuă campania de ajutor umanitar pentru oamenii din zonele afectate de inundaţii
» Gorj: Un tânăr a fost trimis în judecată după ce şi-a înjunghiat amicul

Sport

» Podărenii asudă la Kladovo
» Brandan, noul „creier“ al CSU Craiova
» Mandic: Am revenit cu drag acasă
» Sbora: A dovedit tuturor că are valoare!
» Fotbal – CSU Craiova și-a asigurat serviciile a cinci juniori de perspectivă
» Fotbal – CSM Vâlcea a pierdut amicalul cu Săgeata Năvodari
» Handbal (f) – Cupa Craiovei, cu patru echipe la start

Educatie

» Schimbări de directori și inspectori școlari în Dolj

Magazin

» Horoscop

Top