14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcul din comuna Bucovăț naște controverse

Parcul din comuna Bucovăț naște controverse

Reamenajarea parcului din comuna Bucovăț, o investiție de 74.000 de euro, aprinde spirite. Unul dintre localnici, a cărui gospodărie se învecinează cu locul de agrement, reclamă obstrucționarea căii de acces în curte, în vreme ce alți cetăţeni susțin proiectul primăriei de refacere a imaginii fostului parc, ce face parte dintr-o arie naturală protejată.

Am primit pe adresa redacției Gazeta de Sud o sesizare venită din partea unui cetățean din Bucovăţ, a cărui casă se învecinează cu parcul din localitate. „În data de 30 iulie, ieșind din spital și mergând acasă, în comuna Bucovăț, am găsit calea de acces în curte blocată. În fața porții era o groapă. Acest obstacol creat îmi îngreunează accesul în curte atât cu mașina, cât și ca pieton“, a scris Viorel Giulfan, în reclamaţia trimisă.
Ne-am deplasat în comuna Bucovăț pentru a vedea cum stau lucrurile. Gardul care împrejmuiește locul de recreere ajunge până la gospodăria lui Viorel Giulfan, blocându-i accesul în curte prin partea laterală. Locuința sa are însă prevăzută și altă cale de intrare, atât pentru persoane, cât și pentru mașină, această intrare fiind chiar la strada principală. Cu toate acestea, localnicul e supărat foc pe administrația locală. „Nu mai putem intra cu mașina în curte. Ne deranjează că s-au gândit să facă parcul acesta la un metru de gard. Au scos pietrele și au desființat o alee care era făcută din 1968, după cum ne-au spus localnicii. Ne deranjează că au pus acest parc până în gardul nostruc. Noi nu am știut ce fac. Au săpat în lipsa noastră. Soțul era în spital, iar eu eram plecată la copii“, a precizat Maria Giulfan.
Nemulțumirea sa a născut însă rumoare în rândul vecinilor. Părerile sunt şi pro, și contra. Discuțiile se aprind, fiecare ajunge să-și reproșeze evenimente petrecute cine știe când, lucruri nerezolvate care își caută soluționarea odată cu disputa pentru parcul comunei și calea de acces a familiei Giulfan.
În freamătul iscat în plină stradă, Mariana Trușcă vine să ne lămurească: „Când eram copil era părculeț aici. Uite, are intrare pe aici (și ne indică zona de acces de la strada principală – n.r.). Are porți mari, poartă mică. Ce să intre pe acolo? Nu era drum pe lângă gardul lor. Era o alee pavată cu pietre de râu, care ținea de fostul părculeț. Înainte să se apuce de reamenajarea parcului, era iarba înaltă, să te mănânce șarpele și nimic altceva, mizerie. E frumos ce au făcut acum. Are și tineretul unde se duce, să stea pe bănci“.

Poziția oficială

La fața locului a sosit și primarul comunei Bucovăţ pentru a-și exprima punctul de vedere. „Nu i s-a îngrădit familiei nici un acces în curte. Ani buni au parcat mașina în părculeț, deși au garaj și cale de acces spre el. Parcul e în aria protejată, înregistrat la UNESCO, e punct fosilifer. Am obținut fonduri europene să-l reamenajăm. A mai funcționat și înainte de ‘89. Avea nevoie de îngrijire, să poată fi folosit de tinerii și copiii din comună, să nu mai stea să înghită gaze pe stradă. Am ajuns cu lucrările la jumătate, mai trebuie să plantăm arbori, gard viu. A trebuit să amânăm puțin lucrările din cauza căldurii, căci riscăm să se usuce toate. Părculețul era aici dinainte de a se face casa. Dânsa are un act de vânzare-cumpărare pe 600 de metri și ocupă 1.000. Are, în afara casei, o construcție pe un teren care nu îi aparține, care face parte tot din punctul fosilifer și aria protejată. Și-a pus acolo roșii, pomi fructiferi. Am fost îngăduitori cu ei și i-am lăsat să-și strângă recolta. Asta e!“, a precizat primarul comunei Bucovăț, Vasile Constantin.
Spiritele sunt departe de a se liniști. Reproșurile continuă, susținerile, de asemenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS