14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVier Pfoten: Trei nereguli la adăpostul canin din Craiova

Vier Pfoten: Trei nereguli la adăpostul canin din Craiova

Fundația Vier Pfoten a dat publicității un raport în care prezintă condițiile din 43 de adăposturi publice de câini din România, evaluate complet în perioada martie-mai 2014. Reprezentanții fundației au dorit să vadă dacă acestea se încadrează în legislația existentă și dacă respectă obiectivul pentru care au fost înființate.
Printre adăposturile vizitate s-a numărat și cel de la Craiova, unde au fost descoperite trei nereguli, conform datelor oferite printr-un comunicat de presă. După cum este precizat în OUG nr. 155/2001, modificată prin Legea nr. 258/2013, zona de hrănire a animalelor trebuie amenajată astfel încât acestea să nu poată urina sau defeca asupra ei și să poată fi curățată și dezinfectată cu ușurință. În ceea ce privește Craiova, aici „s-au putut observa cantități mari de excremente și/sau urină în hrana animalelor. (…) Administrarea hranei este făcută defectuos în 32 din 43 de adăposturi – adică 74%“, se arată în raport.

„Personalul e caracterizat de o atitudine suspicioasă“

Altă neregulă observată este legată de adopția la distanță. Câinii salvați de la eutanasiere prin aceste metode sunt ținuți departe de ochii curioșilor. „Adopția la distanță este o metodă destul de întâlnită. La Deva, câinii adoptați la distanță sunt ținuți într-o cușcă separată, dar unul dintre ei era bolnav și ar fi trebuit să fie ținut izolat. La Craiova, nu era permisă filmarea câinilor adoptați la distanță“, menționează Vier Pfoten. Totodată, referindu-se și la adăpostul din Bănie, în raport se spune că „personalul e caracterizat de o atitudine suspicioasă, de lipsa transparenței și de reticență în a comunica regulile pentru adopții și pentru a filma în adăpost“.
Pentru a realiza acest raport au fost vizitate 50 de adăposturi din România (din cele circa 81 înregistrate oficial în 33 de județe, plus București).
43 de adăposturi au fost evaluate complet, astfel încât s-a putut contura o imagine clară a situației din majoritatea lor. Vizitele au avut loc în intervalul orar în care adăpostul era deschis publicului, dar și în afara orelor de program, în câteva cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS