Meseria de poștaș – grea, dar frumoasă

Etichete , ,


Îmbracă în fiecare dimineață bluza bleu cu dungi roșii, își ia geanta la umăr și pleacă la muncă. Merge zilnic zeci de kilometri pe jos, fie vară, fie iarnă. Bate din poartă în poartă și împarte scrisori, ziare și bani. Cel puțin o dată pe lună este cea mai așteptată persoană, pentru că Doinița Purcărea este de meserie poștaș, omul care aduce și vești bune, și vești rele, dar mai ales pensia.

Este ora 8.00, iar poștărița Doinița Purcărea bate într-o poartă de pe bulevardul Nicolae Romanescu din Craiova. Are pe umăr o geantă neagră de pânză plină cu ziare și scrisori, iar după gât alta mai mică, unde are banii pentru pensii. Nu-i răspunde nimeni. Se uită în stânga, în dreapta, nici un semn, pleacă. Nu face zece pași și poarta se deschide, iar din spatele ei se ivește chipul unei femei în vârstă. „Poșta, v-am adus pensia. V-am căutat și ieri, dar nu  mi-ați răspuns. Nu am văzut nici perdeaua trasă. M-am gândit să nu aveți probleme“, îi explică poștărița femeii, care îi deschide larg poarta și o poftește în curte. Îi spune că nu a auzit și o tot îndeamnă să meargă până în fața casei, unde se așază. Poștărița scoate cupoanele, le răsfoiește și alege două dintre ele. Nu lasă însă de la brâu o sacoșă mai mică, neagră, în care are banii pentru pensiile oamenilor. Bătrâna îi întinde o copie după buletin. În timp ce copiază seria și numărul actului de identitate, Doinița Purcărea explică: „Așa sunt bătrânii, le este teamă să nu piardă actele. Mai ales buletinul… Că nu mai pot să alerge să scoată altul“. Poștărița îndoaie cuponul și îl rupe pe jumătate. Bagă mâna în geanta de pânză pe care o ține la brâu și scoate banii. Numără, două, patru, șase… până la zece sute. Apoi câteva hârtii de 50 de lei și 10 lei. Bătrâna îi ia și îi renumără. Doinița Purcărea pune geanta cu scrisori și ziare pe umăr, își aranjează geanta cu bani și face cale întoarsă, către poartă, nu înainte de a o mai întreba pe doamna în vârstă ce mai face, cum o duce cu sănătatea. Și așa, din vorbă în vorbă, femeia o petrece până la poartă. „Doamna este cumsecade. Ne înțelegem bine cu ea, ne aduce pensiile, este corectă. O dată pe lună, dânsa ne trece pragul. Poate nu auzim, dar ea insistă, bate în poartă, în geam… până o auzim. Eu nu mi-am pus banii pe card, prefer să îi aducă poștașul“, spune Liuba Neamțu, femeia care tocmai și-a primit pensia.

Cel mai așteptat om

Merge mai departe, știe fiecare om, știe ce așteaptă fiecare, ori pensia, ori corespondența, ori ziarul. „Acum trebuie să las aici, la magazin, ziarul. La vulcanizare am tot ziar, iar la firmă, acolo, las o scrisoare“, spune poștărița. Împarte repede ziarele, nu pierde vremea. La magazin lasă ziarul pe tejghea și iese, iar vânzătoarea o petrece până la ușă, cu un pahar cu cafea în mână și privește în urma ei pe bulevard. Băiatul de la vulcanizare stă chircit în ușă, ia ziarul și începe să-l răsfoiască. „Sărut-mâna! Sărut-mâna!“, salută el. Poștărița își continuă traseul, trece pe la firma de construcții să lase scrisoarea. Bate la ușă, intră și închide ușa în spatele ei. După câteva minute iese. De peste stradă, o femeie în vârstă îi face semne disperate. „Vino și la mine, vino și la mine“, strigă femeia. Poștărița îi face semn, o liniștește, spunându-i că vine. „Nu mai veneai și la mine, că știai că nu pot să mă deplasez“, spune femeia, care are probleme și se sprijină într-un baston. Merge greu, poștărița o urmează. „Am datorii de plătit și aștept de ieri. Am și un nepoțel și ieri toată ziua a așteptat și el poșta ca să-i dau bani să-și ia înghețată“, spune Maria Julea. Ia cuponul de pensie în mână și-l citește cu atenție. „Ziceau că din iulie ne mai pun și nouă ceva, dar nu au pus nimic“, spune femeia.


Face 15 kilometri zilnic

Doinița Purcărea pleacă mai departe, lăsând în urmă încă o persoană mulțumită că și-a primit banii la timp. Un bărbat așteaptă în fața unui magazin. „Tot nu mi-a venit și mie plicul ăla?“, întreabă el. Poștărița dă din cap, în semn de negație, zâmbește și trece mai departe. Geanta îi atârnă greu pe umăr, mai are kilometri de parcurs și zeci de plicuri și ziare de lăsat și alte multe zeci de pensii de împărțit, dar nu se plânge.

„Nu este rău să fii poștaș, dar după disponibilizările care s-au făcut avem mult mai mult de muncă. Fac cel puțin 15 kilometri zilnic. Oamenii sunt înțelegători, mai întâmpin și probleme cu pensionarii și cu persoanele cărora le duc corespondența. Ne reproșează că nu ne încadrăm în timp. Nu se poate să ajungi în fiecare zi la toți. Este mai aglomerat când sunt pensii și alocații. Este și riscant, trebuie să te ferești, pentru că ți se poate întâmpla orice. Este mai greu ca femeie. Și geanta este grea. Car zilnic zeci de kilograme, uneori mai iau și o plasă. Fac asta de nouă ani, zi de zi. Și soțul meu este tot poștaș, de 25 de ani. Când m-am angajat eram deja instruită… Nu aș renunța pentru că îmi place ce fac. Sunt și momente plăcute. Oameni cu care mai stai și mai glumești. Bătrânii, uneori, simt nevoia să vorbească. Poate noi suntem singurii care le trecem pragul“, povestește Doinița Purcărea, poștărița din cartierul Romanești.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iulie 2014

Actualitate

» Spațiului aerian din estul Ucrainei se închide până la noi ordine
» “Numeroși olandezi” și “cel puțin” patru francezi la bordul avionului prăbușit în estul Ucrainei
» După prăbuşitea avionului de pasageri în Ucraina, Marea Britanie solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
» Barack Obama: Prăbuşirea avionului de pasageri în Ucraina este o “tragedie teribilă”
» Traian Băsescu cere implicarea experților UE în anchetă
» Pregătiri pentru evaluarea directorilor de şcoli
» Prime de ziua meseriei la CEO
» Şcoala de vară a studenţilor economişti, în stațiunea montană Rânca
» Bătaie pe locurile de muncă de la Carrefour
» Rovana Plumb participă la reuniunea EPSCO de la Milano
» Harta plicurilor în spitalele din estul Europei. Românii sunt cei mai plini de recunoștință
» Președintele Traian Băsescu a avut consultări cu reprezentanții mediului de afaceri din România
» Cod Galben de vijelii în județele Dolj şi Mehedinți
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Jandarmii au simulat o confruntare cu suporterii pe „Municipal“
» Viceprimarul unei comune constănţene, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene
» Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Ucraina, lângă graniţa cu Rusia. 295 de persoane au murit
» Doi funcționari publici din Primăria Capitalei, puşi sub control judiciar
» Copii fascinaţi de fluturi
» Intarzie lucrările pe strada Caracal
» Ministrul Economiei in vizită la Ford
» B1 TV a avut, ieri, o cotă de piață mai mult decât dublă față de Antena 3
» Vaccinul pentru nou-născuţi s-a epuizat

Local

» Secretomanie pe bani publici la Teatrul de Vară
» Indiferența CAO se trece la pierderi?
» Mamă pentru 20 de copii părăsiţi
» Fundația pentru SMURD vine în ajutorul câinilor de salvare
» Lipsa locurilor de muncă – marea problemă a oraşului Dăbuleni
» Meseria de poștaș – grea, dar frumoasă
» Percheziții la suspecți de infracțiuni informatice
» MAE cere lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina
» Drobeta Turnu Severin sub apă
» Premieră: Consultaţii oncologice prin telemedicină la Clinică OncoFort din Craiova
» Natura s-a dezlănţuit în Drobeta Turnu Severin

Gorj

» Trimis în judecată pentru aranjarea unui examen

Sport

» Fotbal – Europa League: Petrolul Ploiești – Flamurtari Vlora 2-0
» Alb-albaştrii s-au ales cu regrete după meciul din Giuleşti
» Fotbal – CFR Cluj a remizat cu echipa Jagodina, scor 0-0, în turul doi preliminar al Ligii Europa
» ACS Podari continuă în Cupa României
» Petrolul și CFR Cluj încep aventura în Liga Europa
» CSU, înapoi la antrenamente!
» Dan Oprescu a testat jucătorii veniți în probe
» Gorjenii intră în linie dreaptă cu pregătirea din Austria
» Fotbal – UEFA ține la distanță Israelul de cupele europene

Bani & Afaceri

» Proiecte comune româno-sârbe pentru Regiunea Dunării

Sanatate

» Spitalul de Boli Infecţioase, pregătit pentru pacienți
» CNAS a aprobat 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi

Educatie

» Remus Pricopie: Din 2015, ar trebui să nu se mai între la liceu cu medie sub 5

Magazin

» Horoscop

Top