Val de arestări în dosarul de la Craiova al MondialilorPrimarul localității Daneți, fratele lui Bercea Mondial și alte două persoane au fost arestate ieri, pentru 30 de zile, într-un dosar privind afaceri dubioase cu bani publici.

Dosarul de înșelăciune în care este implicat Vasile Anghel, fratele interlopului oltean Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, se lasă cu noi arestări. Judecătoria Craiova a dispus ieri arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a primarului localității Daneți, Constantin Spiridon, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, a Elenei Bițu – pentru fals intelectual și abuz în serviciu și a lui Vasile Anghel, zis Amar – pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit procurorilor, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, prin procedura de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Clanul Mondial a încercat să deruleze afaceri cu mai multe primării din județul Dolj, firmele care emiteau facturi fiind Moț Turta SRL – deținută în acte de Eugenia Stoican și Malex Metale SRL – fondată de Viorica Mihai și Daniela Ristea. Potrivit instanței, firmele controlate de apropiații clanului facturau bunuri și servicii nesolicitate către primării, la prețuri exorbitante. Ulterior, dacă administrația nu achita facturile, primarul era amenințat cu judecata. Acțiunile ajungeau la Judecătoria Caracal, fiind apoi strămutate la cerere la Craiova sau Segarcea. În dosarul derulat pe fond la Judecătoria Craiova, mai sunt inculpați Ionuț Anghel – fiul lui Vasile Anghel și nepotul lui Bercea Mondial, precum și apropiații clanului: Eugenia Stoican, Viorica Mihai și Mihai Goman. Primăriile implicate în dosar sunt cele din Lipovu, Șimnicul de Sus, Drănic, Dobrotești, Valea Stanciului și Daneți. Pe fond, toți inculpații din dosar au fost condamnați la închisoare. Vasile Anghel a primit cinci ani de pușcărie cu executare, hotărârea pronunțată de Judecătoria Craiova fiind cu apel. În acest moment, dosarul s-a complicat. În scenă a intrat avocatul vâlcean Bogdan Mitrache. Potrivit procurorilor, acesta i-a pretins lui Vasile Anghel o șpagă de 20.000 de euro pentru a interveni în favoarea sa la Curtea de Apel Craiova. Înainte însă de judecarea apelului (4 iulie), avocatul a fost denunțat de Vasile Anghel și prins în flagrant când primea prima tranșă din șpagă, în valoare de 9.000 de euro. Avocatul a fost reținut la sfârșitul lunii iunie, primind mandat de arestare pe 30 de zile.

Ce spunea primarul din Daneți înainte să fie arestat

Primăria Daneți este una dintre administrațiile locale executate de Mondiali. Înainte să fie arestat, primarul Constantin Spiridon se plângea reporterului GdS: „M-a executat silit în două facturi, amândouă erau de 175.000 de lei (40.000 de euro). Pretindea că a făcut împrejmuiri la niște fântâni. În loc de 1.500 de lei, cât trebuia să fie o factură… Am avut o hotărâre de CL să împrejmuim o fântână, după care eu am plecat la București, că aveam niște examene. M-a sunat viceprimarul să-mi spună de problemă și eu i-am zis să-l trimită acasă“, a afirmat primarul. Totuși, afacerea a fost încheiată: „A zis că le face gratis. Peste un an și ceva, m-am pomenit cu vreo 12 facturi de câte 70.000 de lei factura. A venit un expert de la poliție și a stabilit că 1.500 de lei trebuia să fie factura pentru o fântână. El a facturat 22.000 de lei/fântâna. A făcut facturile și le-a găsit contabila la ea în birou. Prima dată ne-am judecat la Caracal, că el avea vreo cinci-șase avocați“. Primarul Constanttin Spiridon susținea că a încercat să demonstreze că a fost înșelat, dar că instanțele nu l-au crezut. Mai mult, Vasile Anghel ar fi încercat „împăcăciunea“ pentru a-și scoate de sub sechestru casa. „Eu tot timpul am cerut să mă înscriu în fals, pentru că nu erau astea facturile, nu erau semnate. Ăia de la Caracal spuneau că 80% din procese le aveau cu ăștia ai lui Anghel. Le-au declinat către Judecătoria Craiova. La Craiova mi-a câștigat patru facturi de câte 70.000 de lei (2,8 miliarde). El le făcea să se încadreze până în 15.000 de euro, că altfel trebuia licitație. Are 60.000 de lei câștigați numai pe Daneți. Cu 170.000 de lei m-a executat prin trezorerie. El voia să vină să se împace cu mine. I-am spus că nu am nici o problemă, decât să-mi dea banii și atât. El are sechestru asiguratoriu pe casă. Casa lui face 1.000.000 de lei. El voia să scoată casa de sub sechestru și eu să rămân cu gura căscată“, a afirmat primarul.


Cum operau Mondialii

Nu toate primăriile au picat în plasa Mondialilor. Primarul localității Drănic, Marian Andrei, spune că a avut probleme cu membrii clanului încă din primul an de mandat. „Eu am venit la primărie în 2008, atunci am luat contact cu el, având niște încurcături cu fostul primar. Au adus niște stații de autobuz, vreo șase-opt bucăți, le plantase prin localitate, le facturase, primarul nu plătise și i-au intentat proces. Procesul a avut loc la Caracal, președintele judecătoriei fiindu-i naș. După care a început pe mandatul meu. A început să facă niște lucruri cu școala. A tăiat niște facturi însumate de 70.000 de lei, ceva de genul acesta și când am avut contact noi doi eu i-am spus: „Domne, 70.000 de lei nu are școala un an întreg buget! De unde credeți dumneavoastră că școala asta poate să vă plătească o lucrare de 70.000 de lei? Cu cine ați stat de vorbă? Aveți vreun contract cu școala sau cu primăria? Cum ați trimis dumneavoastră facturile respective? Vreau să vă spun că pe facturi era falsificată și ștampila școlii, pur și simplu. Era o altă ștampilă, făcută cam ca ștampila școlii. Lucrau prin societăți, una se numea Moț Turta SRL. Au venit cu facturile respective, noi am constatat că sunt false, nu au fost niciodată semnate de școală. Nu a avut niciodată contract cu școala sau primăria pentru lucrările respective, dar ne-a spus că, dacă nu dăm banii, ne acționează în instanță. Și ne-am trezit cu citație de la Judecătoria Caracal. La primul termen am făcut o cerere de strămutare la domiciliul pârâtului, adică la Segarcea. Între timp, am făcut și o cerere la Poliția Segarcea: că semnăturile nu sunt ale noastre și ștampila falsă. Era acolo deja un dosar, s-a atașat și cauza noastră. Polițistul știa de el, se mai întâmplase și la alte primării“, a povestit primarul.

Edilul-șef al comunei a detaliat și modul de operare al Mondialilor. „Venea în fața primăriei și îți aducea 200-300 de coșuri de gunoi. Venea de regulă sâmbăta și duminica și le descărca acolo. Apoi te trezeai că venea luni sau marți cu factura. Dacă întrebai cine le-a comandat îți spunea: «Haideți, că văd că nu aveți coșuri de gunoi». Am trimis o adresă la CSM să le spun ce se întâmplă la Judecătoria Caracal, între timp am mutat dosarul la Judecătoria Segarcea, la domiciliul pârâtului. Au fost două sau trei procese. Acum, după tot ce am văzut la televizor, am tras concluzia că nu făceau ei toate măgăriile astea dacă nu aveau spatele acoperit. Dădeau stații de autobuz, leagăne, coșuri de gunoi, cabine pentru jucători la terenurile de sport unde stau rezervele. Apoi veneau și făceau tot felul de lucrări: ba o magazie, ba un WC cu prețuri exorbitante“, a mai spus primarul.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 10 iulie 2014

Actualitate

» Pe unde mai pleacă oltenii în concediu
» Unde călătoresc europenii şi cât timp stau ei în vacanţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Se întrerupe apa în cartierul Brazda lui Novac
» Cadastrul Hotelului Turist din Băilești, dispărut fără urmă?
» Bustul lui Tudor Vladimirescu a ajuns o monstruozitate
» Gorj: Investitorii din Rânca se pregătesc de proteste
» Trei explozii puternice în Ierusalim, provocate de rachete
» Ioana Roșca, pe urmele Simonei Halep
» Transalpina este deschisă
» Pe urmele lui Harap Alb
» Eva în alb negru
» Nemulţumiţi de închiderea străzilor
» MAE activează Celula de criză pentru românii din Fâşia Gaza
» IBM in sprijinul studentilor craioveni
» De pe băncile şcolilor, în şomaj
» Gorj: Cabinet de kinetoterapie pentru 80 de copii cu dizabilităţi
» Germania l-a expulzat pe şeful serviciilor secrete americane
» Din acest weekend, cei care pleacă de la Bucureşti la mare cu trenul îşi pot lua şi bicicleta

Local

» CSM solicită PCA Craiova informaţii cu privire la dosarele în care a fost implicat Bercea Mondial
» Curtea de Apel Bucureşti: Mircea Băsescu a promis familiei Anghel că o va ajuta să recupereze banii de la Căpăţână
» Val de arestări în dosarul de la Craiova al Mondialilor
» Dr. Constantin Militaru: Să ne îndreptăm atenţia către prevenirea bolilor cardiovasculare
» Descinderi la Strehaia într-un dosar de evaziune fiscală
» 21 de percheziții la traficanții de etnobotanice
» Craiova: 12 peroane arestate preventiv în urma percheziţiilor de miercuri
» Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, urmărit penal
» Mehedinţi: Preşedinta autoproclamată a romilor, nu a fost reţinută pentru 29 de zile
» Şefa Centrului de Transfuzie Slobozia şi cinci asistente, reţinute în dosarul vânzării de sânge

Dolj

» Sorin Răducan, noul prefect de Dolj

Gorj

» Ex-preşedinta Comisiei de Expertiză a Persoanelor cu Handicap, la judecată
» Doi mineri au fost bătuţi cu ranga de hoţii de fier vechi
» Gorj: Om de afaceri, condamnat la închisoare pentru înșelăciune

Sport

» Bureau vrea să rămână
» Absolventă de matematică-informatică, la CSM
» Iapa Grațiela reintră în circuitul competițional
» CSU Craiova, neînvinsă în Slovenia
» Victor Naicu a scurtat vacanța elevilor săi
» Simona Halep s-a calificat în sferturi de finală la BRD Bucharest Open
» Încă o victorie pentru CS “U”
» Gane a făcut bilanţul
» Fotbal – Mihai Prunariu, mulțumit de transferurile de la Pandurii
» Fotbal – FIFA a respins apelul Federaţiei Uruguayene la suspendarea lui Luis Suarez
» Tenis – Victor Hănescu, învins de David Ferrer în turul doi la Bastad

Bani & Afaceri

» Un miliard de euro pentru România din exportul de produse agroalimentare

Educatie

» Peste 1.000 de candidați cu medii de 2 și 3 la admiterea la liceu
» De pe băncile şcolii, în rândul şomerilor

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Orgia imobiliară, cafenelele cu pisici şi banii ieftini

Top