20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎngropată în gunoiul din propria casă

Îngropată în gunoiul din propria casă

http://www.youtube.com/watch?v=ma04xDufZK0

\n

De neimaginat: plase încărcate cu gunoi până la tavan, șoareci, gândaci, borcane pline cu urină și duhoare de ți se întoarce stomacul pe dos! Asta au găsit pompierii, poliția și vecinii într-un apartament din blocul A56 din cartierul craiovean Rovine. Lucrătorii de la Salubritate au scos în trei zile peste cinci tone de mizerie și încă n-au terminat.

Tablou de coșmar. De trei zile, din blocul A56 din cartierul craiovean Rovine angajații de la Salubritate scot dintr-un apartament tone de gunoi. Cară cu sacii, aruncă de pe balcon, încarcă cu lopata mizeria adunată ani la rând de proprietara apartamentului de la etajul trei. O femeie singură, trecută de 55 de ani, cu probleme de sănătate mintală, spun cei care o cunosc. Proprietara, Elena Bichea, trăia singură și de ani buni se „îndeletnicea“ cu căutatul prin tomberoane, de unde lua gunoiul și îl ducea în propria casă. Devenise astfel coșmarul vecinilor și nimeni nu reușea să treacă de ușa baricadată cu gunoi. Din cauza acestei vecine, apartamentele alăturate erau invadate de gândaci și șoareci, care urcau pe zidurile blocului pentru a ajunge în apartamentul plin de gunoi, unde își făcuseră culcuș. Încercările repetate ale asociației de proprietari și ale vecinilor de a scăpa de focarul de infecție de lângă ei au rămas fără urmări.
„Aveam hotărâre judecătorească pe obligația de a face. Adică, ea era obligată să-și facă singură curățenie, dar nu a făcut. Pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, sunt de ani buni. Nu puteam intra în apartament pentru că nu aveam acordul ei. Am mers în cele din urmă în instanță, am obținut hotărâre judecătorească. M-am dus cu ea peste tot, dar nu ne-a ajutat nimeni, nu au luat nici o măsură. Am înțeles că este în starea asta de când a rămas fără serviciu și atunci ar fi avut o depresie. La început ne înțelegeam cu ea, plătea, dar după aia a luat-o razna. De prin 2006 a început să adune de prin gunoaie și ducea în apartament. Am luat legătura cu familia, care este pe undeva pe la Goicea, că are un băiat. A venit și ne-am înțeles cu ea să intrăm, să-i facem curat, apoi nu ne-a mai permis. De atunci și până acum am solicitat peste tot, nu am putut face nimic. Urcau șoarecii pe bloc până la etajul trei. Cei de la doi erau disperați, la etajul patru nu s-au mutat din cauza mizeriei. Este dezastru, iar noi stăteam cu niște hotărâri judecătorești și… Nu mai avea curent, nu mai avea nimic. Are datorii de sute de milioane de lei la întreținere. Sâmbătă seară, (pe 5 iulie – n.r.) au chemat vecinii poliția, pompierii pentru că țipa din spatele ușii. Când au spart pompierii ușa, că nu se mai putea deschide din cauza muntelui de gunoi, au dat peste un perete de mizerie. Camerele erau pline până la tavan cu gunoi, sticle și borcane cu urină. Ea se retrăsese spre ușă și își făcuse culcuș în mizeria de acolo. Era slabă, vai de ea. Au luat-o și au dus-o la spital“, a povestit Constantina Ștefan, administratoarea Asociației de Proprietari 20 Rovine.
De sâmbătă și până ieri, angajații de la SC Salubritate SRL Craiova au cărat mizeria din apartament. Până și ei au rămas șocați de ce au găsit aici. Spun că au încărcat două tomberoane cu gunoi, fiecare de câte două tone și jumătate, și urmează al treilea.
„Nu vă dați seama ce am putut găsi. Avea plase pline de gunoi cusute la gură. Cearșafuri tot așa, pline cu gunoaie, cusute și ele cu grijă. Am găsit o legitimație de serviciu prin acele mormane. A fost și ea un om ca toți oamenii. Am aflat de la vecini că trăia din mila lor și că avusese un șoc și de aceea ajunsese așa. Sus în apartament este urgie. Ce am muncit noi aici! Am umplut un tomberon și ăsta e al doilea și mai avem de golit bucătăria, baia și holul. Doamne, ce-i acolo sus!“, spuneau angajații Salubrității.

Hrănită printr-o spărtură din ușă

Ieri, duhoarea se simțea de jur împrejurul blocului. De cum intrai în scara blocului, îți duceai instinctiv mâna la nas și gură. Mirosea îngrozitor de rău. Angajații de la Salubritate cărau saci plini cu gunoi. Alții aruncau gunoiul de la balcon cu lopata, de unde colegii îl încărcau în saci pe care îi puneau în tomberonul imens, de peste 2.000 de kilograme, așezat chiar în fața blocului. Câțiva vecini priveau și dădeau din cap. Între ei, o femeie plângea. Ea ne-a spus că de luni bune îi dădea Elenei Bichea o farfurie cu mâncare printr-o spărtură din ușa apartamentului. Ea îi știe povestea.
„Ducea zilnic în casă, atunci când ieșea, câte cinci plase pline de gunoi. De milă îi duceam din ce mâncam eu câte ceva. Avea o gaură făcută de ea prin ușa de la intrare pe unde îi băgam farfuria, pentru că ușa nu se putea deschide din cauza mormanelor de gunoi. De câteva zile nu mai știam nimic de ea și atunci am sesizat autoritățile. Nimeni nu m-a ajutat. Era căzută în ușă. De abia i-am scos picioarele că erau încleștate. Ajunsese o mână de om. Acum șapte ani a mai venit Salubritatea pentru a ridica gunoiul. Mi-a spus o fostă colegă a sa de serviciu că are un băiat, dar l-a luat soțul său când s-au separat. Trăia singură acum“, a povestit Verginia Târcu, o vecină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS