17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParada liceelor - spectacol de zile mari oferit craiovenilor

Parada liceelor – spectacol de zile mari oferit craiovenilor

http://www.youtube.com/watch?v=1fhsk85z1Fo

\n

Costumați în personaje reprezentative pentru unitățile lor de învățământ, cum a fi Preda Buzescu pentru Colegiul Național „Frații Buzești“, sau însoțiți de mascote, cum ar fi leul pentru Colegiul Național „Carol I“, așa au pornit 400 de liceeni pe străzile Băniei, invitând trecătorii să li se alăture în parada care avea să culmineze cu un spectacol artistic, de câteva ore, în centrul orașului.

Parada liceelor a pornit sâmbătă dimineață de pe Calea București și s-a oprit în Piața „Mihai Viteazul“ din Craiova. Pe acest traseu, elevii, însoțiți de cadre didactice, au făcut acrobații pe biciclete sau demonstrații sportive care au oprit în loc trecătorii pentru a-i admira. Toate reprezentațiile lor au fost învățate și exersate în cadrul concursului „Competiția Tinereții“, care a debutat la începutul acestui an școlar, având o serie de probe ce au vizat descoperirea elevilor cu aptitudini artistice și sportive. Competiția, organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, a avut ca obiectiv dezvoltarea cunoștințelor generale prin organizarea de diverse concursuri la care au participat mii de liceeni. Competiția s-a încheiat cu un spectacol care a pus în valoare cei mai buni participanți.

Au descoperit noi modalități de recreere

Spectacolul a început cu demonstrații de dansuri populare, susținute de elevi de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, dar și de elevi de la Liceul Tehnologic Auto, care au urcat pe scenă în costume tradiționale oltenești. „A fost o ocazie unică să învățăm dansuri populare românești. Am demarat pregătirea la începutul anului școlar pentru Competiția Tinereții, un concurs care ne-a învățat să ne relaxăm și să ne facem și noi prieteni. A fost o experiență plăcută, pe care a-și repeta-o și care ne-a determinat pe toți din clasă să ne implicăm. De pregătirea noastră s-a ocupat și diriginta Carmen Georgescu și sper ca și în anul școlar următor să mai particip la acest concurs“, a spus Marta Anghel, elevă la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Unitatea de învățământ a pregătit pentru această competiție și două echipe de majorete, care au fost premiate. „Am făcut dans sportiv. Nu am avut niciodată ocazia să fac așa ceva până acum. În acest concurs, am luat locul IV pentru reprezentație, dar am format o echipă de dans și am fost și la alte competiții în domeniu“, a precizat Ana Maria Bănică, elevă în clasa a IX-a. Ea spune că dansul sportiv este o modalitate de recreere care o va ajuta să învețe mai ușor. „Vreau să urmez Facultatea de Medicină. Voi avea mult de învățat, dar prin dans sportiv cred că voi reuși să-mi asigur o stare de bine care să mă ajute să acumulez mai repede noile cunoștințe“, a spus eleva. Majorete a avut și Colegiul Național „Frații Buzești“.

Tinere talente pentru muzică

Prin prisma concursului au fost descoperite și tinere talente în muzică. Alina Vlad, de la Liceul „Tudor Arghezi“, este elevă în clasa a XI-a la Științe Socio-Umane și s-a înscris în „Competiția Tinereții“ la Secțiunile dansuri și muzică poulară, fiind premiată pentru reprezentația muzicală. „Am fost încurajată prin acest concurs să cânt. Am făcut și pregătire și am prins mai multă experiență și acum chiar îmi doresc să-mi dezvolt mai mult această latură“, a mărturist eleva. În plan profesional, Alina vrea să urmeze Facultatea de Drept. „De mică mi-am dorit să fac carieră în domeniul juridic. Nu știu dacă muzica se împletește bine cu dreptul, dar voi încerca să văd ce va ieși“, a spus adolescenta. Deosebit de talentată, dar la capitolul muzică dance, este și eleva Anastasia Croitorescu de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Sunt numai câteva exemple de adolescenți care s-au remarcat, alături de elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“, care au și obținut premiul I pentru muzică.

Premiu pentru „Un pedagog de școală nouă“

La probele de teatru s-au remarcat elevi cu aptitudini pentru actorie. Premiul a fost obținut de Alexandru Teodorescu, elev al Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova, care a pus în scenă piesa „Un pedagog de școală nouă“. Tânărul și-a luat în serios rolul și a lucrat foarte mult atât la interpretare, cât și la alegerea unui costum care să-l ajute să intre în pielea personajului cât mai bine. Concursul l-a încurajat să se pregătească și pentru o carieră de actor. „Îmi place foarte mult teatrul și am zis că dacă mă înscriu în acest concurs este o oportunitate pentru mine să-mi pun în valoare aptitudinile. M-am pregătit destul de mult. Mi-a luat mult timp să intru în pielea profesorului, pentru că eu sunt elev și am luat de la fiecare cadru didactic câte un aspect și l-am pus în scenă. Colegii mei au râs foarte mult. Nu este primul meu rol, dar ceea ce pot spune este că nu am mai jucat de când eram mic. Poate, știu eu, dacă vor fi și alte competiții de acest gen voi merge spre o carieră în domeniu“, a spus Alexandru.

A fost desemnat liceul anului

Spectacolul artistic a ținut mai bine de trei ore în Piața „Mihai Viteazul“ și a atras zeci de craioveni, care au ținut să-i vadă pe liceenii talentați. În plus, au fost și participanți care s-au prezentat la acest eveniment îmbrăcați în ton cu elevii. Gheorghe Claudiu Vupan, membru al Asociației Tradiției Militare, a decernat premiile pentru concursul de descoperire a monumentelor istorice, într-o uniformă de jandarm de la 1866.
La finalul spectacolului, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, în urma evaluării tuturor celor 14 unități de învățământ care au participat la probele organizate în acest an, a decernat trofeul „Liceul Anului“, care a fost obținut de Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. S-a realizat și un clasament și s-au acordat premii pentru alte trei licee care au obținut cele mai mari punctaje în cadrul competiției. Pe locul II s-a clasat Colegiul Național „Frații Buzești“, pe locul III – Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, pe locul IV, cu mențiune, s-a clasat Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“.

14 licee înscrise în „Competiția Tinereții“

Cele 14 licee înscrise în „Competiția Tinereții“, ediția 2013-2014  au fost: Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, Liceul Tehnologic Auto, Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu“, Liceul de Arte „Marin Sorescu“, Liceul „Charles Laugier“, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Colegiul Național „Frații Buzești“ și Liceul Teoretic „Traian Vuia“. Elevii tuturor acestor unități de învățământ au obținut diverse premii la probele la care au participat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS