20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCuvântul Libertății - un milion de dolari datorie la stat

Cuvântul Libertății – un milion de dolari datorie la stat

http://www.youtube.com/watch?v=J2mfcyTY-As

\n

Datorii de peste un milion de dolari la stat, tratament preferențial din partea autorităților, funcționare la limita legii, contracte de publicitate bănoase din fonduri publice. Este vorba despre activitatea de-a lungul timpului a editorilor cotidianului Cuvântul Libertății din Craiova, care au beneficiat de avantaje financiare consistente și de clemența instituțiilor statului. Dacă în cazul altor firme care nu-și plătesc datoriile la stat, primăria și Fiscul trec imediat la executări silite, în cazul editorilor cotidianului Cuvântul Libertății, acestea au închis ochii și i-au lăsat să acumuleze datorii consistente pe care acum nu le mai pot recupera.

Societatea Cuvântul Libertății SRL, fostul editor al cotidianului cu același nume, datorează bugetului consolidat al statului și celui local peste un milion de dolari, sumă acumulată în timp, din cauză că Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj și Primăria Craiova nu au executat silit firma pentru recuperarea banilor care li se cuveneau. Între timp, societatea a intrat în faliment, iar singurele bunuri descoperite de lichidatorul judiciar sunt câteva calculatoare nefuncționale, câțiva metri de cablu, un scanner, un fax, o unitate de aer condiționat, o imprimantă și un copiator defecte, bunuri pe care nu le cumpără nimeni. Comparativ cu datoria de peste un milion de dolari, bunurile în cauză au fost evaluate la circa 500 de dolari.

Editarea cotidianului a fost preluată de o altă societate, Cuvântul Press 2012, care are acționar majoritar aceeași persoană: Mircea Canțăr. Nici actualul editor nu respectă însă legea. Cu largul concurs al Fiscului și al primăriei, societatea Cuvântul Press 2012 SRL a folosit fără bază legală, deci fără să aibă contract, același spațiu în care a avut sediu și societatea Cuvântul Libertății SRL, pe strada Nicolăescu Plopșor 2A (fost 22A), spațiu care aparține domeniului public al Craiovei. Noua societate are sediul declarat la altă adresă, pe strada Eugeniu Carada, numărul 12.

Pentru a putea funcționa în sediul de pe strada Nicolăescu Plopșor, Cuvântul Press 2012 ar fi trebuit să înregistreze la Registrul Comerțului această adresă ca punct de lucru sau sediu secundar, ceea ce nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, firma își desfășoară aici activitatea nestingherită. Emite facturi și bonuri fiscale pentru anunțurile de publicitate de la adresa strada Nicolăescu Plopșor 2A (video), dar pe documentele fiscale este trecută adresa unde își are sediul social: strada Eugeniu Carada numărul 12. Practic, aceasta este adresa unde a fost fiscalizată casa de marcat și numai aici poate fi folosită legal. Acestea sunt, pe scurt, aspectele pe care autoritățile în domeniu au datoria să le verifice. Acum să ne aplecăm asupra fiecărei probleme în parte.

Condamnat la plată, refugiat în faliment

Societatea Cuvântul Libertății SRL, editorul de la acea vreme al ziarului, a semnat cu Primăria Craiova, în 2005, un contract de închiriere pentru spațiul din strada Nicolăescu Plopșor 22A (2A în prezent – n.r.). Contractul a fost aprobat de Consiliul Local Craiova, valabilitatea lui a fost de cinci ani, iar suprafața închiriată era de 130,48 metri pătrați. La această adresă figura și sediul social al firmei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Societatea Cuvântul Libertății SRL îl are ca asociat majoritar pe Mircea Canțăr, acesta deținând 89,3% din capitalul social. Timpul a trecut, societatea a acumulat datorii către bugetul consolidat al statului și către Primăria Craiova. În 2010, anul în care expira contractul de închiriere, primăria a dat firma în judecată și a cerut plata chiriei restante, daune interese și evacuarea. După doi ani de procese, judecătorii au dispus irevocabil în noiembrie 2012 ca editorul cotidianului Cuvântul Libertății să plătească daune interese în valoare de 178.441,20 lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a spațiului în perioada 1.07.2010 – 31.01.2012 și chiria restantă de 2732,31 lei.

În același an, 2012, în care rămânea irevocabilă sentința privind spațiul din Nicolăescu Plopșor, societatea Cuvântul Libertății SRL a solicitat intrarea în insolvență. O dată aprobată procedura de instanță, firma nu mai putea fi executată silit pentru datoriile acumulate. Instanța a dispus începerea procedurii falimentului în iunie 2012. Lichidator judiciar a fost numit Cabinetul Individual Practician în Insolvență Constantina Nedelea. Sarcina ei a fost să identifice bunurile valorificabile ale firmei datoare și să stabilească totalul datoriilor acesteia către creditori. Tabelul definitiv al creditorilor și raportul de evaluare întocmit de lichidator lasă puține speranțe primăriei și Fiscului că vor recupera vreun leu din datoria pe care o au de încasat.

Statul mai recuperează praful de pe tobă

Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj are de încasat de la societatea Cuvântul Libertății SRL 3.349.788 de lei, circa un milion de dolari. Primăria Craiova figurează în tabelul definitiv al creditorilor cu suma de 140.052 de lei, circa 50.000 de dolari, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului –  61.128 de lei, circa 20.000 de dolari. În total, instituțiile statului au de recuperat 3.550.968 de lei.

Acești bani ar trebui plătiți din valorificarea bunurilor societății Cuvântul Libertății SRL. Raportul de evaluare prezentat creditorilor și instanței de Constantina Nedelea spune că valoarea totală a bunurilor găsite în patrimoniul firmei este de 1.598 de lei, circa 500 de dolari. Dar nici măcar acești bani nu pot fi recuperați, deoarece o parte din bunuri nu funcționează. Este vorba despre o rețea de calculatoare Comrace, cablu, o imprimantă și un copiator. Singurele obiecte care ar putea fi vândute, dar nu s-a reușit acest lucru până acum, sunt o unitate de aer condiționat – evaluat la 299 de lei, două calculatoare P3 – evaluate la 298 de lei, un fax  – evaluat la 72 de lei și un scanner – evaluat la 929 de lei.

O posibilă explicație pentru faptul că bunurile nu au fost vândute, dincolo de dezinteresul cumpărătorilor, este prezența în același spațiu a altei societăți care le poate folosi, societate care îl are ca asociat majoritar tot pe Mircea Canțăr – 70% din capitalul social. Este vorba despre societatea Cuvântul Press 2012 SRL, noul editor al cotidianului Cuvântul Libertății. Societatea a fost înființată în 2012, anul în care defuncta societate Cuvântul Libertății SRL intra în faliment. Noua societate a folosit fără forme legale spațiul primăriei aproape doi ani, fără ca municipalitatea să ia vreo măsură.

Lupul își schimbă părul, dar năravul ba

Societatea Cuvântul Press 2012 SRL produce bani pentru asociați fără să respecte legea. Societatea emite facturi și bonuri fiscale la sediul din strada Nicolăescu Plopșor 2A pentru anunțurile de mică publicitate, de exemplu, fără ca acest spațiu să fie declarat ca punct de lucru la Registrul Comerțului. La solicitarea GdS, Oficiul Registrul Comerțului Dolj a comunicat că societatea Cuvântul Press 2012 SRL are sediu social declarat pe strada Eugeniu Carada numărul 12, dar că nu figurează cu nici un punct de lucru sau sediu secundar declarat. Practic, casa de marcat este fiscalizată la o adresă și folosită la alta.

Direcția Generală Antifraudă fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală a precizat, pentru GdS, că în astfel de cazuri se pot aplica sancțiuni. „Nedeclararea unui punct de lucru se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, în funcție de complexitatea activităților desfășurate, sunt aplicabile și alte sancțiuni, care pot include confiscarea bunurilor și veniturilor realizate fără a putea fi justificate”, se arată în răspunsul trimis de purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, Alexandru Cristea.

Și Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj poate aplica amenzi în astfel de situații. „Un punct de lucru nedeclarat nu este autorizat să funcționeze din punctul de vedere al sănătății și securității în muncă. Obligația obținerii autorizației este prevăzută la art. 13, litera c) din Legea nr. 319/2006: să obțină autorizația de funcționare din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, înainte de începerea oricărei activități, conform prevederilor legale. Amenda pentru lipsa autorizației este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei“, se arată în răspunsul reprezentanților ITM Dolj.

Activ.Cult – Asociația paravan

Avantajele oferite de Primăria Craiova firmelor sau entităților care au legătură cu Mircea Canțăr au continuat și în 2013. Deși are de recuperat 140.000 de lei de la defuncta societate Cuvântul Libertății SRL și a permis societății Cuvântul Press 2012 să folosească fără forme legale spațiul de pe strada Nicolăescu Plopșor 2A, implicit fără să încaseze vreun leu la bugetul local, primăria a propus consiliului local, în noiembrie 2013, iar consilierii locali au votat fără probleme închirierea fără licitație publică a celor 130,48 metri pătrați de pe strada Nicolăescu Plopșor Asociaţiei Culturale Activ.Cult Craiova. Membrii fondatori sunt Gheorghe Popescu, Mihai Anghel – patronul Cerealcom, Cervina și Oltyre, Ion Turculeanu – decanul Baroului Dolj, Marinela-Alina Săndoi și Mircea Canțăr.

În raportul care însoțește proiectul de hotărâre, primăria susține închirierea spațiului către Asociația Culturală Activ.Cult pe motiv că aceasta vrea să desfășoare activităţi ce au drept scop „promovarea culturii doljene“. Asociația este, de fapt, un paravan prin care primăria a făcut cadou spațiul de pe strada Nicolăescu Plopșor pentru continuarea activității cotidianului Cuvântul Libertății. Elementul-cheie în această afacere este tot Mircea Canțăr. În momentul înscrierii ei în registrul special al Judecătoriei Craiova în noiembrie 2013, asociația avea sediul declarat la una dintre proprietățile acestuia, pe strada Eugeniu Carada, nr. 16. Tot Mircea Canțăr este cel care a solicitat dovada disponibilității denumirii asociației.

Dan Cherciu: N-ar trebui să existe cetăţeni mai cetăţeni

Practic, în prezent, la sediul de pe strada Nicolăescu Plopșor 2A, proprietate a orașului Craiova, funcționează nelegal editorul publicației Cuvântul Libertății, societatea  Cuvântul Press 2012 SRL, care îl are drept asociat majoritar pe Mircea Canțăr, fără să plătească vreun leu chirie, și Asociația Activ.Cult, care îl are printre membrii fondatori tot pe Mircea Canțăr. În cadrul ședinței de consiliu local din noiembrie 2013, consilierul Dan Cherciu a luat atitudine împotriva închirierii spațiului către Activ.Cult.

„În nenumărate luări de poziţie pe care le-am avut în acest consiliu, am solicitat executivului să încerce să evite să creeze, să zic aşa, cetăţeni privilegiaţi. Deci, în Craiova, suntem cetăţeni obişnuiţi şi n-ar trebui să existe cetăţeni mai cetăţeni. Sunt deplin conştient că a fi împotriva acestui punct îmi asum un risc legat de faptul că discutăm despre un spaţiu în care funcţionează un cotidian local.

Dar sunt dispus să o fac şi ăsta este motivul pentru care uitându-mă în actele care însoţesc acest proiect de hotărâre, în care, a propos, nu înţeleg caracterul de urgenţă, apar nişte date care te pun pe gânduri. Prima dintre ele este faptul că există o cerere de atribuire a acestui spaţiu din data de 10 octombrie, din partea unei asociaţii care la vremea respectivă nici nu era înfiinţată. Deci la 10.10. se solicita ca acest spaţiu să fie atribuit unei persoane juridice care nu există.

Am înţeles, motivaţia era faptul că au nevoie de un sediu pentru a se putea înregistra, dar din preambulul pe care îl spuneam vine întrebarea: dacă un cetăţean oarecare venea şi depunea o astfel de cerere la primărie, în trei zile spaţiul respectiv i-ar fi fost atribuit? Mirarea mea continuă în sensul că, până la urmă, constat că înregistrarea oficială a respectivei asociaţii culturale s-a petrecut pe 06.11. Deci, practic, în mai puţin de o săptămână, consiliul local este deja pus să consfinţească această atribuire. Or, mă întreb ce se întâmplă dacă consiliul local, este posibil asta, va vota împotrivă? Nu apare o inadvertenţă juridică?

Continui cu seria nedumeririlor.Printre cei care semnează, care sunt membri fondatori ai acestei fundaţii, asociaţii culturale, sunt persoane care, după ştirea mea, sunt acţionari sau au părţi sociale şi în societatea care ocupă în acest moment spaţiu şi împotriva căreia primăria pe drept s-a îndreptat în a solicita daune pentru penalităţi şi alte datorii, alte debite restante. Am înţeles chiar că există o acţiune judecătorească de executare silită. Or, mă întreb ce garanţie avem noi că le dăm acelaşi spaţiu aceloraşi persoane care nu şi-au plătit datoriile la zi şi riscăm, părerea mea, aici cred că putem să facem şi pariuri că în urma executării silite primăria se va alege cu praful de pe tobă.

Nu ştiu dacă aici ar trebui să se aplice noţiunea de cazier fiscal, dar noi pedepsim fosta societate încredinţând-o acum unei asociaţii culturale care, de fapt, înseamnă că s-a dat peste cap şi s-a transformat din broscoi în zână. Motivaţia principală este că, în continuare, facem discriminări, deci există cetăţeni mai cetăţeni în Craiova, care obţin cu o rapiditate fulgerătoare încredinţarea unor spaţii, iar a doua principală problemă este faptul că de această dată vom da spaţiul unei asociaţii care n-avem nici o garanţie că nu va proceda cum a procedat şi fostul SRL care ocupa acest spaţiu. Acestea sunt motivele pentru care voi fi împotrivă. Vă mulţumesc“, a declarat Dan Cherciu.

Mircea Canțăr: Funcționăm în spațiul Activ.Cult

Într-o discuție cu redactorul GdS, Mircea Canțăr a declarat că editorul ziarului Cuvântul Press 2012 funcționează în spațiul de pe strada Nicolăescu Plopșor 2A cu acordul asociației culturale. „Editorul ziarului a semnat un contract de comodat cu Activ.Cult. Noi funcționăm în spațiul lor. Activ.Cult s-a implicat în susținerea proiectului de capitală culturală europeană, a fost partener media și a venit cu inițative. Noi am dorit să prelungim contractul, dar primăria ne-a dat în judecată pentru datorii la chirie“, a spus Mircea Canțăr. Întrebat cum poate fi Activ.Cult partener media, Canțăr a explicat că acest lucru s-a făcut prin intermediul Cuvântului Libertății. Acesta a spus că poate fi interpretabil modul în care a procedat pentru ca ziarul pe care îl conduce să folosească spațiul primăriei. „Da, poate fi interpretat într-un cadru mai larg“, a spus el. 

Canțăr a precizat că nu-și amintește la cât se ridică datoria către stat a falimentarei SC Cuvântul Libertății SRL și nici de unde provine, dar a fost surprins când redactorul GdS i-a spus că este vorba despre un milion de dolari. „Nu știu cât este, dar nu cred că este atât“, a precizat el. Legat de emiterea bonurilor fiscale de către Cuvântul Press 2012 dintr-un loc care nu este declarat legal punct de lucru, Canțăr a spus că acest lucru nu este o problemă.

Întrebări pentru autoritățile statului

1. De ce ANAF nu a luat nici o măsură pentru recuperarea la timp a datoriilor de la SC Cuvântul Libertății SRL? A fost ANAF vreodată în inspecţie fiscală la vreuna dintre firmele care au editat Cuvântul Libertăţii?
2. De ce Primăria Craiova nu a evacuat Cuvântul Libertăţii SRL timp de doi ani, iar apoi a făcut cadou acelaşi spaţiu locativ unei asociaţii-paravan pentru aceeaşi publicaţie?
3. De ce un ziar neauditat BRAT – standardul de aur cu privire la tirajul unei publicaţii scrise -, cu rezultate slabe pe piață și audiență infimă, este abonat anual la contractele de publicitate venite din partea instituţiilor statului? Ce beneficii şi ce eficienţă oferă publicitatea în Cuvântul Libertăţii de exemplu ANAF sau Primăriei Craiova?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS