19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomexpo de Craiova, beleaua consilierilor

Romexpo de Craiova, beleaua consilierilor

Consilierii locali nu reuşesc să găsească o utilitate uriaşului centru expoziţional de 11.000 mp construit cu fonduri UE. Primăria Craiova nu are voie să-l dea în administrare privată, deşi a primit oferte de la firme din Germania şi Anglia. Transformarea lui în mall cultural nu acoperă costurile de administrare.

La sfârşitul anului 2013, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat preţurile pentru închirierea spaţiilor din Centrul Multifuncţional (CM) construit cu fonduri UE în cartierul 1 Mai. Conform HCL nr. 766/2013, preţurile au fost stabilite la: 1,96 euro/mp – spaţiile de la subsol; 2 euro/mp – spaţiile de la parter cu închiriere permanentă; 1 euro/mp/zi – spaţiile de la parter cu închiriere ocazională; 2,69 euro/mp – spaţiile de la etajele 1 şi 2. În cadrul şedinţei ordinare de ieri, CL Craiova a aprobat şi tarifele pentru celelalte spaţii, care sunt de: 0,8 euro/mp/zi – stand exterior fără pavilion (cort); 1 euro/mp/zi – stand exterior cu pavilion; 2 euro/mp/lună – spaţiul exterior pentru alimentaţie publică (bufet, cafenea); 3 euro/mp/lună – spaţiul interior pentru alimentaţie publică; 4 euro/mp/lună – spaţiu interior pentru alimentaţie publică, cu punerea la dispoziţie a oficiului amenajat. Închirierea sălii de conferinţe de 105 mp (135 de locuri) costă 105 euro/zi. Centrul expoziţional este administrat de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), din subordinea CL.

Destinat mediului de afaceri

Proiectul de hotărâre privind tarifele a fost un prilej pentru consilierii municipali să pună în discuţie destinaţia acestei construcţii uriaşe de 11.000 mp, construită în perioada 2011-2014, care a costat peste 14 milioane de euro. După preluarea clădirii (octombrie 2013), municipalitatea a vrut să o transforme în mall cultural, încurajând instituţiile din oraş să-şi deschidă aici birouri. Consilierul Dan Cherciu a atras atenţia că Centrul Multifuncţional era iniţial destinat mediului de afaceri. „Când a fost proiectat şi construit, acest centru multifuncţional avea ca scop încurajarea mediului de afaceri. El urma să fie un centru expoziţional în care să organizăm târguri pentru firme. Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă mi se pare o deturnare crasă a obiectivului pentru care a fost construit. A fost făcut cu fonduri europene şi, dacă noi pierdem din vedere destinaţia principală, riscăm ca la un moment dat să fim în situaţia de a returna aceşti bani“, a afirmat Cherciu. Consilierul s-a arătat deranjat că târgurile de tradiţie din oraş (Agrotex, Doljconstruct, Context) sunt organizate în alte locaţii, iar CM stă gol. „Riscăm în acest ritm să ne batem joc de o şansă de a ajuta mediul economic din Craiova şi din zona Olteniei“, a mai spus acesta.

„Ceea ce facem noi este amatorism“

Viceprimarul Mihai Genoiu a subliniat că principala problemă provine din modul în care a fost scris proiectul prin care a fost cerută finanţarea UE: municipalitatea s-a obligat să administreze singură CM. Messe Frankfurt GmbH, cel mai mare organizator de târguri din Europa, şi o firmă din Marea Britanie voiau să administreze centrul expoziţional, însă restricţiile UE fac aces lucru imposibil.
„Am avut un şoc când am aflat că mă zbat degeaba şi că proiectul prevede să-l administrăm singuri. Ceea ce facem noi prin RAADPFL este amatorism. Până când nu vom găsi o soluţie profesionistă, nu vom rezolva problema“, a subliniat viceprimarul. Genoiu a dezvăluit că municipalitatea a încercat să obţină acceptul de la Bucureşti pentru administrarea privată, dar că raportul întocmit de funcţionarii primăriei a fost prost realizat. „Nu cred că raportul a fost tocmai bine întocmit. Am propus chiar zilele trecute să reluăm aceste demersuri. Şi eu visez ca acest centru să fie măcar pe o anumită ramură (agricultura) cel mai puternic centru expoziţional din sud-estul Europei“. La rândul său, consilierul Dan Cherciu a propus consultarea oamenilor de afaceri locali. „Un prim pas ar fi crearea unui comitet consultativ al mediului de afaceri pe lângă primărie“, a sugerat acesta.
„Chiar există o solicitare a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj să administreze acest pavilion. Consider că este cea mai bună soluţie în a uni eforturile unor specialişti“, a răspuns viceprimarul Genoiu. Reprezentantul RAADPFL Craiova, Viorel Nicolae, a dezvăluit că târgurile organizate de CCI Dolj erau prevăzute prin contract în locaţiile actuale. „Există un contract din 2011 pentru trei ani între CCI şi Casa Ştiinţei şi Tehnicii (Doljconstruct, Agrotex), care expiră la 31 iulie. Când va expira contractul, vom discuta. Încercăm să mutăm şi târgul Contex, organizat la Teatrul Naţional, tot de CCI“, a spus Nicolae. „Când am făcut acest proiect, nu am ştiut ce vrem de la el. Iată că acum avem piedici“, a conchis consilierul Ionel Pană.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Gabriel Vlăduţ, a precizat pentru GdS că a propus recent primăriei să organizeze împreună evenimente la Centrul Multifuncţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS