20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSiclitaru nu mai vrea să facă puşcărie în regim închis

Siclitaru nu mai vrea să facă puşcărie în regim închis

Condamnat definitiv în două dosare penale, la şase luni, respectiv şase ani de puşcărie, Florin Iulian Siclitaru face demersuri pentru a-i fi schimbat regimul de executare a pedepsei.
Reamintim că, pe 20 septembrie 2013, Florin Iulian Siclitaru a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu executare într-un dosar de vătămare corporală, în care a fost acuzat că a bătut un craiovean cu pumnii şi cu picioarele.  
După trei luni, pe 11 decembrie, acelaşi Florin Iulian Siclitaru a fost condamnat definitiv la şase ani de puşcărie într-un dosar de ucidere din culpă. În acest dosar, procurorii au reţinut că, în dimineaţa zilei de 31 martie 2013, craiovenii Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani, au fost ucişi pe o trecere de pietoni de un Mercedes condus de Florin Siclitaru. După ce a lovit cei doi pietoni, Siclitaru a fugit şi a fost prins abia în seara zilei de 31 martie, când a şi fost acuzat de comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată, anchetatorii au consemnat că, „din cauza vitezei excesive şi a atitudinii nepăsătoare cu privire la derularea traficului, inculpatul a observat cu întârziere prezenţa celor doi pietoni. Manevra sa de a trage volanul către stânga nu a putut ajuta la evitarea impactului cu cele două victime“.
Inculpatul şi-a recunoscut faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepsei, iar în septembrie, anul trecut, a fost condamnat definitiv la şase ani de puşcărie, pedeapsă din care au fost scăzute cele opt luni în care inculpatul a fost arestat preventiv.
Siclitaru a fost transferat la Penitenciarul Craiova, iar judecătorul a hotărât să execute pedeapsa în regim închis. Ulterior, în ianuarie şi în mai, Florin Siclitaru a cerut schimbarea regimului de executare, însă de fiecare dată judecătorul delegat şi Judecătoria Craiova i-au respins acţiunile.
Potrivit legii, numai în mod excepţional se poate dispune includerea unui condamnat în regimul inferior, în acest caz regimul semideschis.
Persoanele care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate în comun, muncesc şi desfăşoară diverse activităţi educative, culturale ori de consiliere psihologică sub pază şi supraveghere.
În schimb, cei care execută pedeapsa în regim semideschis sunt cazate în comun, însă se pot deplasa neînsoţite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului. De asemenea, pot munci sau participa la diverse activităţi sub supraveghere, în spaţii din penitenciar care rămân deschise în timpul zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS