11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe cabinetele medicale din blocuri

Scandal pe cabinetele medicale din blocuri

http://www.youtube.com/watch?v=wR8yPTdgMfA

\n

Unele cabinete medicale care funcţionează în blocurile de locuinţe duc la scandaluri între locatarii nemulţumiţi, preşedinţii de asociaţie şi medici. Locatarii se plâng de deranjul provocat de pacienţii care folosesc aceeaşi intrare în bloc ca şi ei şi de faptul că aceştia au transformat casa scării în sală de aşteptare. Preşedinţii de asociaţii spun că aceste cabinete sunt în legalitate atâta timp cât locatarii şi-au dat acordul sau destinaţia iniţială a spaţiilor a fost păstrată. În alte cazuri, medicii au ajuns la înţelegere cu proprietarii.

Nu puţine sunt blocurile de locuinţe din Craiova în care funcţionează cabinete medicale. Şi nu este vorba doar de acele blocuri care au fost proiectate cu spaţii comerciale la parter şi a căror destinaţie poate fi schimbată, ci şi de blocurile în care apartamentele au fost modificate şi transformate în clinici sau cabinete medicale. Afluxul de pacienţi care intră prin scara blocurilor şi transformarea casei scării în sală de aşteptare duc de multe ori la discuţii aprinse între proprietari şi medici.
„Ştim că în Craiova sunt blocuri care au fost proiectate şi construite cu spaţii comerciale la parter. Ulterior, aceste spaţii au fost închiriate sau vândute şi le-a fost schimbată destinaţia. În unele au fost deschise cabinete medicale sau clinici, deci nu se mai face comerţ, ci activităţi medicale. În astfel de situaţii, medicii respectivi trebuie să aibă acordul vecinilor pentru că se schimbă destinaţia de folosinţă a spaţiului. În privinţa căilor de acces, nu se pune problema, căci proprietarii nu sunt deranjaţi“, a explicat Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) 2012 Craiova.
Lucrurile nu sunt la fel de simple în cazul cabinetelor medicale care funcţionează în foste locuinţe, apartamente care au fost transformate în clinici. „Dacă la parterul unui bloc a fost un apartament şi se deschide un cabinet medical, legea spune că acel medic trebuie să aibă acordul proprietarilor din stânga şi din dreapta şi al proprietarilor apartamentului de deasupra. Legea nu distinge în privinţa intrării, dacă trebuie să-şi facă o cale de acces separată sau folosesc, ca şi proprietarii, casa scării. Dacă proprietarii condiţionează acordul lor şi Comitetul executiv al asociaţiei cunoaşte că aceştia au solicitat ca respectivul cabinet să-şi facă separat cale de acces, impun celui care solicită să-şi facă intrare separată. Medicul respectiv trebuie să obţină autorizaţia, toate avizele necesare. Copii de pe aceste documente vor fi depuse şi la asociaţie“, a explicat Ion Pătrulescu.

Şi-au dat sau
nu acordul?

În blocul 17A din Asociaţia „Matei Milo“ este o situaţie aparte. Unii proprietari sunt revoltaţi de faptul că la parterul blocului funcţionează o clinică de oncologie, dar fără acordul lor. Administratorul asociaţiei, împuternicit de către aceştia să rezolve situaţia, spune că proprietarii sunt deranjaţi de faptul că împart calea de acces către intrarea în bloc cu pacienţii, iar în demisol funcţionează un laborator de analize fără să li se ceară acceptul.
„Proprietarii din acest bloc sunt indignaţi de faptul că folosesc aceleaşi căi de acces până la intrarea în bloc cu pacienţii care vin la clinică. Unii dintre ei au copii mici şi sunt deranjaţi de prezenţa bolnavilor aici. Clinica are la parterul blocului două spaţii despărţite de casa scării. Pacienţii sunt trecuţi dintr-o parte în cealaltă a clinicii prin faţa intrării în bloc, dar proprietarul clinicii a intenţionat să creeze şi o cale de acces prin casa scării. Proprietarii spun că acesta a încercat să spargă pereţii holului de la parter şi să instaleze aici uşi de acces, dar ei s-au împotrivit şi au chemat poliţia. Lucrarea a fost oprită. Proprietarii susţin că demisolul are destinaţie de adăpost în caz de calamităţi şi spaţiu tehnic, dar este folosit ca laborator. Casa scării ca spaţiu comun al blocului este deţinută în cotă parte indiviză de către proprietari. Ei susţin că această clinică nu a obţinut autorizaţiile necesare înfiinţării în acest bloc şi nu au acordul lor“, a spus administratorul Asociaţiei de proprietari „Matei Millo“, Georgeta Matea.
Numai că deţinătorul clinicii din blocul 17A, nr. 23A, Michael Schenker, este de altă părere şi îi contrazice pe cei care locuiesc în acest bloc.
„Nu înţeleg de ce sunt aşa supăraţi. Intrarea în bloc este complet diferită de intrarea în clinică. Dumnealor spun că nu vor să vadă aici bolnavi de cancer, aceasta am înţeles că ar fi părerea lor. Ei au dat declaraţii notariale şi cunoşteau că aici va fi un spaţiu destinat activităţilor medicale. Avem şi un acord din partea Comitetului asociaţiei de proprietari. Noi avem totul perfect legal, avem obţinute toate avizele de funcţionare“, a precizat Michael Schenker.

Înţelegere proprietari – medici

În alte blocuri, medicii au fost acceptaţi de către proprietari şi şi-au dat acordul pentru funcţionarea cabinetelor medicale. Este cazul blocurilor 10B şi C23 de pe strada Înfrăţirii şi care fac parte din asociaţia cu acelaşi nume.
„Avem în asociaţie blocuri în care funcţionează cabinete medicale, dar nu sunt probleme. Proprietarii şi-au dat acordul pentru funcţionarea lor. Există o hotărâre a Comitetului Executiv al asociaţiei. În blocul 10B avem o clinică medicală. Iniţial, a fost un spaţiu comercial, care şi-a schimbat destinaţia, iar proprietarii cunosc acest lucru. La blocul C23 avem un cabinet medical. Aici, proprietarii, adică vecinii din partea stângă şi dreaptă şi de la primul etaj, şi-au dat acordul cu condiţia să-şi facă ieşire separată“, a afirmat administratorul Asociaţiei „Înfrăţirii“, Silvia Iordache.
Nici proprietarii din blocurile B1, B2 şi B3 de pe bulevardul Nicolae Titulescu şi blocul 23 din aceeaşi zonă nu s-au opus funcţionării unor cabinete medicale în blocurile lor. „Funcţionează cabinete medicale în mai multe blocuri din asociaţia noastră. În B1, B2, B3, medicii au acordul proprietarilor, în privinţa intrărilor, se fac din afara blocului, doar cabinetul din blocul 23 are acces prin scara blocului. Două apartamente au fost modificate şi se desfăşoară aici activităţi medicale. Proprietarii nu s-au împotrivit şi împart cu pacienţii casa scării pentru acces în locuinţă, respectiv la cabinet“, a spus Tudor Călina, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 3 „Nicolae Titulescu“.

Blocul cu cinci cabinete medicale

În blocul 160G din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, este o adevărată dispută între proprietari şi medicii care au cabinete la parterul blocului. Locatarii susţin că sunt deranjaţi de cabinetele medicilor de familie care funcţionează aici. Din cauza pacienţilor care vin la consultaţii, la cele cinci cabinete medicale, în bloc este un permanent du-te-vino de dimineaţa până seara. În acelaşi bloc funcţionează şi Serviciul de Ambulanţă.  
„În bloc sunt cinci cabinete medicale. Zilnic, intră şi ies în bloc sute de persoane. Atât proprietarii, cât şi pacienţii folosesc aceeaşi intrare. Accesul la cabinete se face prin casa scării. Am schimbat uşile de la intrare, pentru că au stricat clanţele. Sunt uzate şi murdare, nu le mai putem închide, pentru că le-au forţat. În scara blocului fac mizerie. Dacă mai vin şi câte unii bătuţi sau tăiaţi la Ambulanţă… Pe noi nu ne întreabă nimeni, asociaţia nu ne-a cerut acordul. Era normal să ne dăm acordul“, s-a plâns proprietarul apartamentului 9 din blocul 160 G. El consideră că pentru schimbarea destinaţiei acestor spaţii ar fi fost necesar acordul proprietarilor.
Locatarii se plâng şi de faptul că nu pot avea un interfon la intrarea în bloc pentru că acesta ar fi distrus în câteva zile. Din această cauză siguranţa locuinţelor lor este în pericol. „Avem vecini care şi-au pus gratii la uşă de teamă. În bloc intră tot felul de persoane. Nu ştii dacă sunt pacienţi sau alte persoane. Sunt oameni cu tot felul de probleme de sănătate. Fac injecţii şi aruncă vata în scara blocului. Avem şi noi copii. Să-şi facă ieşire separată. Când am mers la un cabinet să cer bani pentru repararea uşilor, mi-au dat cinci lei. Am făcut sesizări la asociaţie, la primărie, la Direcţia Sanitară şi răspunsul este ambiguu“, a spus alt proprietar din blocul 160 G.

Popescu, DSP:
E neplăcut, dar legal

Proprietarii susţin că asociaţia de proprietari se face vinovată de acest fapt pentru că a dat acordul de funcţionare în blocul lor acestor cabinete, iar ei nu au fost întrebaţi.
Preşedintele Asociaţiei de Proprietari 28 Craioviţa Nouă îi contrazice pe proprietarii nemulţumiţi. El nu le dă dreptate şi nu-i înţelege de ce s-au revoltat împotriva cabinetelor medicale. „Cabinetele medicale au fost de foarte mulţi ani la parterul blocului. Aici funcţionau acele dispensare, înainte de ‘89, apoi s-au transformat în cabinete de medicină de familie. Nu aveau nevoie de acordul nostru pentru autorizare de funcţionare în bloc. Îi înţeleg pe proprietari că sunt deranjaţi, dar trebuie să găsească o soluţie împreună. S-au plâns peste tot. Medicii au solicitat să le vândă uscătoria blocului ca să-şi facă ieşire separată. Acum depinde de proprietari. Să fie clar: nu şi-au schimbat destinaţia şi nu au nevoie de acordul nostru“, a explicat preşedintele asociaţiei, Viorel Cârciu.
„Aceste spaţii sunt destinate din anii ‘80 serviciilor medicale. Ulterior, când am cumpărat aceste locaţii, în contract era stipulat clar «nu se schimbă destinaţia». Noi intenţionăm să cumpărăm uscătoria şi să ne facem ieşire separat, dar locatarii nu sunt de acord. Nu am obţinut nici autorizaţie să spargem pereţii blocului, să facem altă ieşire“, a precizat Otelia Şerbănescu, unul dintre medicii de familie care are cabinet în blocul 160G.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Ştefan Popescu, a declarat că acele cabinete medicale îndeplinesc condiţiile de funcţionare.„În această locaţie a funcţionat dispensar medical. Încă de la darea în folosinţă a blocului, de peste 40 de ani, funcţionează instituţii sanitare, într-o aripă cabinete medicale, într-o aripă Serviciul de Ambulanţă. Aici nu se pune problema de schimbare destinaţie, deci nu este necesar acordul asociaţiei. Este, într-adevăr, neplăcut, dar îndeplinesc condiţiile de funcţionare“, a declarat Ştefan Popescu.

Ce spune Legea asociaţiilor
de proprietari

Potrivit Legii asociaţiilor de proprietari, nr. 230/2007, societăţile comerciale, inclusiv cabinetele medicale, care funcţionează într-un bloc de locuinţe au nevoie de acordul vecinilor direct afectaţi pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Excepţia apare în situaţia în care blocurile au fost prevăzute cu spaţii comerciale sau destinate activităţii medicale, iar firmele nu schimbă destinaţia de folosinţă a spaţiului. Firmele trebuie să participe şi la plata cheltuielilor comune, cum ar fi fondul de rulment sau fondul de reparaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS