19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBebeluş gigant, născut mort la Craiova

Bebeluş gigant, născut mort la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=onRyK3Nmbns

Un bebeluş de 6,3 kilograme s-a născut mort sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Veronica Candoi, mama copilului, are 40 de ani şi încă opt copii acasă. Medicii încearcă să afle cauza decesului.

O doljeancă, gravidă în luna a noua, a trecut prin chinuri groaznice în aceste zile. Veronica Candoi locuieşte în Dăbuleni şi se afla la a noua naştere. Pentru că s-a simţit rău, joi, femeia a mers la Spitalul din Dăbuleni, iar de acolo a fost trimisă cu salvarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova pentru a naşte. Soţul femeii a spus pentru GdS că medicul de la Dăbuleni, care a avut grijă de soţia sa, a trimis-o pe Veronica să nască la Craiova, pentru că sarcina avea 42 de săptămâni, iar termenul era depăşit.
„Joi, când am ajuns la Craiova, copilul era viu, dar vineri dimineaţă m-a sunat soţia şi mi-a zis că a murit copilul şi că medicii încearcă să o salveze pe ea. Medicii mi-au spus că fătul a murit din cauza tensiunii arteriale pe care o are soţia. Dar mai mult de atât nu am ştiut“, a declarat soţul femeii.
O prietenă a gravidei a povestit prin ce a trecut Veronica după ce a ajuns la spitalul din Craiova. „Medicul care a preluat-o a controlat-o, i-a făcut ecograf şi i-a spus că este în viaţă copilul, dar că nu au ce să facă până nu încep durerile naşterii, care au început abia pe la zece seara. După câteva ore i s-a rupt şi apa. Vineri, pe la opt dimineaţa, când medicii i-au făcut următorul ecograf, au anunţat-o că fătul a murit. După ce s-a întâmplat asta, medicii au spus că aşteaptă să se producă naşterea în mod natural pentru că mama este în risc dacă i se face cezariană“, a declarat Valentina Costin, care a stat tot timpul lângă gravidă.  
Femeia însărcinată în luna a noua susţine că nu a avut probleme în timpul sarcinii, dar că este cardiacă şi a avut tratament pentru asta. „Pe ceilalţi opt copii pe care îi am i-am născut pe cale naturală şi nu am avut probleme la naştere. Nu ştiu ce s-a întâmplat acum. Doctorii mi-au spus că bebeluşul a murit din cauza vârstei pe care o am şi a faptului că sunt mai grasă şi că am şi probleme cu inima“, a spus Veronica Candoi.

„Când am ajuns la Craiova, copilul era viu, dar vineri a murit“

Ileana Maricuţoiu, managerul Spitalului Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti“ din Dăbuleni, a declarat că Veronica Candoi a fost monitorizată pe parcursul sarcinii de doctorul ginecolog Saleh Majed şi că femeia a venit la un control şi nu avea dureri. „Atunci doctorul a văzut că avea tensiunea 18 şi că bătăile inimii copilului nu se auzeau foarte bine. Gravida a fost trimisă la Craiova pentru că spitalui din Dăbuleni este un spital de gradul patru şi nu putea interveni pentru o eventuală cezariană“, a precizat Maricuţoiu.
Doctorul Saleh Majed a precizat că a monitorizat-o permanent pe Veronica. „Am monitorizat-o tot timpul. Femeia are probleme cu tensiunea şi i-am dat tratament pentru asta. Când a venit la mine, a venit cu tensiune mare şi am trimis-o de urgenţă la Craiovă“, a spus doctorul de la Spitalul din Dăbuleni.
Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, a declarat că pacienta a prezentat factori de risc multipli. „Este obeză şi are hipertensiune arterială de sarcină. Sunt riscuri care, cumulate, pot duce oricând la moartea copilului în uter. În cele nouă luni de sarcină, pacienta putea oricând să se confrunte cu acest eveniment nefericit. Medicii nu i-au făcut cezariană pentru că, în cazul gravidelor cu copii morţi în pântec, nu se riscă să i se taie uterul femeii. Se aşteaptă declanşarea naşterii, iar asta poate dura o săptămână sau chiar zece zile. Dacă naşterea naturală nu se produce în acest timp, atunci aceasta se provoacă“, a spus Cristina Geormăneanu.
Aceasta a spus că bebeluşul nu a mai putut fi salvat deoarece gravida a ajuns prea târziu la Spitalul din Craiova. „Putea şi mama să fie pusă în pericol, dar medicii au avut grijă ca femeia să fie salvată, mai ales că mai are opt copii acasă“, a declarat ea.  

„Cauza decesului, în urma diagnosticului necroptic“

Doctorul Bogdan Fănuţă, directorul Spitalului Judeţean din Craiova, a declarat că, de obicei, fătul poate fi scos din pântec după 24 de ore după ce a fost declarat mort. „După aceea se află diagnosticul necroptic al copilului. Este greu de spus care este cauza decesului copilului, dar în majoritatea cazurilor decesele au drept cauză o suferinţă materno-fetală. Există mai multe cauze ale decesului copilului în uterul mamei, iar în acest caz o să vedem asta în urma diagnosticului necroptic, care trebuie să apară în zilele următoare“, a spus Fănuţă.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora unu până la ora patru, medicii au ajutat-o pe Veronica să nască copilul deja mort. Copilul a cântărit 6,3 kilograme, iar femeii i s-a spus că bebeluşul avea şi cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului. „Doctorii mi-au spus că nici ei nu au mai trecut prin situaţia asta, cu un copil atât de mare. Eu, totuşi, le mulţumesc că au stat lângă mine şi m-au ajutat cât au putut, şi nu m-au lăsat să mor şi eu“, a spus Veronica.
Familia Candoi mai are opt copii şi trăieşte din alocaţiile micuţilor şi din legumele pe care le produc la ei în grădină.

Situaţie asemănătoare în 2012

O situaţie asemănătoare a avut loc în ianuarie 2012, atunci când o femeie de 24 de ani a născut la Craiova un copil mort, după ce rudele îi acuzaseră pe medicii din Severin că nu au intervenit pentru a scoate fătul. Într-un articol publicat în GdS, în ianuarie 2012, doctorul Nicolae Cernea, șeful Secţiei de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean din Craiova, a declarat referitor la acel caz că naşterea prin cezariană nu era indicată şi că pacienta mai trebuia să aştepte câteva zile până la declanşarea normală a naşterii. „Dacă fătul moare, o mamă poate să-şi dea seama cam după două săptămâni, însă asta nu-i poate afecta organismul“, spunea atunci doctorul Cernea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS