14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoveşti reale în piese de teatru

Poveşti reale în piese de teatru

\n

Timp de două zile, sâmbătă, 24 mai, şi duminică, 25 mai, Opera Română din Craiova a găzduit prima ediţie a Festivalului de teatru comunitar „Craiova pe scenă“. 11 reprezentaţii din 11 microcentre culturale ale Băniei, născute în urma proiectului „Povestea ta este povestea cartierului tău“, au făcut deliciul publicului.
Reprezentaţia care a deschis Festivalul a fost o poveste din cartierul Catargiu, ce a avut-o în prim-plan pe Aura Tiberiade, o tânără elevă pasionată de poezie şi care a acceptat să joace propriul rol în piesa de teatru comunitar. Am ridicat apoi „Capu’ sus“ pentru a-i vedea mai bine la lucru pe actorul profesionist Cătălin Vieru şi amatorul Ionuţ Borungel şi pentru a asculta povestea lor din cartierul Craioviţa Nouă. „Conduc un bar, sunt administrator şi barman, şi femeie de serviciu, singura reţetă ca să reuşeşti legal într-o afacere în Craiova. Prietenii mei sunt din lumea teatrului şi le respect foarte mult munca pe care o fac gratis, căci cele câteva milioane de lei pe lună pe care le iau nu se numeşte salariu, e o jignire. M-au abordat şi mi-am zis să încerc că nu am nimic de pierdut“, mărturiseşte Ionuţ, care a acceptat să joace rolul de actor în cadrul Festivalului de teatru comunitar. Nu a pierdut nimic, ba chiar a câştigat aplauze din partea spectatorilor care au gustat povestea băieţilor prinşi de microbul pariurilor sportive, şi care, dintr-o greşeală, pariază o sumă destul de importantă pe un meci. Povestea lor este o poveste ruptă din realitate. „Case de paruri, bănci, farmacii sunt la fiecare colţ. Eu nu cred că este băiat care să nu fi jucat măcar o dată sau care să nu joace la pariuri sportive“, a completat Ionuţ Borungel.

Poveşti desprinse din viaţă

„Mica Veneţie“, „Maci“, „Mask-up“ au adus alte poveşti desprinse din realitate pe scena Operei Române din Craiova. Pasiunea pentru teatru a fost cea care i-a unit pe craioveni în cadrul proiectului „Povestea ta este povestea cartierului tău“, care a făcut să se nască primul Festival de teatru comunitar la Craiova. „Am terminat geografie-engleză, lucrez în Ministerul Agriculturii, dar întotdeauna am fost atras de cinematografie şi de teatru, căci ele îţi dau ocazia să trăieşti mai multe vieţi, să testezi experienţe noi, deşi eşti un singur om şi ai o singură poveste. Aşa am ajuns parte din piesa ‚Copertine’“, a mărturisit Ionuţ Naidin, astăzi actor în piese de teatru comunitar.
„Ursim“, „A fost odată ca şi acum“, „Înţepat“, „2 pe-un loc“ sau „Camy“ au vorbit de noi, oamenii obişnuiţi ai Craiovei, care au ales teatrul comunitar pentru a-şi spune povestea şi pentru a-şi îndeplini un vis, acela de a fi măcar pentru câteva reprezentaţii actori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS