15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPremieră la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova

Premieră la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=1XImqYLei7M

\n

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova a organizat ieri o festivitate specială de recunoaştere a performanţei şcolare. Elevii cu premii la olimpiadele naţionale au avut parte de o premiere cu covor roşu. Alături de olimpici, îmbrăcaţi în robe, au defilat şi elevii de clasa a XII-a, care şi-au primit astfel diplomele de absolvire a liceului.

Festivitatea de premiere a elevilor Colegiului Naţonal „Carol“ I a fost organizată cu ocazia împlinirii a 188 de ani de existenţă a unităţii de învăţământ. Ideea de a organiza evenimentul în aer liber, cu covor roşu pentru elevii care au contribuit la menţinerea performanţei colegiului, a fost împrumutată de la unităţile de învăţământ din Occident. „Am vrut să fim şi noi la fel ca şcolile din Vest. Colegiul Naţional «Carol I» este prima şcoală din Craiova care face o astfel de festivitate“, a precizat Luminiţa Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I“. Peisajul a fost completat de cei peste 200 de elevi de clasa a XII-a, îmbrăcaţi în robe, fapt care a impresionat şi oficialităţile prezente la eveniment. „Este prima dată când văd elevii îmbrăcaţi ca nişte absolvenţi. Vă felicit şi sper din toată inima să reuşiţi la facultăţile la care vă doriţi să studiaţi“, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

20 de premii la olimpiadele naţionale

Primii care au păşit pe covorul roşu au fost olimpicii. În acest an, 20 de elevi au obţinut premii la olimpiadele naţionale. Performanţele au fost realizate la discipline precum matematică, neogreacă, chimie, istorie, limba spaniolă, dar şi la educaţie fizică şi sport cu echipele de baschet feminin şi masculin, precum şi la şah şi lingvistică. O parte din elevi s-au calificat şi la fazele internaţionale ale olimpiadelor.

Emoţii pentru absolvenţi

Cea mai mare încărcătură emoţională a fost pentru elevii din ultimul an de liceu, care au avut misiunea să dea mai departe cheia colegiului, printr-un jurământ special.
„Suntem foarte emoţionaţi şi abia aşteptăm să vedem ce va urma. Au fost patru ani minunaţi. De valoarea lor ne vom da seama cu adevărat odată cu trecerea anilor, când vom înţelege ce au însemnat. Personal, am avut foarte multe reuşite şi la clasă, şi la olimpiade, şi sper ca şi generaţiile viitoare să se bucure de acest succes şi să menţină performanţa“, a spus eleva Elisabeta Militaru.

Cariere şi planuri diferite pentru viaţă

Odată ce au călcat pe covorul roşu, mulţi dintre elevi au privit spre ceea ce au de făcut în continuare. „Festivitatea scrie o nouă pagină în catalogul absolvenţilor, care pentru viitor au recomandarea colegiului, dar şi responsabilitatea de a duce mai departe prestigiul acestei unităţi de învăţământ“, după cum a spus inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu. Pentru mulţi, liceul a fost locul în care şi-au descoperit pasiuni şi au cunoscut bucuria reuşitei. Premiile la concursurile şcolare organizate la nivel naţional sunt momente care rămân legate de perioada liceului. Eleva Elisabeta Militaru s-a calificat şi în acest an şcolar la Olimpiada internaţională de limbă, literatură şi spiritualitate românească, ce va avea loc în luna septembrie. Acum trăieşte ultimele săptămâni din viaţa de licean şi se pregăteşte pentru viaţa de student. Nu va urma însă o facultate cu profil filologic. „Vreau să devin psiholog. Limba română a fost pentru mine o disciplină pentru care am învăţat din pasiune, dar îmi doresc să fac carieră în alt domeniu“, a spus eleva.

Sportivi de performanţă vor carieră în domeniul juridic

Performanţele din liceu vor rămâne strict legate de aceşti ani şi pentru Gabriela Geică. Adolescenta este la clasa de matematică-informatică, dar este olimpică la sport, ultima distincţie fiind menţiune specială cu echipa de baschet feminin a colegiului la Olimpiada naţională a sportului şcolar. „Consider că sportul de echipă a reuşit să mă dezvolte într-un fel în care poate orele de curs nu m-au dezvoltat, mai ales din punct de vedere al personalităţii. În primul rând, spiritul de echipă ne dă o altă viziune asupra vieţii şi putem trece altfel prin diferite evenimente. Şi pot spune că aici se şi încheie idealul meu ca sportiv. Acum o să mă axez pe învăţat. Voi contina studiile la Facultatea de Drept din Bucureşti şi sper că voi reuşi să fac carieră“, a declarat eleva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS