17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSentinţă definitivă pentru gruparea de carderi a lui Camen

Sentinţă definitivă pentru gruparea de carderi a lui Camen

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat, săptămâna trecută, o hotărâre definitivă într-un dosar de infracţiuni cu carduri de credit în care au fost trimise în judecată zece persoane, liderul grupării fiind considerat de anchetatori craioveanul Cosmin Camen, zis Lale. Nouă dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare şi numai unul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

La sfârşitul lunii august 2011, ofiţerii BCCO Craiova, coordonaţi de un procuror al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în urma unei acţiuni de amploare, reţineau mai multe persoane implicate în infracţiuni cu carduri de credit. După încheierea cercetărilor, la sfârşitul lunii octombrie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi – Cosmin Camen, zis Lale, Ilie Pară, poreclit Elvis, Gabriel Vanghelie, Marcel Petrovici, zis Cântar, Nicolae Stănescu, poreclit Boabă, Ionel Gherganu, Narcis Cîţă, Cosmin Ionescu, zis Beni, Ştefăniţă Mandă, zis Pepa, şi Emil Vladu. Toţi au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea unor instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Procurorii au reţinut că membrii grupului au obţinut datele de pe 115 carduri ale unor cetăţeni italieni, le-au falsificat şi au „tras“ de pe ele aproximativ 50.000 de euro, dar şi că liderul grupului era Cosmin Camen. „Aşa cum rezultă din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice şi declaraţiile date în cauză, liderul grupului era inculpatul Camen Cosmin, zis Lale, care coordona întreaga activitate, ţinând practic legătura cu toţi membrii grupului. Rolul celorlalţi era, de asemenea, stabilit în consens cu aceştia, fiind acela de autori în ceea ce priveşte montarea aparaturii de copiere a datelor de pe carduri sau «săgeţi». Totodată, în baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale ATM-urilor au fost identificate persoanele care au folosit aceste carduri, respectiv Pară Ilie zis Elvis, Vanghelie Traian Gabriel, Stănescu Nicolae, zis Boabă, Gherganu Radu Ionel, Petrovici Marcel Ionuţ, zis Cântar, Văcuţă Sidonia Florentina şi Cîţă Narcis Florin. Coroborând întreg materialul probator, s-a constatat că liderul grupului este inculpatul Camen Cosmin, zis Lale, acesta fiind persoana care a încredinţat cardurile în vederea efectuării tranzacţiilor frauduloase, fiind totodată şi beneficiarul final al sumelor ridicate“, au consemnat anchetatorii în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe cei zece inculpaţi.

Nouă din zece fac puşcărie

După nici două luni de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, pe 19 decembrie 2011, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat. Camen a primit şase ani de închisoare (cinci ani plus unul dintr-o pedeapsă neexecutată), iar Vanghelie, Petrovici, Stănescu, Ionescu, Mandă şi Vladu, câte cinci ani de închisoare cu executare. Gherganu s-a ales cu opt ani şi şase luni de închisoare, fiind pus să execute o pedeapsă mai veche, iar Pară şi Cîţă au fost condamnaţi la trei, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare.
Sentinţa a fost atacată cu apel, iar Curtea de Apel Craiova a păstrat pedepsele date de Tribunalul Dolj, cu excepţia inculpatului Emil Vladu, căruia i s-a redus pedeapsa cu doi ani. Ulterior, la recurs, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât să retrimită dosarul la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat din nou pe 24 septembrie 2013. De data acesta, magistraţii Curţii de Apel Craiova şi-au schimbat părerea faţă de Ilie Pară, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru infracţiunile comise. Emil Vladu a rămas tot cu trei ani de închisoare, iar ceilalţi inculpaţi cu pedepsele date în decembrie 2011 de judecătorii Tribunalului Dolj.
A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până săptămâna trecută, când judecătorii bucureşteni au dat o hotărâre definitivă în acest dosar.
Astfel, Cosmin Camen a primit patru ani de închisoare, iar Ilie Pară, Vanghelie, Stănescu şi Ştefăniţă, câte trei ani de închisoare cu executare. În schimb, Gherganu trebuie să execute şase ani şi jumătate de puşcărie, iar Vladu – doi ani. Ionescu şi Petrovici au rămas cu câte cinci ani de închisoare, iar Cîţă cu pedeapsa de doi ani cu suspendare.
Camen, Vanghelie şi Stănescu au stat în arest de pe 30 august 2011 până pe 30 aprilie anul acesta, astfel că aproape şi-au executat pedepsele.

Pară, ridicat de pe Aeroportul Craiova

Camen, Vanghelie, Stănescu şi Gherganu erau în arest atunci când au fost condamnaţi definitiv, iar Ilie Pară a fost prins de poliţişti sâmbătă, pe Aeroportul Craiova. Astfel, potrivit poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, agenţii Punctului Poliţiei de Frontieră Aeroport Craiova l-au depistat, la intrarea în ţară, pe Ilie Pară, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis un mandat de executare a unei pedepse de trei ani de închisoare. Condamnatul a fost preluat de ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale şi dus în arestul IPJ Dolj. De asemenea, poliţiştii doljeni urmează să pună în executare şi mandatele emise pe numele celorlalţi patru condamnaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS