20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCase şi străzi sub ape

Case şi străzi sub ape

http://www.youtube.com/watch?v=gzqA1vkCD0I

\n

Peste o sută de gospodării din Craiova şi din Dolj au fost afectate de ploile abundente căzute în ultimele zile, dar şi de scurgerea apei de pe versanţi. Canalele nu au mai făcut faţă, iar apele au pătruns în curţile şi casele oamenilor provocând daune. 

Ploaia a inundat mai multe gospodării din Craiova în cursul zilei de ieri, apa ajungând nu doar în curţi, ci şi în casele oamenilor. Aceştia sunt disperaţi, simţindu-se neputincioşi, şi spun că nimeni nu vine să-i ajute. „Toată apa din curte e la acelaşi nivel cu cea de pe stradă, şi în casă e la fel. Nimeni nu ia nici o măsură, vin doar două-trei vidanje care iau apa. Situaţia este de pe 4 martie, când a fost un val de inundaţii. A venit domnul Nedelescu şi a luat la cunoştinţă, dar astăzi nu a venit nimeni. Pur şi simplu îşi bat joc de noi. Parchetul e umflat, am trei camere jos, toate sunt inundate. Este foarte gravă situaţia. Nu am unde să dau apa afară din casă. Nu ştiu cum o să dorm în casă“, a povestit Paraschiva Epistatu de pe strada Fermierului din Craiova.
Situaţii asemănătoare au mai fost întâlnite şi pe strada Homer din Bănie, dar şi pe strada Grădinari din Şimnicu de Jos: „Să înotăm, zic! Aşa arată în 2014 o stradă dintr-un cartier al Craiovei“, a scris o cititoare de pe strada respectivă, trimiţându-ne şi o fotografie. Totodată, pompierii de la ISU Dolj, în colaborare cu Compania de Apă Oltenia şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, au transmis, printr-un comunicat de presă, că au intervenit pe străzile Aleea IV Brestei, Eliza Opran, Aleea IV Bâlteni, Fermierului, Odessa, Şcolii şi Poporului.

Zeci de gospodării şi un teren de fotbal, inundate în Mischii

Şi în judeţ, lucrurile s-au agravat din cauza precipitaţilor şi a scurgerii apei de pe versanţi. În comuna Mischii, peste 70 de gospodării au fost inundate, iar pârâul Teslui s-a revărsat, acoperind un teren de fotbal. „Sunt inundaţii foarte mari, canalele nu mai preiau apa, nici şanţurile. În case apa are deja o jumătate de metru. De azi-noapte (miercuri noape -n.r.) este aşa, s-au umplut canalele, iar toată apa se adună în casele oamenilor“, a explicat Ionel Călin, un locuitor din satul Mlecăneşti, unul dintre cele mai afectate. Digul care desparte pârâul de satul Mlecăneşti era în pericol să fie inundat. „Suntem învăţaţi. Pentru noi asta nu e nimic, dar dacă se sparge aici, ascultaţi ce vă spun, într-o oră avem apa de un metru şi nu îşi doreşte nimeni din comună să avem aşa ceva. Când apa depăşeşte digul, nu avem ce face“, a povestit alt localnic, Costache Ştefan.
Edilul din Mischii, Gheorghe Popa, a precizat că numărul gospodăriilor inundate este în creştere. „Situaţia e gravă spre foarte gravă. Dacă la început au fost circa 15 gospodării inundate, acum cred că sunt undeva la 70-80, iar numărul lor creşte de la o oră la alta, pentru că nivelul Tesluiului e deja maxim. Probleme sunt cu aceste canale de coastă; toată apa care curge de pe versanţi nu poate să se mai verse în Teslui, deoarece este deja plin. Asta se întâmplă şi din cauza faptului că, undeva între Mlecăneşti şi Gherceşti, nu s-a mai continuat cu regularizarea Tesluiului şi este obstrucţionat, fapt care duce la creşterea nivelului în spate, pe raza comunei mele“, a povestit primarul. Acesta a specificat că digul a fost acoperit cu saci cu nisip pentru a preveni revărsarea pârâului, însă, chiar şi aşa, „probleme vor fi chiar dacă Tesluiul nu se va vărsa, pentru că apa continuă să vină de pe coaste şi în spatele digurilor, inundând casele“. Pompierii au intervenit în comună pentru evacuarea apei şi au luat măsuri de prevenire a producerii inundaţiilor. În intervenţie au fost folosite un buldoexcavator, două motopompe, iar 70 de voluntari au participat la acţiune.

Mai multe comune, afectate de ploi

Pe pârâul Teslui au mai existat intervenţii în comuna Gherceşti, unde s-a intervenit pentru supraînălţarea malului şi apărarea a 15 gospodării, dar şi în comuna Drăgoteşti, sat Popânzăleşti, unde s-a asigurat continuitatea digului în zona traversării cursului de apă. Aici s-a intervenit cu saci de nisip pe o lungime de 12 metri. Mai mult, în comuna Robăneşti s-a acţionat cu saci de nisip pentru protejarea unei locuinţe, ca urmare a apei acumulate din precipitaţiile abundente şi a scurgerilor de pe versanţi.

 Inundaţii la Tismana 

Râul Orlea a ieşit ieri din matcă şi a inundat aproximativ zece hectare de teren din zona oraşului Tismana, satul Celei. Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, a declarat că nu a fost afectată nici o gospodărie. 

 Probleme în judeţul Olt 

Peste 40 de pompieri, militari şi civili au acţionat ieri în comuna Movileni din judeţul Olt, pentru construirea unor diguri din saci cu nisip care să protejeze aproximativ 50 de gospodării afectate de revărsarea pârâului Doroftei. De asemenea, tot din cauza revărsării pârâului Doroftei, în comuna Şerbăneşti au fost inundate aproximativ 30 de hectare de teren agricol, iar în comuna Perieţi, o punte pietonală a fost inundată, accesul către cele şase gospodării făcându-se pe un drum neamenajat.

Drumuri judeţene sub ape

Ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ şi a scurgerilor de pe versanţi din 6 martie 2014, au fost afectate sectoare de drumuri judeţene şi DN 65C, astfel:
DJ 641 Caracal – Mischii, km 44+200, este inundat pe o porţiune de circa 50 m la ieşirea din comuna Pieleşti, circulaţia autoturismelor este deviată pe strada Vidra, comuna Pieleşti, iar autovehiculele de capacitate mare pe drumul comunal DC 87;
Pe DN 65C, la km 11+ 900, din cauza ploilor şi scurgerii apelor de pe versanţi, apa a pătruns pe carosabil, circulaţia autovehiculelor desfăşurându-se astfel pe o distanţă de circa 100 m pe un singur sens de mers, din direcţia Craiova – Bălceşti;
Pe raza comunei Robăneşti, satul Robăneştii de Sus, ca urmare a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi, la intersecţia DJ 641 cu DC 1A (km 21+300 m ), între localităţile Robăneşti – Câmpeni, pe o distanţă de 200 de metri este acoperit cu apă, având o adâncime de aproximativ 20 cm;
Pe DJ 641 (km 39) ce face legătura între satele Robăneştii de Jos – Bojoiu, ca urmare a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi este impracticabil din cauza nivelului ridicat al apei;
DJ 641, km 30+900 m, ca urmare a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi, în comuna Teslui, între satele Viişoara Mare şi Viişoara Mică, apa a pătruns pe carosabil pe o distanţă de 100 de metri, având o adâncime de aproximativ 20 cm;
S-a luat măsura închiderii DJ 641, de la km 38 pe raza comunei Robăneşti până la km 44 la intersecţia cu DN 65 pe raza comunei Pieleşti, ca urmare a a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi.

Prefectura Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS