9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrimişi la închisoare pentru fraudarea referendumului

Trimişi la închisoare pentru fraudarea referendumului

Judecătoria Drobeta Turnu Severin a condamnat la închisoare trei preşedinţi de secţii de votare din Mehedinţi şi un membru al unei secţii, pedepsele fiind cuprinse între unu şi trei ani.
Preşedintele Secţiei nr. 170 Gârla Mare, Dumitru Micu, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, Liviu Bondoc, preşedintele Secţiei nr. 63 Drobeta Turnu Severin, a primit trei ani cu executare. Gheorghiţa Burcu, preşedinta Secţiei nr. 70 Orşova, şi Manuela Micu, membră în cadrul secţiei nr. 70 Orşova, au fost condamnate la un an, respectiv un an şi şase luni de închisoare cu suspendare sub control judiciar.  Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
„Pe 6 noiembrie 2012, Judecătoria Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru judecarea unor infracţiuni la regimul referendumului, fiind trimise în judecată patru persoane dintre care trei preşedinţi ai unor secţii de votare şi altă persoană având calitatea de membru. Este vorba despre referendumul organizat pe 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României. În actul de acuzare al Parchetului General s-a reţinut că cele patru persoane au falsificat înscrierile fie în lista electorală suplimentară, fie în lista electorală permanentă, precum şi procesele-verbale întocmite la urnele de vot. În cursul judecăţii s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea prevăzută de art. 55, alin. 1, din Legea nr. 3/2000 în infracţiunea prevăzută de articolul 392 raportat la articolul 391 din noul Cod Penal, făcându-se aplicarea dispoziţiilor legii penale mai favorabile. În vechea reglementare pedeapsa prevăzută era de la doi la şapte ani, iar în noua reglementare – de la unu la cinci ani. Pe 4 martie 2014, Judecătoria Drobeta Turnu Severin a soluţionat cauza pronunţând pedepse cu închisoarea pentru doi dintre cei patru inculpaţi trimişi în judecată, acestea variind de la un an până la trei ani. În cazul a doi dintre inculpaţi s-a dispus pedeapsa sub supraveghere, totodată instanţa a dispus anularea înscrierilor false. Cauza poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova, iar până la definitivare cei patru inculpaţi beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie“, a declarat preşedintele Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, Cristian George Zaharia. Cei patru trebuie să achite fiecare 3.500 de lei cheltuieli de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS