23.2 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Taximetristul sălbatic din Craiova!“

„Taximetristul sălbatic din Craiova!“

http://www.youtube.com/watch?v=HJSr_xaO4V8

Un taximetrist din municipiul Craiova a devenit „vedetă“ într-un film realizat de un şofer, în trafic, la sfârşitul anului trecut, în care l-a surprins pe şoferul de taxi înjurând, urmărind şi lovind maşina care îl claxonase.

Imaginile video, care au fost postate pe 25 februarie pe trafictube.ro, şi pe 27 februarie pe 4tuning.ro, sunt însoţite de următoarea descriere: „Cel mai mare cocalar taximetrist din România locuieşte în Craiova şi conduce un Fiat Albea. Cică lucrează la PMI. Scăpat, pesemne, de curând de la ZOO, acest şofer, care de obicei îşi câştigă existenţa cu transportul persoanelor, uită că în trafic se respecta nişte legi şi îşi iese din pepeni“.
În imaginile surprinse de un tânăr de 25 de ani, din Caracal, care circula pe strada A.I. Cuza către centrul municipilui Craiova, se vede cum, la semaforul de la intersecţia străzilor A.I. Cuza şi Unirii, prima bandă a străzii era blocată de două taxiuri care aşteptau clienţi. Tânărul de 25 de ani a claxonat destul de insistent, fapt ce l-a enervat la culme pe unul dintre taximetrişti. Acesta din urmă a tras pe dreapta, a deschis portiera şi i-a transmis câteva înjurături şoferului care îşi permisese să-l claxoneze, apoi a plecat. A oprit după câţiva metri şi a încercat să coboare din taxi pentru a-i mai zice câteva şoferului din spate, însă acesta plecase între timp. Ulterior, tot pe A.I. Cuza, în apropierea Universităţii din Craiova, taximetristul l-a blocat în trafic pe şoferul care îl claxonase, a coborât de la volan şi i-a lovit cu pumnii plafonul maşinii. După ce s-a „răcorit“, taximetristul a întors maşina trecând peste marcajul dublu continuu şi a plecat. După altercaţia cu taximetristul, şoferul a observat doi agenţi de la Poliţia Locală şi le-a povestit cele întâmplate.

Taximetrist cu antecedente

Întrebaţi despre acest incident, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului(IPJ) Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că a avut loc în seara zilei de 28 noiembrie. În aceeaşi seară, şoferul care reuşise să-l înfurie pe taximetristul craiovean s-a prezentat la Biroul Rutier Craiova şi a explicat că a avut o altercaţie în trafic, oferindu-le poliţiştilor numărul de înmatriculare al taxiului, dar şi indicativul. Ulterior, taximetristul a fost identificat ca fiind Lucian Băltăreţu, de 33 de ani, din Craiova. „În urma verificărilor făcute de poliţiştii de la Rutieră, şoferul a fost identificat şi sancţionat cu o amendă de 200 de lei pentru proferarea de injurii şi expresii jignitoare în public“, a precizat Amelia Căprărin, purtătoarea de cuvând a IPJ Dolj.
Poliţiştii doljeni au mai precizat că, în plus, poliţiştii de la Rutieră au informat compania de taxi despre comportamentul taximetristului.
La rândul lor, reprezentanţii companiei de taxi PMI au explicat că taximetristul nervos a fost dat afară imediat după acest incident. „Această persoană lucra la un operator care are contract de colaborare cu PMI. Imediat după acest incident, am luat legătura cu operatorul şi i s-a desfăcut contractul de muncă. Am înţeles că nu era la prima abatere“, a declarat Daniela Gurăroşie, administratorul PMI.
Şi Nistor Duval, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor Dolj, îl ştie pe Lucian Băltăreţu ca pe un taximetrist cu probleme. „A fost şofer şi la Romnicon şi a fost dat afară pentru aceste ieşiri de comportament, după care a fost angajat de un alt operator. Trebuie spus că la Camera Naţională a Taximetriştilor se ţine evidenţa tuturor abaterilor comise de taximetriştii care au atestat. În momentul în care un operator angajează un taximetrist, poate cere cazierul acestuia, care se eliberează cu titlu gratuit de Cameră. Se pare că, în acest caz, operatorul nu a cerut cazierul acestei persoane. Pot spune că o singură persoană este responsabilă pentru faptul că astfel de oameni sunt angajaţi ca teximetrişti – cel care i-a dat avizul psihologic“, a precizat, pentru GdS, Nistor Duval.
Potrivit normelor în vigoare, pentru a obţine certificatul de atestare profesională, taximetriştii trebuie să obţină şi un aviz psihologic.

Certificatul de atestare profesională

Certificatul de atestare a pregătirii profesionale pentru transport de persoane în regim de taxi este eliberat de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Pentru obţinerea unui astfel de atestat, o persoană trebuie să aibă minimum 21 de ani şi minimum trei ani vechime categoria B sau doi ani categoria C a permisului de conducere, şi să nu fi avut permisul de conducere suspendat în ultimul an. Certificatele de atestare se obţin în urma promovării unui examen pe bază de test-grilă organizat de ARR.
Pentru înscrierea la aceste cursuri este nevoie de o fişă tip de înscriere, fişa medicală eliberată de o unitate din sistemul Ministerului Transporturilor, aviz psihologic, cazier judiciar, diplomă de studii, permis de conducere, act de identitate şi o adeverinţă de la Serviciul Politiei Rutiere, care să ateste că persoana nu a avut suspendat permisul în ultimul an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS