9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Tudor Mușatescu

Tudor Mușatescu s-a născut pe 22 februarie 1903 la Câmpulung Muscel. A fost un poet, prozator, dramaturg şi umorist român.
A absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie şi Facultatea de Drept. Provenind din familia unui avocat, „contaminat“ de înclinațiile artistice ale mamei sale, Tudor Mușatescu este cuprins de patima scrisului încă din anii de şcoală.
Scrie epigrame, compune singur o revistă scrisă de mână, „Ghiocelul“, cu versuri, schiţe şi chiar cu o piesă de teatru, intitulată „Ardealul“. A scris schiţe, romane, poezii, dar succesul i-a fost adus de teatru.
La maturitate, atât ca vârstă, cât şi ca formaţie artistică, Tudor Muşatescu se dedică trup şi suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, conducător şi proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialene de moravuri, prin tipologie, situaţii şi dialoguri spirituale. Debutul scenic l-a avut la Paris, în 1923, în piesa „Focurile de pe comori“.
Piesele de teatru ale lui Muşatescu, cu deosebire comediile „Titanic Vals“, „…escu“ şi melodrama „Visul unei nopţi de iarnă“, au avut succes şi în străinătate. „Titanic Vals“ şi „…escu“ au fost ecranizate.
Multe dintre ele au fost traduse în limbile franceză, engleză, germană, italiană, greacă, poloneză, cehă etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS