10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul primar din Pieleşti, condamnat cu suspendare

Fostul primar din Pieleşti, condamnat cu suspendare

Constantin Nica, fost edil al comunei doljene Pieleşti, trimis în judecată alături de alţi doi inculpaţi pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Inculpaţii au formulat recurs împotriva hotărârii instanţei, iar la primul termen de judecată, cel de pe 18 februarie, Curtea de Apel Craiova a amânat judecarea recursului până pe 18 martie.
În ianuarie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova erau sesizaţi de inspectorii Curţii de Conturi despre neregulile descoperite în urma unui control efectuat la Primăria Pieleşti. Mai exact, în urma verificărilor inspectorilor Curţii de Conturi au fost descoperite plăţi nejustificate în valoare de 243.746 de lei, reprezentând contravaloarea unor utilaje plătite şi neachiziţionate, pentru realizarea obiectivului „Alimentare cu apă potabilă a Comunei Pieleşti“.
Anchetatorii au reţinut că, întrucât până la sfârşitul anului 2007 firma care a câştigat licitaţia pentru introducerea reţelei de apă în Pieleşti nu a putut justifica integral, prin lucrări executate, avansul încasat de la Primăria Pieleşti, „s-a procedat la includerea în centralizatorul situaţiilor de plată în luna decembrie 2007 a unor utilaje tehnologice, în valoare totală de 243.746,58 lei, cu toate că acestea nu fuseseră procurate de executantul lucrării“. În urma anchetei s-a stabilit că, pentru a da un iz de legalitate acestei operaţiuni, Mihai Ştefan, reprezentantul firmei care efectua lucrările, a redactat un „act de primire în custodie“, care a fost semnat de primarul Constantin Nica şi de Ion Joiţa, dirigintele de şantier, document prin care „au atestat, contrar adevărului, recepţionarea cantitativă şi calitativă a unor utilaje tehnologice“, după cum au reţinut procurorii craioveni. În acest fel, CL Pieleşti a decontat ilegal suma de 243.746,58 lei către firma care executa lucrările. Prejudiciul a fost recuperat ulterior, prin compensare, cu ocazia efectuării controlului Curţii de Conturi.
În aprilie 2012, după ce au încheiat cercetările în acest dosar, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi, iar la sfârşitul anului trecut Judecătoria Craiova s-a pronunţat. Cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare pentru faptele comise, pedepsele fiind cu suspendare. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel, iar marţi la primul termen, Curtea de Apel Craiova a amânat judecarea apelului pentru 18 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS