10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSurpriza Termo Craiova: facturi de cinci ori mai mari!

Surpriza Termo Craiova: facturi de cinci ori mai mari!

http://www.youtube.com/watch?v=jRRtF_TZoSM

„Solicităm ca organele de anchetă să ia măsuri!“, au scris oamenii, disperaţi, într-o sesizare trimisă GdS. La o asociaţie din cartierul Rovine, facturile pe luna decembrie 2013 au crescut chiar şi de cinci ori faţă de luna noiembrie.

Scandalul facturilor duble la căldură pe luna decembrie 2013 continuă. GdS a primit pe adresa redacţiei o sesizare din partea locatarilor de la Asociaţia de proprietari nr. 10 Rovine (blocul H 4), care ne-au semnalat că factura la căldură a crescut de cinci ori faţă de luna noiembrie. Dacă în noiembrie costurile la căldură au fost de 747 de lei, în decembrie acestea au ajuns la peste 3.800 de lei. Trebuie precizat că trei din cele zece apartamente de pe scară au centrale termice proprii, restul neavând repartitoare. „Tot acest balamuc este suportat de oamenii acestui oraş, care duc în spate povara sărăciei, peste care s-au năpustit ignoranţa, abuzul şi hoţia. Această mârşăvie nu a existat nici sub regimul comunist. Atunci vinovaţii ar fi fost arestaţi imediat. Oamenii acestui oraş îşi pun întrebarea firească şi logică: primăria şi primarul ce au de spus în acest caz grav, ce au întreprins organele de anchetă, poliţia şi parchetul? Solicităm ca organele de anchetă să ia măsuri şi să se pronunţe public asupra vinovaţilor“, ne-au scris oamenii. Proprietarii spun că vor să dea în judecată Termo SRL pentru facturile foarte mari.

„Îi acţionăm în judecată!“

Unul dintre cetăţenii revoltaţi este Alexandru Ţucmeanu, pensionar. „Oamenii sunt revoltaţi după ce au văzut listele de plată pentru luna decembrie. Şi pe bună dreptate, pentru că a crescut factura la căldură de peste patru ori. Nici un om nu poate să gândească la asemenea nebunie. Ce credeţi că o să facă primăria: o să-mi dea dreptate mie sau ăluia pe care-l ţine în braţe (directorul Termo SRL, Mihail Neaţu – n.r.)? Probabil că au avut un disponibil de căldură şi au spus să-l bage pe capul oamenilor. Acum am văzut că aruncă vina pe consumatori. Păi ce vină am eu că tu mi-ai băgat pe gât căldura asta? Ţin minte că trebuia să ţii geamul deschis de cald ce era. Îi acţionăm în judecată, nu se poate aşa ceva. Să calci oamenii ăştia în picioare ca pe nişte preşuri. Este lume care moare de foame. Îi iei şi pâinea zilnică. I-o iei pe căldură, că aşa vrei tu“, ne-a spus acesta.
„Înseamnă că eu pensia trebuie să o dau pe căldură. Eu ce să mănânc?“, se întreabă Ana Leonica, o locatară la care factura la întreţinere a venit de 720 de lei (din care 490 de lei căldura). Întrebată dacă a cerut explicaţii şi ce răspunsuri a primit, femeia a dat din cap resemnată: „Ce să ne spună? Ca de obicei. Asta e şi cu asta basta“.
„Mie mi-a venit o factură la întreţinere de 652 de lei (490 le căldura). Am un salariu de 1.000 de lei, din care 300 de lei dau pe navetă, iar pentru restul trebuie să iau bani de la părinţi şi de la bunici ca să am bani de întreţinere şi pentru necesităţile zilnice. Problema este foarte complicată: primăria, Termo SRL şi asociaţiile de proprietari aruncă pisica de la una la alta. Temperaturile de afară nu au fost de -20 de grade ca în alţi ani. Toată lumea este revoltată, nu numai la noi în bloc“, a spus Iulian Ţăpurin, alt locatar.

„Dl Neaţu mi-a recunoscut că a fost pus politic“

Preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 10 Rovine, Tudor Ştefan, a explicat ce valori au facturile primite de la SC Termo SRL. „În luna noiembrie, suma a fost de 46.483 de lei, iar în decembrie – 91.975 de lei. Deci, dublu. La blocul H4, factura la încălzire pe luna noiembrie a fost de 747 de lei, iar în decembrie – 3.800 de lei. Este cam de cinci ori mai mare. Eu nu pot să dau nici o explicaţie, doar Termo SRL poate să o dea“, a spus acesta. Preşedintele spune că a fost la Termo SRL pentru a pune întrebări, dar răspunsurile nu l-au mulţumit.
„Am format o comisie din vicepreşedinte, administrator şi un domn (Tudor Iosif), de la bl. H11, sc.1, căruia i-a venit factura de 720 de lei pe decembrie, cu care am mers la Termo SRL. Dl Neaţu mi-a recunoscut că a fost numit politic. Niciodată nu mi-a răspuns concret. Într-un final, mi-a spus că a fost mai frig şi mi-a băgat mai mult agent termic pe ţeavă. Lumea zice că a fost totuşi cald. Şi toţi întreabă de ce este atât de scump. Doamna primăriţă a ieşit pe post şi a aruncat pisica în curtea asociaţiilor. Noi am fost la o întâlnire şi toţi preşedinţii de asociaţii au ridicat problema asta. De ce nu iese doamna pe post şi să spună: asociaţia X sau asociaţia Y. Nu să arunce în cârca la toţi şi să spună că toţi preşedinţii şi toţi administratorii fură“, a afirmat preşedintele asociaţiei. Potrivit lui Tudor Ştefan, factura pe luna ianuarie 2014 este comparabilă cu cea din decembrie 2013. „Am luat factura pe luna ianuarie: este cu 7-8% mai mică. Păi iar o să vină oamenii peste noi. Nu avem ce să facem, factura vine defalcat pe fiecare scară de bloc. Nu poţi să iei de la o scară şi să treci la altă scară“, a mai spus preşedintele Asociaţiei nr. 10 Rovine. Directorul SC Termo SRL, Mihail Neaţu, nu a fost de găsit nici de această dată pentru a răspunde punctual întrebărilor lansate de craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS