23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeriferiile Craiovei „înoată“ în apă şi nămol

Periferiile Craiovei „înoată“ în apă şi nămol

http://www.youtube.com/watch?v=wmj9V_iKZSU

\n

Periferiile oraşului Craiova sunt iarăşi sub ape. Lipsa canalizării din cartierele lăturalnice ale oraşului face ca apa rezultată în urma topirii zăpezii să băltească pe străzi şi, mai grav, să inunde curţile şi gospodăriile craiovenilor. Cartierele Romaneşti şi Brestei au fost dintotdeauna punctele slabe ale oraşului şi cetăţenii nu au avut de ales decât să scoată apa din propriile gospodării cu găleata sau cu pompele. Autorităţile s-au arătat dezinteresate de la an la an, iar oamenii „înoată“ prin bălţi care acoperă străzile pline de hârtoape, în drumul lor către casă sau către locul de muncă. Drept dovadă, ca şi în anii trecuţi, de aproape o săptămână, Compania de Apă Oltenia scoate cu vidanja şi pompele apa rezultată din topirea zăpezii de pe mai multe străzi ale oraşului.  
Sunt şi cazuri speciale precum al familiei Şerban, care locuieşte pe strada Dr. Marcovici din cartierul Romaneşti.
„De doi-trei ani aşa păţim. Toată noaptea am scos apa cu găleata din casă, că altfel ajungea din hol în cameră. Eu am probleme, sunt imobilizat la pat şi mă deplasez mai greu. Soţia a dat cu mătura şi făraşul şi a cărat cu găleţile. Suntem aşezaţi mai jos, avem şi în spate canalul cu apă şi pur şi simplu iese apa din pământ, pe sub casă. Nu ştiu cum să mai facem. La Companie (Compania de Apă Oltenia – n.r.) aşa ne spun mereu, că suntem băgaţi pe proiect să ne facă şi nouă canalizare…“, se plânge neputincios Ion Şerban. În timp ce bărbatul zace imobilizat în pat, soţia lui dă cu mătura, cară cu găleţile apa din curte. Nu va scăpa de ea până nu se topeşte toată zăpada.
Vecinii de pe strada Dr. Marcovici confirmă acest lucru, fiindcă şi ei păţesc la fel. „Aici este mai sus, în loc să lase pietrele mai jos. Apa vine peste noi, trebuie să o dăm cu mătura, cu găleata spre canal. De câte ori plouă sau se topeşte zăpada, aşa se întâmplă şi vecinilor le intră în casă. Apa nu se duce pe scurgere la canalul colector; a fost vorba că ni-l casetează, dar apa vine înapoi spre stradă. Dau apa cu mătura. Noi nu avem canalizare, a fost vorba că ne face. Ne-am săturat“, a spus Elena Cicea.
Alţi locuitori susţin şi ei că ar fi o deficienţă în felul în care a fost amenjată strada atunci când s-a pus piatră cubică.
„O palmă mai jos trebuia făcută ca să se ducă apa. Altfel, se duce apa la oamenii ăia în curte. Canalul de pe strada principală nu poate prelua apa de pe strada noastră. Iar când se umple vine înapoi pe stradă şi intră în curţile noastre“, a spus Alexandra Cotoi, care locuieşte pe strada Dr. Marcovici.

CAO scoate apa cu vidanja

Compania de Apă Oltenia a intervenit de la începutul săptămânii pe mai multe străzi ale oraşului pentru evacuarea  apelor rezultate din topirea zăpezii. Aceste străzi sunt cunoscute ca inundabile în Craiova. Vidanjele şi pompele CAO au acţionat pe Aleile IV Brestei, VII Brestei, pe străzile Prelungirea Brestei, Fermierului, Gherghina, Ecoului, Petrila, Homer, Prelungirea Bechetului, Trotuşului, Odessa, pe Aleile I Odessa, II Odessa, III Teilor.

Strigăt de disperare

Nici în cartierul Veterani situaţia nu este prea fericită, după cum ne-a transmis unul dintre locuitori. Iată ce ne-a scris într-un e-mail Izabela Pîrvuleţu:
„Este a patra zi de când nu am ieşit din casă, neavând nici măcar cum să ajungem pe jos să ne luăm o pâine. Cei care au lucrarea de canalizare în primire în cartierul Veterani, pe strada Vânători de Munte, au spus că e obligaţia primăriei să facă drumurile. Cu un an înainte opt familii care locuim aici am cumpărat piatră de 5.000 de lei şi am plătit un utilaj ca să facem drumul până pe strada Marinei, pentru a nu mai rămâne înnămoliţi cu maşinile. Oare cei care lucrează nu erau obligaţi să aducă drumul la starea iniţială? Trebuie să mergem la serviciu, să ducem copiii la şcoală şi nu ne putem deplasa. Doamne fereşte să ne îmbolnăvim, că aici doar cu elicopterul se ajunge! Nu vrem decât ca firma care a făcut lucrările de canalizare să ne pună piatra la loc. Este cumpărată pe banii noştri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS