20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdevărul despre facturile la căldură

Adevărul despre facturile la căldură

http://www.youtube.com/watch?v=Kgjhsk_cxeA

Dezvăluiri senzaţionale făcute de invitaţii emisiunii „Audienţă Generală“ de la Gazeta de Sud TV. De ce au explodat facturile la căldură în luna decembrie 2013? Cum se explică dublarea spectaculoasă a consumului de la o lună la alta? Cum se repartizează acum costurile comune pentru căldură? De ce vor politicienii să controleze asociaţiile de proprietari. Răspunsul la aceste întrebări îl puteţi afla urmărind emisiunea pe site-ul GdS, la adresa www.gds.ro.

Facturile la căldură pe luna decembrie 2013 au declanşat săptămâna trecută un adevărat scandal în Craiova. Nemulţumiţi de explozia costurilor cu energia termică, craiovenii au cerut explicaţii. Primăria şi furnizorul SC Termo SRL susţin la unison că nu sunt vinovate pentru facturile mari şi acuză asociaţiile de proprietari şi firmele de repartitoare. „SC Termo Craiova SRL nu are dreptul să facă repartizarea costurilor aferente consumurilor la nivel de scară, de bloc sau de apartament. Repartizarea costurilor este sarcina exclusivă a asociaţiilor de proprietari“, a afirmat Mihail Neaţu, directorul SC Termo SRL. „De două săptămâni, aud numai că primăria este vinovată. Nu are nici o treabă primăria aici, gigacaloria este aceeaşi, în orice colţ al Craiovei. (…) O să vă dau câteva exemple, ca să vedeţi cum sunt jefuiţi oamenii. Pentru că acesta este termenul: jefuiţi! Veţi vedea cine fură pe cine…“, a spus, la rândul său, primarul Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul săptămânii trecute. Primarul a oferit câteva exemple, cu asociaţii care au făcut cheltuieli suplimentare exagerate. Cum se explică însă fenomenul de masă al exploziei facturilor la nivel de oraş, în luna decembrie 2013? Care este adevărul despre facturile la căldură? Cine fură pe cine? La aceste întrebări am încercat să răspundem în emisiunea „Audienţă Generală“ de la Gazeta de Sud TV, la care invitaţi au fost Ion Pătrulescu – preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) 2012 Craiova, Cătălin Popescu – reprezentantul uneia dintre firmele de repartitoare din Craiova, şi Maria Cernătescu – jurnalist Gazeta de Sud.

De ce este gigacaloria din Craiova mai scumpă decât cea din Bucureşti

Pentru început, trebuie spus că preţul gigacaloriei facturat craiovenilor nu este cel mai ieftin din România, aşa cum greşit s-ar putea înţelege. Preţul gigacaloriei în Craiova (220,5 lei) este mai scump decât în Cluj (165 lei), Bucureşti (169,88 lei) şi Braşov (170 lei), apropiat de Timişoara (252 lei) şi mai ieftin decât la Constanţa (358,54 lei). Deşi au preţuri de producţie mai mari, administraţiile locale din aceste oraşe au decis să subvenţioneze preţul gigacaloriei pentru toată populaţia. Invitaţii prezenţi la emisiune au spus că asociaţiile şi firmele de repartitoare nu pot umfla facturile, deoarece acestea sunt emise de SC Termo Craiova SRL. „Montarea repartitoarelor de costuri şi a robineţilor termostatici nu au cum să umfle o factură la încălzire, pentru că nu au posibilitatea: factura este emisă de altă societate. Noi repartizăm ceea ce s-a emis deja, ce s-a facturat de către SC Termo. (…) Factura individuală este compusă din costurile individuale: căldura degajată de corpurile de încălzire (caloriferele), ţevile care traversează spaţiile individuale de încălzire şi costurile comune: subsolul, casa scării, uscătoria. (…) Până acum, la partea comună intrau şi ţevile din apartament. Acum, legiuitorul vine şi spune că ţevile din apartament sunt costuri individuale. Aceasta înseamnă că părţile comune, ca şi procent, au scăzut“, a spus Cătălin Popescu. Potrivit acestuia, circa 40% din apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire sunt dotate cu repartitoare.

Aţi auzit de noua SET?

Cătălin Popescu a spus că facturile pe luna decembrie 2013 la apartamentele cu repartitoare sunt mult mai mici faţă de cele la care facturile se calculează în sistem pauşal. Luând ca exemplu un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp, facturile la apartamentele cu repartitoare au avut următoarele valori medii: octombrie 2013 – 59,22 lei (0,27 gigacalorii); noiembrie 2013 – 80,02 lei (0,36 gigacalorii); decembrie 2013 – 162,66 lei (0,74 gigacalorii, eşantionul fiind de 11.000 de apartamente. La blocurile fără repartitoare, pentru acelaşi tip de apartament, s-a plătit în decembrie 2013 suma de 295,37 lei (1,34 gigacalorii), eşantionul fiind de 530 de apartamente.
Preşedintele UAP, Ion Pătrulescu, a ţinut să răspundă acuzaţiilor formulate de Olguţa Vasilescu. „Nu putem să generalizăm şi să spunem că în toate asociaţiile din Craiova preşedinţii au făcut şi au dres. (…) Dacă ne raportăm la lunile noiembrie şi decembrie, diferenţa o face căldura“, a afirmat acesta. O informaţie esenţială pentru craioveni este şi modul în care se calculează, începând din iarna 2013-2014, noua Suprafaţă Echivalentă Termic (SET). Conform Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 363/2013, asociaţiile sunt obligate să inventarieze caloriferele în toate blocurile necontorizate cu repartitoare. Noua SET este unitatea de bază în calculul costurilor individuale şi comune necontabilizate de repartitoare. Invitaţii au explicat pe larg care este formula de calcul şi de ce noua SET poate dubla factura, în unele cazuri.
De asemenea, Cătălin Popescu a explicat de ce anume trebuie să ţinem cont atunci când înlocuim caloriferele din apartament, pentru a nu ne trezi cu o factură uriaşă. „În încălzire, fiecare grad în plus la confort înseamnă 6% la factură“, a explicat acesta. Ştiaţi că, dacă sunteţi racordaţi la reţeaua de termoficare, anveloparea apartamentului nu duce automat la scăderea facturii la căldură?

Pista pe care merg asociaţiile

Invitaţii emisiunii „Audienţă Generală“ au subliniat un lucru extrem de interesant: numărul de gigacalorii înregistrate şi facturate de Termo SRL în decembrie 2013 a crescut spectaculos faţă de luna noiembrie a aceluiaşi an, deşi diferenţele de temperatură nu au fost mari. Cum a fost posibil acest lucru? Preşedintele UAP, Ion Pătrulescu, a dezvăluit cum se poate întâmpla acest lucru, din punct de vedere tehnic. Practic, pentru luna decembrie 2013, asociaţiile şi firmele de repartitoare a trebuit să repartizeze costurile pentru un număr dublu de gigacalorii! „Aceasta este marea problemă acum: că în noiembrie am avut o factură de zece lei, spre exemplu, iar în decembrie am avut o factură de peste 20 de lei, pe acelaşi sistem“, a spus Cătălin Popescu. Mergând pe această pistă, craiovenii pot să găsească un răspuns la întrebarea lansată prin demersul nostru jurnalistic: cine este de vină pentru facturile mari la căldură în decembrie 2013?

Vor politicienii să controleze asociaţiile de proprietari?

În ultima perioadă, autorităţile par să fi început o campanie împotriva asociaţiilor de proprietari şi a firmelor de repartitoare. Primarul Olguţa Vasilescu a declarat anul trecut că se simte furat de firmele de repartitoare şi a îndemnat craiovenii să renunţe la aceste aparate. Primarul susţine că ar trebui schimbat cadrul legislativ care reglementează funcţionarea asociaţiilor. „Eu ţip de un an şi jumătate să se schimbe legislaţia. Dar e destul de complicat, pentru că va trebui să consulţi foarte multe instituţii care sunt implicate aici. Părerea mea e că trebuie să fie organizat un grup de lucru, cu specialişti de la mai multe ministere, care au trecut prin administraţie şi care să lucreze la un astfel de proiect de lege. Nu e simplu, e foarte complicat“, a afirmat, săptămâna trecută, primarul Craiovei. „Montarea, citirea şi întreţinerea repartitoarelor sunt în sarcina asociaţiilor şi a firmelor private. Noi nu avem pârghiile legale să intervenim asupra acelui contract“, a spus, la rândul său, Mihai Neaţu, directorul Termo SRL. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), lansa o idee bizară: românii vor fi obligaţi să plătească o temperatură de confort, indiferent dacă au repartitoarele închise sau nu! Aşadar, sunt facturile uriaşe la căldură pretexte pentru ca românii să accepte schimbări legislative care ar aduce asociaţiile de proprietari sub control politic? Este şi aceasta o temă la care merită să medităm. Dacă argumentele enumerate mai sus v-au convins să urmăriţi emisiunea „Audienţă Generală“, o puteţi face pe site-ul Gazetei de Sud, la adresa www.gds.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS