14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn tramvai numit Radu Cosmin Preda

Un tramvai numit Radu Cosmin Preda

http://www.youtube.com/watch?v=ESC2ZZ8A7lM

\n

RAT Craiova a prezentat ieri un tramvai reabilitat din fonduri proprii, care are pe geamuri numele directorului instituţiei, Radu Cosmin Preda. Regia a cheltuit aproximativ 10.000 de euro pentru acest tramvai, costuri scăzute, după cum susţin reprezentanţii instituţiei. La eveniment a apărut şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în prima sa ieşire publică din anul acesta. Primarul a anunţat scoaterea din nou la licitaţie a contractului pentru achiziţia a 50 de autobuze şi, dacă tot a fost contextul, şi-a manifestat dorinţa de a fi invitată la plimbare cu trenul Softronic. Desigur, alături de Victor Ponta.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, pe care multă lume nu o mai văzuse la faţă din 2013, şi-a făcut ieri apariţia în premieră pe 2014 la o conferinţă de presă a RAT Craiova. Împreună cu Radu Preda, directorul RAT Craiova, Lia Olguţa Vasilescu s-a plimbat în depoul RAT într-un tramvai reabilitat în regie proprie de instituţia subordonată primăriei.
„Proiectul a început în anul 2013. Când am închis linia de tramvai, în vara trecută, am început modernizarea tramvaielor. Angajaţii noştri au reuşit să scoată prototipul de tramvai modernizat în halele noastre, iar costurile totale au fost de 400 de milioane de lei vechi (40.000 de lei – n.r.), adică sub 10.000 de euro pe tramvai. Noi ne propunem ca anul acesta să le reabilităm şi modernizăm pe toate 15 care ne sunt necesare în vederea bunei funcţionări, şi sperăm ca pe linia nouă pe care o terminăm în acest an să circule numai tramvaie care arată ca acesta“, a spus mândru Radu Preda, care şi-a trecut numele complet pe geamurile tramvaiului reabilitat şi modernizat.
Despre linia de tramvai, Lia Olguţa Vasilescu a spus că lucrările la aceasta se vor termina mai repede, mai exact în toamna acestui an: „Linia de tramvai se va moderniza mai repede, firmele lucrează foarte repede, asta înseamnă că undeva prin toamnă vom reuşi să avem linia de tramvai modernizată şi imediat ne vom apuca de reconstruirea Căii Bucureşti“.

Licitaţia eşuată a autobuzelor, un lucru bun, zice primarul

Olguţa a mai anunţat şi că licitaţia pentru cele cincizeci de autobuze noi, anulată de municipalitate din cauza preţului ridicat cerut de singurul ofertant, urma să fie publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în cursul zilei de ieri. „Vreau să ştiţi că astăzi urcăm pe SEAP licitaţia pentru autobuze. Vrem să luăm printr-un contract multianual aproximativ 50 de autobuze, multianual înseamnând anul acesta şi anul viitor. Pentru că am terminat anul trecut cu un plus, putem să luăm mai multe autobuze decât ne programasem la licitaţia trecută, până la urmă, tot răul spre bine. […] Iată, strângând mai mulţi bani anul trecut pe final putem să ne permitem achiziţia mai multor autobuze“, consideră primarul Craiovei. „Ne dorim autobuzele noi pe care ştim sigur că o să le primim. Sperăm ca până în vară deja călătorii noştri să circule cu autobuzele noi“, a completat-o Radu Preda.

Ciudăţenia zilei: ai abonament RAT, ai reducere la ITP

Radu Preda a mai anunţat un lucru oarecum ciudat: faptul că locuitorii-şoferi ai Craiovei care au abonament pe o linie RAT vor beneficia de 10% reducere la inspecţia tehnică periodică, dacă vor face dovada abonamentului. „De la 1 ianuarie 2014, toţi călătorii RAT care au abonament pe unul din traseele de autobuz beneficiază de o reducere la ITP pentru autoturismul personal în valoare de 10%, prin simpla prezentare a abonamentului la serviciile de ITP. Valoarea este de 60 de lei, deci vorbim de o reducere de şase lei“, a spus directorul RAT. Este binecunoscut, însă, faptul că persoanele care au autoturism preferă să circule cu acesta, nu cu autobuzul.
De asemenea, directorul RAT a mai precizat că se doreşte, pentru acest an, amenajarea a 50 de staţii (alveole) noi din inox şi se încearcă, totodată, şi pentru zece dintre staţii, dotarea cu toalete publice. În ceea ce priveşte autoturismele parcate neregulamentar, taxa de ridicare auto a fost redusă la 150 de lei, lucru care s-a reuşit, conform conducerii RAT, prin scăderea costurilor de operare.

Ponta, călătorul preferat al Olguţei

Noul tramvai prezentat ieri promovează titlul de capitală culturală europeană, pentru câştigarea celor 500 de milioane de euro care ar veni odată cu acest titlu. Primarul Craiovei vrea să pună aceleaşi autocolante şi pe trenul electric realizat de firma craioveană Softronic. „Negociem deja cu domnul Ghiţă (preşedintele consiliului de administraţie al Softronic – n.r.) ca să punem şi pe trenul electric, primul de acest gen din Romania, acelaşi brand cu Craiova – Capitală Culturală Europeană“. În declaraţiile sale, Lia Olguţa Vasilescu nu l-a uitat nici pe primul-ministru Victor Ponta. „Noi sperăm ca prima călătorie cu acest tren să o facă premierul. Astăzi (ieri – n.r.), printr-un concurs fericit de împrejurări, a fost şi primul drum către Bucureşti al trenului de viteză şi electrificat, însă nu s-a putut face nici cu presă, nici cu public. Noi ne dorim să ne invite şi pe noi domnul Ghiţă de la Softronic la prima călătorie, alături de primul-ministru al României“, a încheiat, chicotind, primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS