10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii prinşi cu şpagă au fost arestaţi preventiv

Medicii prinşi cu şpagă au fost arestaţi preventiv

\n

Medicii Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, care vineri au pretins şi primit 1.900 de lei pentru a face o operaţie de cezariană, au fost arestaţi preventiv. La propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova, instituţie care instrumentează ancheta, Tribunalul Dolj a decis arestarea preventivă a cadrelor medicale din Gorj, în baza unor mandate emise pe 29 de zile. Cei care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au primit şpagă de la soţul unei paciente sunt: şeful Secţiei obstretică-ginecologie, Aurelian Dobran, medicul specialist Dana Uţupanu şi medicul anestezist Grigore Dinu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de către avocaţii celor trei medici. Potrivit unor surse judiciare, în momentul realizării flagrantului, în buzunarul lui Aurelian Dobran ar mai fi fost găsită suma de 6.000 de lei, bani a căror provenienţă va trebui să fie justificată în faţa oamenilor legii.

Cezariana era „necesară şi recomandată“

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova, cezariana era necesară şi recomandată. De asemenea, suma de 1.900 de lei a fost pretinsă de către medicul Uţupanu, iar banii au fost împărţiţi între cei trei, în funcţie de gradul de implicare al fiecăruia în operaţie. Astfel, soţul gravidei, cel care a făcut denunţul, a avut plicuri pregătite de poliţie pentru fiecare dintre medici, cea mai mare sumă ajungând la şeful de secţie, Aurelian Dobran. „La data de 9 ianuarie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus începerea urmăririi penale faţă de numiţii Dobran Aurelian, Uţupanu Dana şi Dinu Grigore pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută şi pedepsită de art. 254 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, constând în aceea că, în data de 9 ianuarie 2014, Uţupanu Dana, în calitate de medic specialist la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, a pretins suma de 1.900 de lei pentru ca, împreună cu medicul chirurg Dobran Aurelian şi medicul anestezist Dinu Grigore, să efectueze unei paciente, internată la Secţia de obstetrică-ginecologie, o intervenţie chirurgicală (cezariană) necesară şi recomandată. Suma de bani pretinsă urma să fie înmânată celor trei învinuiţi de către soţul pacientei – denunţător în cauză, cu ocazia efectuării intervenţiei chirurgicale, programată în  dimineaţa zile 10 ianuarie 2014, după cum urmează: medicului chirurg – învinuitul Dobran Aurelian, suma de 900 de lei, medicului specialist – învinuita Uţupanu Dana, suma de 800, şi medicului anestezist – învinuitul Dinu Grigore, suma de 200 de lei. Aceste sume au fost predate fiecăruia dintre învinuiţi în ziua de 10 ianuarie 2014 de către soţul pacientei, învinuitul Dobran Aurelian primind 900 lei şi învinuitul Dinu Grigore 200 de lei, înainte de efectuarea intervenţiei chirurgicale, iar învinuita Uţupanu Dana a primit suma de 800 de lei imediat după efectuarea intervenţiei chirurgicale, potrivit înţelegerii din ziua anterioară“, se precizează în comunicatul Parchetului Curţii de Apel din Craiova.

Şeful secţiei va fi demis

Conducerea Spitalului Târgu Cărbuneşti şi-a propus, în comitetul director, să îl schimbe din funcţia de şef de secţie pe medicul Aurelian Dobran şi le pregăteşte celor trei suspendarea contractelor de muncă, în cazul în care decizia de arestare preventivă va rămâne definitivă. „Mi s-a spus că s-a organizat un flagrant în cadrul spitalului, la Secţia de ginecologie, cu trei medici implicaţi. Doi dintre dumnealor erau de gardă. Este o fetiţă născută prin cezariană. Deşi avem biserică în curtea spitalului, se pare că suntem un spital de blestemaţi, se întâmplă ba cu copilul care a fost aruncat, acum cu implicarea celor trei doctori. Este o acuzaţie foarte gravă la adresa spitalului. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, eu sunt aici de peste 30 de ani, nu am auzit. Este un caz fără precedent ce cauzează un grav prejudiciu de imagine instituţiei medicale“, a declarat Constantin Târziu, directorul Spitalului Târgu Cărbuneşti. Ceea ce s-a întâmplat la acest spital are totuşi un precedent. Este vorba tot de un caz de luare de mită, al cărui protagonist a fost chiar directorul Constantin Târziu, prins de poliţie cu şpaga ascunsă în gură. Acesta a ascuns în gură o bancnotă de 50 de lei primită drept mită de la o pacientă de la care ceruse 200 de lei. Procurorii l-au sancţionat cu amendă pe medicul Târziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS