14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoar 162 de doljeni mai vor să fie „părinţi“ pentru copiii părăsiţi

Doar 162 de doljeni mai vor să fie „părinţi“ pentru copiii părăsiţi

162 de persoane mai sunt în acest moment angajate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj ca asistenţi maternali profesionişti. În ultimii trei ani, aproximativ 100 de persoane au renunţat la această meserie, cei care au rămas fiind, în cele mai multe dintre cazuri, trecuţi de 45 de ani, oameni care susţin că nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă sau care practică această meserie pentru că iubesc copiii şi s-au ataşat de ei.

Soarta unui bebeluş abandonat depinde, până în momentul în care instanţa decide dacă este adoptabil sau nu, de cei care îl preia. Legea prevede ca micuţii de zero-doi ani să fie plasaţi exclusiv la asistenţi maternali profesionişti. Dar oamenii au început să fugă de această meserie extrem de căutată până în urmă cu câţiva ani. Responsabilitatea îngrijirii nonstop a unui copil, pe un salariu mic, a rămas pe umerii celor care nu au întrezărit alte posibilităţi de angajare sau ai celor care într-adevăr simt chemare de a creşte copii pe care părinţii naturali nu i-au dorit. „În prezent, mai avem doar 162 de asistenţi maternali profesionişti, dintre care şase sunt bărbaţi. De la începutul acestui an, trei asistenţi maternali au părăsit sistemul, însă în ultimii ani este vorba de zeci de angajaţi care au demisionat. La asistenţii noştri maternali avem 315 copii, unii având chiar şi doi sau trei micuţi în plasament“, a menţionat Maria Manolache, director DGASPC Dolj. Organigrama prevede ca în judeţul Dolj să fie angajaţi 250 de asistenţi maternali profesionişti, însă din 2009 nu s-a mai făcut nici măcar o angajare, din cauza blocării posturilor.

Mâncare de 7 lei pe zi

În viziunea statului român, a celor care alocă bani, întreţinerea şi hrănirea unui copil de până în patru ani costă puţin peste 200 de lei pe lună. Cel puţin atât primeşte (în afară de salariu – n.r.) un asistent maternal profesionist care are în îngrijire un astfel de micuţ, bani din care trebuie să-i asigure trei mese pe zi, plus gustări, haine, pamperşi, jucării, produse speciale pentru copii, vitamine şi medicamente, în caz de nevoie.
La cei 52 de ani pe care îi are, Doina Butiseacă are în îngrijire trei copii. Mariusică avea doar trei luni când femeia a decis să îl ia acasă. În 2013 a împlinit 11 ani. Deşi a fost declarat adoptabil, nimeni nu l-a dorit. Alături de Mariusică, în casa femeii se află şi Emil, în vârstă de 10 ani, pasionat de muzică, orga şi viola fiind instrumentele la care deja ştie să interpreteze, şi Cristian, de numai trei ani. Venitul unui asistent maternal este alcătuit din salariul minim pe economie, sporul de 10% pentru al doilea copil, la care se adaugă alocaţia zilnică pentru hrană, în funcţie de vârsta copilului aflat în îngrijire (7,5 lei pentru un copil mai mic de şase ani şi 10,5 lei pentru un copil mai mare), alocaţia de plasament, bani pentru rechizite, în funcţie de vârsta copilului, precum şi alocaţia de stat. „Salariul este de mizerie. Am o vechime de peste 25 de ani, însă cine
şi-ar dori să mă angajeze la cei 52 de ani? Fiecare asistent maternal profesionist cu studii medii primeşte un salariu unic, minim pe economie, indiferent de câţi copii are în plasament. Pentru hrana copiilor, primim 11 lei pe zi, iar pentru cei mai mici de patru ani aproximativ 260 de lei pe lună. Gândiţi-vă ce înseamnă aceşti bani, în condiţiile în care, de exemplu, pentru un bebeluş, doar laptele praf şi pampersul costă câteva sute de lei pe lună. În plus, fiecare bănuţ trebuie justificat pe bază de factură fiscală, atât pentru alocaţia de hrană, cheltuieli materiale, cât şi pentru alocaţia de stat sau de handicap. Cei care alocă aceste sume ar trebui să se gândească la tot ceea ce implică meseria asta. Noi nu avem program de opt ore, muncim indiferent dacă este weekend sau sărbătoare, noi suntem cei care ne internăm sau îngrijim copiii când sunt bolnavi. Pentru mine, toţi copiii pe care i-am crescut au devenit parte din familia mea, sunt copiii mei, iar ei, la rândul lor, îmi zic mamă. Dacă eram însă mai tânără, renunţam să fiu asistent maternal profesionist. Te ataşezi, suferi foarte mult, iar responsabilitatea este enormă“, a povestit asistenta maternală.
Violeta Tudosie are 51 de ani, locuieşte în Craiova şi este asistent maternal din momentul în care a rămas fără loc de muncă, în urma disponibilizărilor de la Fabrica de Avioane. A crescut până acum 11 copii. Cinci dintre ei au fost adoptaţi, alţii s-au reunit cu fraţii lor la alte asistente maternale. „Iniţial, sora mea a fost asistent maternal. Mă ataşasem deja de copiii pe care ea îi luase în îngrijire, sunt chiar şi moaşa lor. Îi dădeam la grindă, le aduceam cadouri, deveniseră parte din familie. Am hotărât atunci că trebuie să fac acelaşi lucru, să iau acasă copii părăsiţi, să le ofer atenţie şi multă iubire. Din nefericire pentru copiii pe care i-am crescut, doar unul a fost reintegrat în familie“, a povestit femeia.
Alţi opt bebeluşi abandonaţi trebuie să ajungă până la sfârşitul acestui an la asistenţii maternali doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS