22.6 C
Craiova
luni, 6 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local Dinel Staicu, 11 ani de pușcărie în dosarul „Transgaz“

Dinel Staicu, 11 ani de pușcărie în dosarul „Transgaz“

Magistrații Judecătoriei Sector 2 București i-au condamnat la pedepse cu închisoarea pe toți cei nouă inculpați din dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. Cea mai mare pedeapsă, 11 ani de pușcărie, a primit-o cel considerat de procurori „creierul“ acestei fraude, omul de afaceri Dinel Staicu (foto).
 
Pe 5 noiembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) emitea un comunicat prin care anunţa că procurorii au trimis în judecată nouă inculpați acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, respectiv complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Prin comiterea acestor infracțiuni, patrimoniul Transgaz SA Mediaş ar fi fost fraudat cu suma de 26 de milioane de lei (aproximativ 11,3 milioane de euro). Este vorba de Aurel Coconea, fost director general al Transgaz Mediaş, Dinel Staicu – pe atunci preşedintele SIF Oltenia, Teodor  Volintiru, Popescu Carmen Ioana, fost director economic al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega – fost director al BDJ SA Craiova, Iulian şi Tudorică Siclitaru, Vasile Naciu, fost director general la Asigurarea Naţională Română şi Adrian Bogza, fost administrator la Delta Telecom SA.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada august 2000 – iulie 2001, directorul Transgaz SA, Aurel Coconea, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Ulterior, prin încheierea acestor convenţii, pe circuitul financiar dintre societăţile de stat transportoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale a interpus patru societăţi private – BDJ SA Craiova, Padogaz SA Bucureşti, Sironex SA Craiova şi Duminpex SM SRL Bucureşti – toate controlate de Dinel Staicu. Anchetatorii au reținut că, tot prin încălcarea legii, Transgaz a virat numerar în conturile celor patru societăţi, banii ajungând ulterior în buzunarele lui Staicu şi ale apropiaţilor săi. În plus, procurorii anticorupție au constatat că „cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul Staicu Dinel, reprezentate de inculpaţii Volintiru Cornel şi Rebega Vlad, Popescu Carmen Ioana, Siclitaru Tudorică și Siclitaru Iulian, nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare“.
 
Condamnați după șase ani de judecată
 
Deși cei nouă inculpați au fost deferiți justiției în noiembrie 2007, primul termen de judecată în dosarul „Transgaz“ a fost stabilit pentru data de… 15 septembrie 2010. Asta pentru că, timp de trei ani, dosarul s-a plimbat între Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti și Judecătoria Mediaș, instanțe care nu au putut decide cine are competență să-i judece pe inculpaţi. Abia pe 25 martie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit competenţa judecării cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 2, dosarul fiind înregistrat din nou pe rolul instanței în iunie 2010. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 15 septembrie 2010.
Abia luni, pe 30 decembrie, după zeci de termene de judecată şi după ce Dinel Staicu a fost condamnat definitiv în dosarul fraudării BIR la şapte ani de închisoare, a fost arestat preventiv în dosarul „Transgaz“ şi ulterior eliberat, a fost arestat preventiv în dosarul mituirii unei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti (care a admis o contestaţie în anulare formulată de Dinel şi i-a anulat pedeapsa primită în dosarul fraudării BIR), Judecătoria Sector 2 s-a pronunţat.
Magistratul Marian Virgil Moise de la Secția Penală i-a găsit vinovați pe toți cei nouă inculpaţi și i-a condamnat la închisoare. Cea mai mare pedeapsă – 11 ani de pușcărie – a primit-o Dinel Staicu, însă instanța a scăzut cei aproape doi ani petrecuți de inculpat în arest (21 aprilie 2011 – 11 februarie 2013).
Bogza, Popescu, Volintiru și Coconea au fost condamnați la câte şapte ani de pușcărie pentru infracțiunile comise, iar ultimii patru inculpați au „luat“ câte cinci ani de închisoare.
Instanța a mai dispus ca inculpaţii, împreună cu SC Reconversia SA, să achite Transgaz aproape 26 de milioane de lei drept daune materiale și a menținut sechestrul pus pe averea lui Dinel Staicu.
Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs de cei nouă inculpați și de celelalte părți din dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Transalpina, refugiu pentru turiștii care au vrut să scape...

Cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina,...

ȘTIRI GdS

Craiovenii nu s-au înghesuit să-şi ducă micuţii la creşă

Creşa nr.5 din Craioviţa Nouă/foto: Claudiu Tudor

Terapie nouă pentru cancer pulmonar, decontată prin PN Oncologie

O nouă terapie țintită a devenit disponibilă pentru pacienții cu o formă rară de cancer pulmonar începând cu luna iunie. Medicamentul este...

Doi investitori „se bat“ pe gipsul de la CEO

Doi investitori se bat pe gipsul de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba despre cei care dețin fabrica de gips carton din...

Doctor Z, primul supermarket pentru animale din Craiova

Se spune că orice om bun iubeşte animalele şi orice animal cu stăpân iubitor este un animal fericit. Este şi crezul echipei...

Horoscop

BerbecAbordate cu tact, ideile creative te vor conduce spre rezultate mai bune pe plan profesional. Posibilă schimbare de domiciliu sau poate că...

CEO anunță că din 2026 termocentralele din Dolj nu...

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că de la 1 ianuarie 2026 termocentralele din Dolj nu vor mai folosi cărbune pentru a...