9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAudieri în dosarul licitaţiilor fraudate de la CJ Dolj

Audieri în dosarul licitaţiilor fraudate de la CJ Dolj

Procurorii DNA Bucureşti au început ieri audierile în dosarul în care mai mulţi funcţionari din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj sunt acuzaţi că ar fi cerut şpăgi pentru atribuirea unor licitaţii, dar şi că ar fi favorizat mai multe firme care au primit contracte în mod direct.
Potrivit anchetatorilor, „funcţionarii publici, încălcându-şi atribuţiile de serviciu, au acţionat pentru adjudecarea unor licitaţii către firme agreate prin crearea condiţiilor tehnice şi organizatorice favorizante, producând astfel un prejudiciu în bugetul Consiliului Judeţean Dolj“.
Din cercetările făcute de procurorii DNA Bucureşti până în acest moment s-a stabilit că există indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, opt funcţionari publici ai CJ Dolj au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie. De asemenea, aceiaşi funcţionari publici sunt acuzaţi că au aprobat și avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele materiale ale societăţilor „protejate“.
Concret, contractele acordate cu eludarea cadrului legal au vizat proiecte de consolidare/restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră (proiecte realizate, în parte, din fonduri europene).
Miercuri, 11 decembrie, anchetatorii bucureşteni au venit la Craiova şi au făcut zece percheziţii, fiind vizate mai multe birouri ale CJ Dolj, Aeroportul Craiova, dar şi locuinţa de pe strada G-ral Dragalina a preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa. În aceeaşi zi, reprezentanţii DNA Bucureşti au precizat pentru GdS că mai multe informaţii în acest dosar vor fi făcute publice după ce suspecţilor le vor fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile care li se aduc. Ieri, la DNA s-a prezentat Ion Prioteasa, care a fost informat că este cercetat pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Livia Săplăcan, specialist în comunicare în cadrul DNA Bucureşti, a explicat că abia după ce toţi suspecţii din acest dosar vor fi informaţi în legătură cu acuzaţiile aduse, cel mai probabil astăzi, DNA va oferi mai multe amănunte în acest caz.
Potrivit Mediafax, preşedintele CJ Dolj nu a făcut declaraţii la ieşirea de la DNA, unde a fost împreună cu avocatul său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS