14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTest de sinceritate pentru administraţia Olguţa Vasilescu

Test de sinceritate pentru administraţia Olguţa Vasilescu

Câte noi locuri de muncă au fost create prin măsurile luate de primărie? Răspunsul primit de GdS se află mai jos.
Unul dintre cele mai controversate panouri de publicitate stradală din Craiova se referă la numărul de locuri de muncă nou-create în municipiu în ultimele 14 luni. „5.000 de locuri de muncă noucreate în ultimele 14 luni! Promisiune onorată. Lia Olguţa Vasilescu“, scrie pe acest panou. După cum ne amintim, în campania electorală din 2012, Lia Olguţa Vasilescu, candidatul USL la funcţia de primar al Craiovei, promitea alegătorilor crearea a 20.000 de noi locuri de muncă în patru ani. De aici rezultă o medie de 5.000 de locuri de muncă/an. Evident, promisiunea trebuie legată de măsurile concrete pe care le poate lua un primar pentru crearea de locuri de muncă. Altfel, nu are nici o valoare. Este ca şi cum Olguţa Vasilescu ar promite că pe 25 decembrie vom sărbători Crăciunul. Dacă Olguţa Vasilescu semnează un asemenea mesaj, bănuim că are şi probe în acest sens. În consecinţă, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, GdS a adresat primăriei câteva întrebări: câte noi locuri de muncă au fost create în Craiova, în ultimele 14 luni, ca urmare a măsurilor luate de primărie; care sunt, concret, măsurile luate pentru crearea de locuri de muncă; în ce domenii au apărut noi locuri de muncă (exemple); care este rata şomajului la sfârşitul lunii octombrie 2013, comparativ cu luna precedentă. Întrebările noastre au fost transmise pe data de 17 noiembrie, iar răspunsul a venit abia pe 14 decembrie.
„Ca urmare a cererii dumneavoastră (…) referitoare la numărul locurilor de muncă apărut în ultimele 14 luni în municipiul Craiova, domeniile în care au apărut aceste locuri de muncă sau evoluţia ratei şomajului, vă recomandăm să vă adresaţi instituţiilor care au competenţă la nivelul oraşului Craiova pentru centralizarea acestor date şi efectuarea de statistici“, se arată în răspunsul primăriei.
În primul rând, observăm că din răspuns lipseşte exact cheia întrebărilor adresate de GdS: măsurile luate de primărie pentru crearea de locuri de muncă. În al doilea rând, vedem că răspunsul nu este semnat de primarul Lia Olguţa Vasilescu, nici de secretarul Nicoleta Miulescu. Ce să înţeleagă craiovenii de bună credinţă din această adresă, nesemnată de primar? Cel mai cinstit ar fi ca primarul să vină în faţa craiovenilor şi să răspundă la toate aceste întrebări. Datele statistice lunare furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj ne îndreptăţesc să fim îngrijoraţi cu privire la rata şomajului în Dolj. Potrivit acestora, în perioada octombrie-noiembrie 2013, rata şomajului a crescut de la 9,03% la 9,58%, respectiv de la 26.560 la 28.170 de şomeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS