20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa plimbare cu Olguţa: bălăceală, dragoni şi înţepături

La plimbare cu Olguţa: bălăceală, dragoni şi înţepături

http://www.youtube.com/watch?v=rnbuZdBdischttp://www.youtube.com/watch?v=LtPKbdf34OQ

\n

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat ieri, într-o vizită de lucru, că waterpark-ul construit în Lunca Jiului va fi gata pentru bălăceală în august 2014. În acelaşi timp, lucrările la centrul istoric al Băniei sunt preconizate să se încheie mai devreme, primăriţa spunând la revedere statuilor caragialiene, comice, şi optând pentru statui din „la belle époque“. În ceea ce priveşte decoraţiunile pentru Sărbătorile de iarnă, Lia Olguţa Vasilescu a spus că ornamente de Crăciun „s-au tot achiziţionat în fiecare zi“ şi costă „în jurul a două miliarde de lei vechi“.

Craiova Water Park, complexul acvatic de 18 milioane de euro (jumătate din fonduri europene, jumătate dintr-un împrumut extern contractat în anii trecuţi de municipalitate), ar urma să fie gata în luna august a anului viitor. Anunţul a fost făcut într-o vizită de lucru de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi de managerul de proiect al asocierii Delta ACM ‘93 – Polystart UTI, Mihnea Geantă, care se ocupă de lucrări.
Declaraţia a fost mai mult un dialog între primar şi managerul de proiect. „Eu cred că puteţi să terminaţi înainte de luna iulie anul viitor“, a spus Lia Olguţa Vasilescu, primind confirmarea de la interlocutorul său: „Cu siguranţă, o să terminăm“. După câteva secunde, s-a stabilit că luna august 2014 este una bună pentru ca oamenii din Craiova să se bucure de acest waterpark.

„Că tot întreabă lumea de unde sunt locurile de muncă…“

Deşi termenul de execuţie al lucrării era de 26 de luni, firmele dau asigurare că în 16 luni vor termina totul. „În nouă luni am reuşit să ajungem undeva la 48% cu lucrările. În proporţie de 50% avem clădirea gata şi toate obiectivele cu probleme sunt rezolvate. Bazinul olimpic este gata, camerele de tratare sunt gata, la lazy river mai avem pereţii exteriori, cam toate obiectivele sunt atacate, toată partea de infrastructură este terminată. Echipamentele sunt comandate toate, suntem pregătiţi, cum ne lasă vremea, să le punem pe poziţie“, a spus Mihnea Geantă. Acesta a menţionat că la waterpark lucrează „150 de persoane zilnic şi, pentru la anul, preconizăm să mai creăm încă 100 de locuri de muncă. Ne-am propus undeva la 250 de persoane să lucreze zilnic“, a încheiat Geantă. În completarea sa, prinzând momentul propice, Lia Olguţa Vasilescu a înţepat iarăşi: „Că tot întreabă lumea de unde sunt locurile de muncă, 5.000 în plus. Iată, de aici. Firmele lucrează cu craioveni“, a spus primarul Craiovei.

Zona centrală, luminată pe 6 decembrie. Restul mai aşteaptă puţin

Lia Olguţa Vasilescu a cerut să fie întrebată, mai departe, despre iluminatul de sărbători. Primăriţa a spus că luminiţele de 1 Decembrie nu au satisfăcut-o. „Am fost totalmente nemulţumită de ceea ce a strălucit în data de 1 Decembrie, motiv pentru care am hotărât să amânăm până în data de 6 decembrie, atunci când dă drumul şi Bucureştiul la iluminatul public. La ora actuală, suntem într-un litigiu cu firma Luxten, care ne-a spus în timpul verii că va efectua iluminatul de Sărbători în Craiova. Până acum două săptămâni ne-am uitat şi pe simulările pe care ni le-au transmis, de unele am fost şi noi nemulţumiţi, le-am transmis înapoi ce trebuie să modifice. Nu ne-au spus nimic până acum două săptămâni, când ne-au trimis o adresă că, dacă vrem să ne mai facă iluminatul de Sărbători, atunci va trebui să semnăm un contract pe trei ani de prelungire cu firma Luxten“.
Primarul a considerat acest lucru un şantaj şi a decis să ia problema în propriile mâini. „Cu certitudine pot să vă spun că ne vom folosi de ornamentele care există deja la RAADPFL, îmbinate altfel. Am mai avut şi nişte ornamente pe care le-am achiziţionat anul acesta şi care urmează să fie puse, şi ne-au ajutat şi câţiva sponsori cărora vreau să le mulţumesc. Toate băncile care au sucursale în Craiova ne-au ajutat ca să putem avea un iluminat frumos de Sărbători. Consider că în data de 6 decembrie vom fi gata cu zona centrală, urmând să mai prelungim încă două-trei zile pentru celelalte cartiere, ca să le amenajăm“, a explicat Olguţa Vasilescu.

Dragonul Roşu, loc de shopping pentru Crăciun

Întrebată cât au costat acele ornamente şi cum au fost achiziţionate, primăriţa a spus că „foarte puţin“ şi că, de acum încolo, municipalitatea va cumpăra direct de la producător, o anumită firmă încercând anul trecut să fraierească autoritatea locală. „N-aş putea să vă spun cât au costat, pentru că s-au tot achiziţionat în fiecare zi, dar în jurul a două miliarde de lei vechi, foarte puţin. Anul trecut o firmă a venit cu o sanie ca să o achiziţionăm la preţul de 5.000 de euro, după care colegii noştri de la serviciu au fost în Dragonul Roşu (zonă comercială în judeţul Ilfov – n.r.) şi am achiziţionat-o la 500 de euro. Am stabilit că este mai bine să achiziţionăm direct la preţul de producător toate aceste ornamente de Crăciun, motiv pentru care ne costă mult mai ieftin“, a încheiat primăriţa.

Recon SA: „Nu durează doi ani, noi am vrea să nu depăşim un an“

Vasilescu a vizitat şi alt şantier de care multă lume se loveşte zi de zi: centrul istoric. Şi aici, constructorul SC Recon SA Craiova preconizează că va definitiva lucrările în termen de un an de la începerea lor. „După grafic, suntem cu 50% în avans, avem 25% din infrastructura totală a străzilor rezolvată şi o să ne menţinem în zona asta de Sărbători şi în ianuarie. Nu mai deranjăm alte străzi, le pregătim şi le facem pe acestea să fie posibil de circulat pietonal sau în regim de urgenţă până la montarea granitului, şi apoi să atacăm alte străzi. Vrem să deranjăm cât mai puţin zona comercială, să îi lăsăm să-şi facă treaba acum de Sărbători, să poată să vândă, lumea să poată să se mişte pe străzile acestea. Facem eforturi să nu intrăm în conflict cu nimeni, să le arătăm bunăvoinţă de-adevăratelea, nu numai formal. […] Nu durează doi ani, noi am vrea să nu depăşim un an şi să fiţi convinsă că facem tot efortul“, i-a spus Marian Petcu, directorul general al SC Recon SA Craiova, primarului Lia Olguţa Vasilescu.
În ceea ce priveşte lucrările la faţadele caselor din centrul istoric, primarul a spus că „sunt mai mulţi proprietari care au venit să-şi ia autorizaţii. Până acum, sunt şi doi care nu pot să-şi facă lucrările pe cheltuiala proprie şi va trebui să găsim resurse“. Conform constructorului, în prezent sunt atacate străzile Dreptăţii, Romain Rolland, Olteţ şi Traian Demetrescu, urmând să se intre, într-o săptămână, şi pe România Muncitoare.

La revedere, Caragiale! Bun venit, „la belle époque“!

Văzând că lucrurile se mişcă repede în centrul istoric, primăriţa a spus că trebuie să se grăbească şi municipalitatea cu licitaţia pentru statuile care vor primeni zona istorică. De fapt, acestea nu vor mai reprezenta personaje din Caragiale, ci unele mai serioase. „Trebuie să urgentăm licitaţia pentru statui. Am schimbat un pic proiectul, pentru că acolo erau prevăzute să fie statui din personajele lui Caragiale, or noi ne-am dorit să nu facem personaje caragialeşti care au ceva comic, ci dorim să facem personaje din «la belle époque» ca să aibă altă faţă centrul Craiovei“, a încheiat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS