9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEchilibrare hidraulică pentru dezechilibrul din facturi

Echilibrare hidraulică pentru dezechilibrul din facturi

Proprietarii de apartamente din blocurile în care funcţionează mai multe sisteme de încălzire se pot aştepta şi în această iarnă la mari discrepanţe între costurile la căldură. Nu o dată craiovenii s-au plâns că plătesc facturi mari la încălzire deşi şi-au montat repartitoare de costuri, pe care le ţin setate la valori mici, ori că locatarii rămaşi la pauşal îi ţin „în spate“ pe centralişti, fiindcă tot surplusul îl plătesc ei. Prezentam într-un articol anterior situaţia blocului K23 din Brazda lui Novac, unde proprietarii au discuţii aprinse deoarece din cele 13 apartamente patru au centrale, şase au repartitoare, iar trei au rămas la pauşal. Mulţi dintre proprietari uită că ar fi ideal ca într-un condominiu să existe un singur sistem de încălzire, în caz contrar, acolo unde sunt debranşări sau montate sisteme de repartizare a costurilor, este necesară echilibrarea hidraulică a instalaţiei interioare de distribuţie. Din cauza neefectuării acestei echilibrări, sumele rezultate din calculul costului energiei termice sunt nereale, aberante, încălcându-se principiul repartizării echitabile a costurilor. Poate fi şi unul dintre motivele pentru care furnizorul de căldură al oraşului solicită, la „pierderea“ fiecărui abonat, adică la debranşarea de la sistemul centralizat, efectuarea echilibrării hidraulice a reţelei  din bloc. Numai că SC Termo Craiova şi firmele de repartitoare pun toate costurile pe care le implică această operaţie în buzunarul proprietarului care a decis să-şi instaleze centrală sau repartitoare. „Echilibrarea hidraulică este necesară atunci când se fac debranşări, pentru că are loc un dezechilibru al instalaţiei. Se poate face o echilibrare şi când se montează repartitoare într-un condominiu. Costurile le suportă proprietarii, asociaţia de proprietari, şi pentru un bloc cu patru nivele sunt undeva la opt-nouă mii de lei. Redimensionarea instalaţiei se poate face cu firma de repartitoare sau cu o altă firmă de specialitate. Nu trebuie aruncată vina pe firmele de repartitoare, când au fost acele discuţii cu reprezentanţii proprietarilor, ai furnizorului de căldură, nu a spus nimeni că nu ştia că trebuie făcută reechilibrarea. Se fac hârtii, dar câte reechilibrări s-au făcut în ultima vreme? Asociaţiile care au vrut să o facă, din start au făcut echilibrarea hidraulică. Un exemplu este Asociaţia nr. 4 Calea Bucureşti“, a spus Cătălin Popescu, reprezentantul Techem, firmă de repartitoare.

Echilibrarea hidraulică pe înţelesul tuturor

Cei doi factori ce trebuie echilibraţi sunt capacitatea de consum a instalaţiei interioare a blocului şi debitul agentului termic ce intră în bloc. Conducta de alimentare a blocului a fost proiectată să poată umple toată instalaţia interioară a imobilului. Echilibrarea hidraulică trebuie efectuată cu robinetul de reglaj al fiecărui corp de încalzire la capacitatea maximă de consum din acel moment. Este imposibil de realizat un echilibru între doi factori cât timp unul dintre ei variază permanent, în funcţie de închiderea robineţilor caloriferelor de către proprietari. Prin închiderile caloriferelor în bloc, o parte a agentului termic ce trebuia consumat de către cei care şi-au închis caloriferele circulă cu presiune şi viteză mai mari prin toată instalaţia de încălzire a blocului, rămasă deschisă. Există un surplus de agent termic ce este plătit proporţional cu consumul, de către cei care consumă normal energie termică, indiferent dacă şi-au montat sau nu repartitoare de costuri.
Dacă se face echilibrarea hidraulică, se înlocuieşte diafragma de pe branşamentul termic sau se montează regulatoare de presiune, astfel încât să se asigure debitul termic nominal prin corpurile de încălzire, indiferent de variaţiile de debit şi de presiunea din reţeaua de distribuţie.
„Dacă într-un bloc sunt toate corpurile de căldură deschise, nu este nici o problemă. Când însă o parte dintre acestea sunt închise, debitul trimis pe coloane este mai mare şi atunci agentul termic se duce la corpul de căldură care este deschis şi, logic, se ajunge la un consum mai mare. Dacă am făcut echilibrarea hidraulică, atunci sunt atenţionat. Cum fac asta? Montez atât pe tur, cât şi pe retur un sistem din două echipamente care are nişte prize de presiune şi o vană reglabilă, acesta este regulatorul automat de presiune diferenţială. Montarea acestuia se poate face şi cu firmele de repartitoare, şi cu noi, pe banii proprietarilor. Acea taxă de debranşare nu reprezintă costul echilibrării, este costul echipei pe care eu o trimit să efectueze debranşarea. Care este rolul acestui regulator? Când mai multe corpuri de încălzire sunt închise, diferenţa de presiune tur-retur creşte, vana sesizează şi începe să închidă automat, acţionată de presiunea pe care o citeşte. Când corpurile de căldură sunt deschise, scade diferenţa de presiune dintre cele două şi vana deschide mai mult. Neavând această adaptare între cererea de căldură pe care o dictează închiderea sau deschiderea robinetelor şi debitul de căldură care urcă pe conducta de ducere, locatarii vor plăti în mod inegal“, a explicat reprezentantul SC Termo Craiova SRL.

Puţini au făcut echilibrarea

„Noi am făcut echilibrarea hidraulică. Debitul se reglează automat după consumul din bloc, adică trece doar debitul necesar“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 4 Calea Bucureşti, Iulian Bogdan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS