10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO noapte în bibliotecă

O noapte în bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ îi invită pe craioveni la „O noapte în bibliotecă“. Evenimentul este rezervat zilei de vineri, 15 noiembrie, cu începere de la ora 17.00. Până târziu în noapte, craiovenii vor putea vizita Casa memorială „Elena Farago“, depozitul general al instituţiei de cultură, la fel cum pot trece pragul unei interesante expoziţii de carte „Nicolae P. Romanescu – bibliofil“. „Nicolae P. Romanescu, pasionat bibliofil, a înzestrat Biblioteca  «Alexandru şi Aristia Aman» cu peste 4.000 de cărţi aparţinând secolelor XVI-XVIII, ediţii de lux, cărţi româneşti vechi şi străine rare, tipărite de case de editură celebre, printre care Elzevir, Aldus, Manutius, Estrenne, Didot, cărţi bibliofile cu însemnări, manuscrise şi ex-librisuri. În 1930, a donat Fundaţiei «Alexandru şi Aristia Aman» aceste cărţi, care poartă o ştampilă concepută de Domnia sa, ce are ca menţiune «Donaţiunea N.P. Romanescu»“, a precizat bibliotecara Adriana Boboc.

De la „Bărbierul din Sevilla“, la Hitchcock

Periplul în spaţiul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ include pentru cei interesaţi şi un concert live susţinut de artiştii Filarmonicii „Oltenia“, dar şi o demonstraţie de dans a trupei Freaks. De asemenea, Secţia Audio-video va găzdui, de la ora 18.00, înregistrarea spectacolului de operetă „Bărbierul din Sevilla“, în interpretarea trupei Teatro Real Madrid, pentru ca, de la ora 21.00, să intre în scenă Alfred Hitchcock. În prima parte a evenimentului consacrat regizorului şi producătorului de film, cinefilii vor putea viziona pelicula „Hitchcock“, o producţie din 2012 cu Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, care spune povestea relației dintre regizor și soția sa, Alma Reville, în timpul realizării filmului „Psycho“, un controversat film de groază din 1960, care a devenit cel mai aclamat și mai influent film din cariera lui Hitchcock. Pelicula va fi urmată de o alta, purtând semnătura aceluiaşi Alfred Hitchcock, „Vertigo“.
Şi cei mai mici cititori ai bibliotecii pot pătrunde în lumea fascinantă a cărţilor, trecând pragul Ludotecii, unde vor avea parte de vizionări Walt Disney de la ora 17.00. Li se vor alătura, în călătoria lor, actorii Teatrului „Colibri“, înfăţişând personaje din lumea basmelor.
Nu vor lipsi nici lansările de carte („Drum în tăcere“ de Jean Băileşteanu, Sala „N. Romanescu“, ora 20.00), expoziţiile de fotografii, pictură, dar şi concursurile cu premii.
Manifestarea „O noapte la bibliotecă“ completează în mod armonios evenimentele găzduite cu ocazia zilelor instituţiei de cultură, la împlinirea a 105 ani de existenţă, din care au făcut parte iniţierea unui club de lectură în limba engleză, lansările de carte, colocviile cinematografice, expoziţiile sau constituirea fondului de carte „Academician Dinu C. Giurescu“ prin donaţiile făcute de reputatul istoric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS