Procurorul Iacob Niculăiţă, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, a fost reţinut, azi, după ce a fost prins în flagrant când lua mită 6.000 de euro de la o persoană căreia i-a spus că va interveni la un magistrat de la Parchetul Tribunalului Olt pentru a o ajuta în dosarul în care este judecată, informează DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA)– Serviciul Teritorial Craiova efectuează cercetări față de inculpatul Niculiţă Iacob, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată, se arată în comunicatul DNA.
Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Niculăiță Iacob, a pretins de la denunțător, suma de 5.000 euro, lăsându-l pe acesta să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influența un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care efectua cercetări față de denunțător pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, spre a nu dispune trimiterea acestuia în judecată. În schimbul promisiunii intervenției pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (echivalentul a 5.000 euro) de la denunțător, prin intermediul unui alt învinuit.
În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Niculăiță Iacob, a mai pretins de la denunțător, prin intermediul aceluiași învinuit suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relație apropiată cu procurorul de ședință din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte a se administra probe în cursul cercetării judecătorești care să conducă spre reținerea de către instanță a altei situații de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu în vederea schimbării încadrării juridice a faptei, care să conducă la aplicarea unei pedepse cu suspendare față de denunțător.
În cursul zilei de 10.11.2013, inculpatul Niculăiță Iacob a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 6.000 euro de la denunțător. Inculpatului i s-a adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11.11.2013, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Niculăiță Iacob, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Craiova. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. și de sprijinul de specialitate al SRI.
DNA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
În şedinţa din data de 8 noiembrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat – în temeiulart. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM , republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată – percheziţia domiciliară a imobilelor deţinute, a biroului din cadrul PJ Caracal folosit, percheziţia autoturismelor deţinute, precum şi percheziţia corporală, reţinerea şi arestarea preventivă a inculpatului Niculăiţă Iacob – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.
Solicitările de încuviinţare a percheziţiilor, reţinerii şi arestăriii au fost prezentate Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, pentru infracţiuni aflate în competenţa acestuia.