10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJocuri video pentru copiii cu deficienţe de auz din România

Jocuri video pentru copiii cu deficienţe de auz din România

Sosit la Craiova cu ocazia inaugurării saloanelor de la parterul Clinicii de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“, Svetolik Busarac (foto), secretarul Rotary Club Sava Belgrad, a prezentat şi proiectul pe care îl coordonează şi care se adresează tuturor copiilor cu deficienţe de auz din România.

Prin intermediul Rotary Club Craiova Probitas, proiectul „Rotary pentru lumea tăcerii“ coordonat de Svetolik Busarac va fi disponibil pentru toţi copiii cu deficienţe de auz din România. Proiectul constă în jocuri video menite să sprijine dezvoltarea cognitivă a acestor copii, care vor fi oferite gratuit tuturor instituţiilor de educaţie din ţară. Jocurile realizate de Rotary Club Sava Belgrad au fost traduse de Rotary Club Craiova Probitas, cu sprijinul doamnei Vali Bercea, şi sunt disponibile spre descărcare şi pe site-ul Rotary Craiova Probitas (www.rotaryprobitas.ro). Până acum au fost create patru astfel de jocuri, iar până la sfârşitul anului vor fi disponibile 30.
„Jocurile au fost create în 2004-2005, fiind realizate iniţial pentru copii fără probleme de auz, cu vârste între doi şi cinci ani, în funcţie de «experienţa» lor în ceea ce priveşte jocurile pe calculator. Au fost făcute special, pentru că nu existau jocuri fără elemente de agresivitate, şi au fost aprobate şi testate de psihologi. În plus, jocurile vechi aveau multe elemente 3D, care nu sunt indicate pentru ochii copiilor“, a declarat Svetolik Busarac. El a explicat şi cum i-a venit ideea adaptării acestor jocuri pentru copiii cu deficienţe de auz: „În 2006, am realizat nişte jocuri comerciale pentru compania mea şi mi-a venit ideea să le traduc în limbajul semnelor, pentru ca acestea să poată fi distribuite către toţi copiii din lume, inclusiv cei cu deficienţe de auz. Un prieten m-a îndemnat să apelez la societatea Rotary, care, activând la nivel internaţional, poate distribui aceste jocuri în toată lumea, şi aşa a început proiectul“.

Copiii învaţă culorile, poveşti

Jocurile au fost distribuite mai întâi în Serbia, fiind traduse în limbajul semnelor din această ţară, care este asemănător cu cel din Croaţia şi Muntenegru. „Deci, copiii din spaţiul ex-iugoslav joacă şi înţeleg aceste jocuri, şi cred că şi cei din Bulgaria. Apoi am început să ducem proiectul şi în alte ţări, iar următorul pas a fost distribuirea acestuia şi în România, cu sprijinul Rotary Craiova Probitas“, a precizat Svetolik Busarac. „Jocurile sunt foarte educative. Copiii învaţă culorile, poveşti, scenarii, iar cei ce aud se pot bucura de muzică bună, care îi linişteşte. De asemenea, copiii dezvoltă aptitudini motorii, învaţă să-şi coordoneze mişcarea ochilor şi a mâinilor în timpul jocului, învaţă numele culorilor, ale obiectelor din casă, din natură, denumirea animalelor şi altele“, a adăugat coordonatorul proiectului „Rotary pentru lumea tăcerii“.
Svetolik Busarac a menţionat că, pentru copiii care nu aud, jocul reprezintă şi un instrument de învăţare a limbajului semnelor. „Jocurile sunt foarte bune pentru copii, însă un lucru foarte important de ştiut este că ele nu trebuie să ţină copiii ocupaţi mai mult de 15-20 de minute. Nu este sănătos pentru micuţi să stea ore în şir în faţa computerului, jucându-se“, a mai spus Busarac. Secretarul Rotary Club Sava Belgrad a mai precizat că aceste jocuri sunt realizate special pentru PC-uri. „A fost nevoie să implementăm elemente video în jocuri, pentru a putea reda limbajul semnelor, prin urmare ele nu se pot juca on-line. Se descarcă de pe internet şi se joacă off-line, şi, bineînţeles, sunt gratuite“, a conchis Svetolik Busarac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS