9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAADPFL vrea taxe noi în cimitire

RAADPFL vrea taxe noi în cimitire

După ce RAADPFL s-a văzut singurul „stăpân“ pe cimitirele Craiovei, iar consilierii locali au votat Regulamentul de funcţionare a cimitirelor, acum Regia cere noi taxe pentru trecerea la cele veşnice. Aceasta solicită consiliului creşterea redevenţei pentru locurile de veci, a taxei pentru înhumare, taxei pentru capelă şi camera frigorifică, a taxei pentru intrarea cu maşina în cimitir, precum şi revenirea la taxa pentru întreţinerea locurilor de veci, care fusese suspendată în 2007.
Dacă noile pretenţii ale Regiei vor fi aprobate de consilierii locali, toate actele, de la simpla eliberare a unei adeverinţe pentru notariat până la eliberarea unui duplicat după un act de concesiune vor fi contra cost. O simplă adeverinţă eliberată de administratorul cimitirului scoate din buzunarul craiovenilor 24 de lei. Pentru obţinerea autorizaţiei de placare a mormântului cu plăci de granit sau marmură, cel care deţine un loc de veci trebuie să plătească 261 de lei. În cazul în care persoana decedată este adusă la capelă, închirierea acesteia se taxează cu 82,99 lei pentru 24 de ore. În cimitirul Ungureni, capela este nouă, aşa că şi chiria este mai mare, 124 de lei pentru 24 de ore. În plus, aici sunt condiţii „de lux“, pentru că cimitirul a fost dotat şi cu camere frigorifice, ce-i drept cam piperate la preţ – 6.735 lei/oră.
Chiar şi accesul autovehiculelor în cimitirele craiovene va fi taxat, deci oricine va dori să intre cu maşina printre morminte va trebui să plătească 32 de lei.

Taxează, gropare, mormântul!

Noul Regulament de funcţionare a cimitirelor din Craiova asigură exclusivitate RAADPFL pentru construirea şi amenajarea locurilor de veci în cimitirele administrate de regie. Aceasta are acum posibilitatea să-şi stabilească singură preţurile, fără să mai facă rabat la costuri după posibilităţile solicitantului. Pentru o groapă suprapusă cu capac, placă şi postament de cruce, nemozaicată, concesionarul plăteşte concedentului 2.278 de lei. O criptă simplă ajunge la 971,35 lei, în timp ce o groapă suprapusă cu trei cripte din bolţari şi beton costă 3.071 de lei. Cu cât cavoul este mai spaţios, cu atât taxele sunt mai ridicate.

Redevenţă după zonă

Zona în care este aşezat mormântul dă valoarea redevenţei percepute de administratorul cimitirelor. Cavourile de pe aleile principale vor avea un preţ, iar cele din zonele din spatele cimitirului, alt preţ. De exemplu, pentru zona zero (aleile principale), redevenţa este între 5,26 lei/mp/an (pe 25 de ani ) şi 9,82 lei (pe şapte ani). Costul redevenţei scade pentru mormintele situate în zonele din spatele cimitirului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS