19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii din centrul istoric nu au bani pentru reabilitare

Locuitorii din centrul istoric nu au bani pentru reabilitare

http://www.youtube.com/watch?v=4KnZmD8NQ6U

Acum, când lucrările pentru reabilitarea centrului istoric al Craiovei urmează să înceapă, proprietarii caselor din zonă sunt bulversaţi de situaţie.

Oamenii care au case în zona centrului istoric vor fi obligaţi să consolideze clădirile şi să renoveze faţadele pe banii lor. Asta îi nemulţumeşte pe mulţi dintre ei pentru că lucrările sunt costisitoare şi toţi sunt obligaţi să se apuce de treabă. În caz că nu au banii necesari renovărilor, primăria le va da bani pe care îi va recupera de la ei în termen de 19 luni. Dacă oamenii nu restituie primăriei suma în temenul stabilit, vor fi executaţi silit. Ştefania Marinescu este proprietara unei case din această zonă şi spune că a renovat imobilul recent şi nu vede de ce ar trebui să mai investească alţi bani: „Nu au de ce să mă oblige pe mine să-mi reabilitez casa pentru că e proprietatea mea şi e normal să iau eu decizia asta, nu alţii pentru mine. Am muncit ani întregi ca să o renovez şi acum trebuie să o fac iar pe banii mei?! Statul nu ne ajută cu nimic. Ar fi normal ca, dacă vor să facă ceva cu centrul istoric, să ne şi ajute, pentru că nu avem de unde să luăm noi atâţia bani“.

„Toate greutăţile o să fie pe capul nostru“

Craiovenii care au afaceri în centrul istoric se tem că, din cauza lucrărilor care urmează să înceapă de la 1 octombrie, vor pierde din clienţi. „În general, nu aş avea nici o problemă, dar dacă mă condiţionează să reabilitez locuinţa pe banii mei nu sunt de acord. Măcar parţial dacă ne-ar ajuta cu bani. Când vor începe lucrările, cei care avem magazine aici o să ne pierdem cu siguranţă din clienţi pentru că nu o să mai vină oamenii prin şantier“, a spus George Secu, unul dintre oamenii care au o afacere în această zonă.
Georgeta Băluică are de ani buni un magazin în centrul istoric al Craiovei şi de mai multe ori a încercat să îşi reabiliteze imobilul, însă, la vremea respectivă nu a primit autorizaţie din partea primăriei, iar acum nu are bani să facă ceea ce vor autorităţile: „Ca să putem să facem lucrările care se cer, nu avem altă soluţie decât să luăm un credit la bancă. Primăria nu ne-a susţinut niciodată şi se pare că nici acum nu o face şi toate greutăţile o să fie pe capul nostru. Ni s-a spus că centrul va fi închis doi ani şi nu avem decât să găsim soluţii pentru că avem marfă multă şi blocajul va fi destul de mare în situaţia în care mai avem deja credite la bancă“.

„Asta e casa mea şi eu stau în ea“

Faptul că vor fi executaţi silit cei care nu restituie în 19 luni banii primiţi de la primărie creează vâlvă printre proprietarii caselor în cauză. Proprietarul unui imobil de pe strada Lipscani spune revoltat că nimeni nu îi poate impune ce să facă: „Nu sunt de acord să îmi impună mie primăria ce să fac la mine în casă. Clădirea mea e consolidată şi nu poate nimeni să decidă pentru mine atâta timp cât proprietatea mea nu cade şi nu îi pune în pericol pe oamenii care trec pe lângă ea. Nu ştiu prin ce lege poate primăria să mă execute silit, dacă eu nu am bani să fac ce vor ei“.
Revitalizarea centrului istoric se va face din fonduri europene, banii însă vor fi folosiţi doar pentru infrastructura stradală şi pietonală. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că din aceste fonduri nu se dă nici măcar o parte pentru consolidarea şi reabilitarea faţadelor caselor şi toate cheltuielile trebuie suportate din bani proprii: „Au venit de la primărie şi ne-au zis de modernizare, dar nici măcar nu am înţeles în ce constă modernizarea asta. Doar au venit cu nişte hârtii şi nu ne-au spus ce trebuie să facem. E casa mea, nu a primăriei, şi o consolidez, dar fac asta când am bani şi când pot eu. Şi noi vrem să fie frumos, dar trebuie să avem şi posibilitate să facem asta“, a spus Nicolae Scrumariu, care nici nu vrea să se gândească la faptul că zona s-ar putea schimba în spaţii comerciale: „Asta e casa mea şi eu stau în ea. De ce să mă mut eu în altă parte? Dacă primăria vrea să facă spaţii comerciale, să le facă în spaţiile libere. Nu are cine să mă oblige pe mine pentru că sunt stăpân pe proprietatea mea. Am ajuns să mă dirijeze alţii pe casa mea?! Şi de ce să iau bani de la ei, să mă fac dator?“.
În mai puţin de două săptămâni, centrul istoric al Craiovei se va transforma în şantier. Oamenii care au imobile în această zonă sunt derutaţi de ceea ce se întâmplă în acest moment şi sunt conştienţi că trebuie să se înarmeze cu multă putere şi răbdare pentru ceea ce urmează. Agitaţia a început şi cel puţin doi ani tot o să fie, pentru că oamenii spun că scandalul este abia la început.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS